Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Timo Soini kohtaa Alaskan-matkallaan John Kerryn

Ulkoministerin ensimmäisen USA:n-matkan aihe on ilmastonmuutos

Kotimaa
 
Timo Soini
Timo Soini

Timo Soinin (ps) ensimmäinen Yhdysvaltain-matka ulkoministerinä suuntautuu Alaskaan, jossa järjestetään maanantaina arktinen ilmastokonferenssi.

Konferenssia isännöi Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry, jonka kanssa Soini vetää keskustelun yhteistyöstä arktisilla merialueilla.

John Kerry
John Kerry

Ulkoministereillä ei ole kahdenkeskistä tapaamista.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama pitää kokouksen loppupuheenvuoron maanantai-iltana. Vielä ei tiedetä, onko Soinilla mahdollisuus tervehtiä myös Obamaa, jota Suomen valtionjohto tapaa harvoin.

Yhdysvaltain järjestämään konferenssiin on kutsuttu arktisen neuvoston jäsenmaiden ja tarkkailijamaiden ulkoministerit. Neuvostoon kuuluvat Pohjoismaat, Yhdysvallat, Venäjä ja Kanada.

Lisäksi tarkkailijamaita on kaksitoista.

Barack Obama
Barack Obama

Alaskan-kokoukselta ei odoteta konkreettisia päätöksiä, vaan kyse on enemmänkin rivien tiivistämisestä.

Arktisten maiden on määrä antaa maanantaina yhteinen julkilausuma, jolla ne sitoutuvat ilmastonmuutoksen torjumiseen. Varsinainen uusi ilmastosopimus pyritään solmimaan Pariisissa joulukuussa.

Suomelle kokous on tärkeä siksi, että Suomi on Yhdysvaltain jälkeen seuraava arktisen neuvoston puheenjohtajamaa. Vuoro vaihtuu keväällä 2017.

Obama on ottanut ilmastonmuutoksen torjumisen yhdeksi tärkeimmistä tavoitteistaan, ja peräkkäiset puheenjohtajakaudet antavat Suomelle mahdollisuuden saada Yhdysvalloilta huomiota.

Obama matkustaa Alaskaan saadakseen amerikkalaiset heräämään siihen, että arktisten alueiden lämpeneminen koskee myös oman maan kansalaisia. Osa heistä suhtautuu ilmastonmuutokseen skeptisesti.

Alaskan ja Washingtonin yliopistojen tutkimuksessa kävi kesäkuussa ilmi, että Alaskan jäätiköistä sulava vesi riittäisi peittämään koko osavaltion 30 senttimetrin syvyisellä vesimassalla joka seitsemäs vuosi.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat