Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi hoitomalli puuttuu nuorten juomiseen heti – hoitoon päässeen Oskarin isäpuoli havahtui omaankin juomiseensa

Raumalla on kokeiltu uudenlaista mallia, jossa nuoren tilanteeseen puututaan määrätietoisesti ennalta

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Päihdetyöntekijä Mia Jussinniemi (oik.) ja perheterapeutti Sari Oksman ovat kesän ajan työskennelleet raumalaisen perheen parissa.
Päihdetyöntekijä Mia Jussinniemi (oik.) ja perheterapeutti Sari Oksman ovat kesän ajan työskennelleet raumalaisen perheen parissa. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Koulukuraattorilta alkoi tulla keväällä huolestuneita yhteydenottoja. Oskari oli ruvennut lintsaamaan koulusta ja liikkui kaveriporukassa, jossa oli runsasta päihteidenkäyttöä.

Osa ystävistä käytti säännöllisesti kannabista, ja Oskari oli aloittanut kokeilut oluen parissa.

Artikkeliin liittyvät

"Minä olin huolissani Oskarista, ja Oskari oli huolissaan ystävistään", kertoo 15-vuotiaan pojan äiti.

Toukokuussa kuraattori ehdotti, että perhe lähtisi mukaan ehkäisevän päihdetyön kokeiluun.

Raumalla kokeiltavan Pois syrjästä -hankkeen tarkoituksena on kehittää uudenlainen varhaisen puuttumisen malli, jossa nuoren tilanteeseen tartutaan ennen kuin päihderiippuvuutta ehtii syntyä.

Nuoren lisäksi työskentelyyn osallistuu koko perhe pieniä lapsia lukuun ottamatta.

"Ongelma on usein se, että kun riskitilanne huomataan, tilannetta vain seurataan ja asiaan puututaan vasta sitten, kun riippuvuus on jo syntynyt. Silloin on usein myöhäistä", kertoo päihdetyöntekijä Mia Jussinniemi.

"Me lähdemme siitä, että voimakas interventio tarvitaan siinä kohdassa, kun riski havaitaan."

Rauman mallissa työskentely alkaa kolmen päivän intensiivisellä jaksolla, jossa perheen tilanne ja kaikkien perheenjäsenten päihteidenkäyttö ruoditaan juurta jaksaen.

"Nuori jää paljon vartijaksi, jos vanhempia ei oteta mukaan hoitoprosessiin", Jussinniemi sanoo.

Keskusteluissa on mukana sekä päihdetyöntekijä että perheterapeutti. Lisäksi niihin osallistuu raitistunut narkomaani, joka kertoo omakohtaisesti, millaiseen kierteeseen päihteidenkäyttö voi johtaa.

Kolmen päivän jakson jälkeen nuori saa päättää, sitoutuuko hän käymään läpi koko ohjelman.

Jakson aikana voi selvitä myös, että nuori on jo riippuvainen päihteistä. Tällöin hänet ohjataan toisenlaisen tuen piiriin.

"Usein ongelmat ovat paljon pidemmällä kuin vanhemmat kuvittelevat. Kolmen päivän jakso on niin intensiivinen, että siellä ei pysty peittelemään asioita", Jussinniemi kertoo.

Oskari sitoutui koko ohjelman läpikäymiseen. Se tarkoitti useita tapaamisia perheterapeutin kanssa kesän mittaan. Oskari oli tapaamisissa välillä yksin, välillä aikuisten kanssa. Toisinaan niissä tapasivat vain aikuiset.

"Vanhempien kanssa puhutaan vanhemmuudesta, nuoren tarpeista, vuorovaikutuksesta ja siitä, mihin he haluavat muutosta koko perheen elämässä. Voidaan puida myös parisuhdetta", kertoo perheterapeutti Sari Oksman.

"Nuoren kanssa lähdetään vahvistamaan minäkuvaa ja itsetuntoa sekä opetellaan tunnetaitoja."

Oskarin mukaan keskustelut ovat auttaneet sanomaan asioita, joita kotona ei muuten tulisi sanottua. Lisäksi kaveripiiri on vaihtunut eikä juhliminen kiinnosta yhtä paljon kuin ennen.

"Olemme aina keskustelleet, mutta nyt on keskusteltu enemmän ja vaikeammista asioista. Oskarille on tullut lisää itsevarmuutta", äiti sanoo.

Äidin puoliso kertoo, että jakso havahdutti muuttamaan myös omaa päihteidenkäyttöä.

"Minulla on alkoholiongelma, tuurijuoppous, ja olen avoimesti kertonut siitä täällä. Olen tiedostanut sen vuosia, mutta en ole tehnyt tarpeeksi sen eteen. Tämä on potkinut minua henkilökohtaisesti eteenpäin", kertoo äidin puoliso.

"Kynnys hakea hoitoa alkoholiongelmiin on suomalaisilla aivan liian korkea."

Rauman mallia kokeiltiin kesällä ensimmäistä kertaa kaupungin ja sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksella. Pois syrjästä -hankkeen projektityöntekijä Marjo Jasu kertoo, että jatkosta ei ole vielä varmuutta.

"Tavoitteena on, että siitä rakennetaan malli, joka voidaan ottaa myöhemmin laajempaan käyttöön."

Minna Passi HS
Rauma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat