Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuopio vetää nuoria muuttajia

Lapsiperheet pitävät Kuopiota virkeänä ja sopivan kokoisena kaupunkina

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Luokanopettaja Paula Kiiskilä muutti Oulusta Kuopioon miehen työn perässä. Hän on saanut ystäviä ja sijaisuuksia. Perhe muuttaa pian Ylivieskaan, koska siellä ovat Meerin, 1, isovanhemmat.
Luokanopettaja Paula Kiiskilä muutti Oulusta Kuopioon miehen työn perässä. Hän on saanut ystäviä ja sijaisuuksia. Perhe muuttaa pian Ylivieskaan, koska siellä ovat Meerin, 1, isovanhemmat. Kuva: Pentti Vänskä

Väestötilastoista esiin nousee ehkä yllättäen Kuopio. Väestötutkija Timo Aro kuvaa Kuopiota maan sisäisen muuttoliikkeen voittajaksi 2010-luvulla.

"Kuopion muuttovoitto maan sisältä on ollut suurempi kuin koskaan aiemmin. Suhteessa asukaslukuun Kuopio on ollut yhtä vetovoimainen kuin Tampere. Se on aika uutta."

Kuopion kaupunkisuunnittelijalle Katri Hiltuselle se ei ole yllätys, sillä väestön ja työpaikkojen voimakas lisääminen on ollut kaupungin tavoite.

Väestö on kasvanut runsaan prosentin vuodessa. Vuosina 2010–2012 työpaikat lisääntyivät Kuopiossa suhteellisesti eniten.

Kaupunki tavoittelee yhä voimakasta kasvua.

"Elinkeinorakenteemme on sen tyyppinen, että talouden taantuma ei ole ollut meille niin kohtalokas kuin monelle muulle kaupungille. Meillä on monipuolinen, aika palveluvaltainen elinkeinorakenne", Hiltunen sanoo.

Rakentaminen on ollut Kuopiossa viime vuosina hurjaa. Kaupunkiin on rakennettu Kallansiltoja, toria, sairaalaa, liikerakennuksia ja iso kauppakeskus. Asuntotuotannon vuosivauhti on ollut jopa kaksinkertaista takavuosiin verrattuna.

Suurin ponnistus on ollut Saaristokaupunki, jota on rakennettu viisitoista vuotta ja rakennetaan yhä. Kesällä siellä meni rikki 10 000 asukkaan raja. Päiväkodit ja koulut ovat pullollaan lapsia.

Kuopioon muuttajat ovat nuoria ja useat opiskelijoita, joista osa jää kaupunkiin. Väkeä tulee paljon omasta maakunnasta mutta yhä enemmän myös muualta.

"2010-luvulla yli puolet muuttovoitosta on tullut maakunnan ulkopuolelta. Kuopio vetää väkeä muualta Itä-Suomesta ja Pohjois-Pohjanmaalta", sanoo Pohjois-Savon liiton aluekehityspäällikkö Jari Jääskeläinen.

"Muuttotappiota tulee pääkaupunkiseudulle ja Tampereelle, mutta sekin on pienentynyt."

Kahden lapsen äiti, kätilö Hanna Putkonen muutti Helsingistä Etelä-Afrikan kautta Kuopioon, kun kuopiolaislähtöinen mies sai sieltä töitä.

"Kolmen vuoden kokemuksella voin sanoa, että Kuopio on ihanteellinen lapsiperheelle. Sopivan kokoinen kaupunki – kaikki palvelut löytyvät."

Putkosella on oman alan työpaikka, ja hän opiskelee yliopistossa.

"Olemme rakentamassa taloa, joten täällä pysytään", hän sanoo ja nimeää ainoaksi huonoksi puoleksi pitkän matkan omien vanhempiensa luo Hämeeseen.

"Tosin Etelä-Afrikkaan verrattuna se ei ole matka eikä mikään."

Minna Pölkki HS
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat