Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä kaupunkilaisia vaivaa?

Suuret kaupungit pärjäsivät vertailussa parhaimmillaankin vain kohtalaisesti

Kotimaa
 

Kuntien väliset terveyserot ovat suuret. Erot näkyvät esimerkiksi sairauspäivärahoissa.

Kun yhdessä kunnassa on maksettu sairauspäivärahaa kuudelle prosentille työikäisistä, toisessa sitä on saanut kuusitoista prosenttia aikuisista eli lähes kolminkertainen määrä.

Eroissa näkyy perinteinen jako kahdenlaiseen Suomeen: idässä ja pohjoisessa voidaan selvästi huonommin kuin etelässä ja lännessä.

Suomen suurimmat kaupungit pärjäsivät onnellisuusvertailussa enintään kohtalaisesti. Vain Espoo pääsi sadan parhaan kunnan joukkoon ja selvästi kuntien keskiarvon yläpuolelle. Muut suuret kaupungit sijoittuivat keskiarvon alapuolelle, Kuopio jopa kymmenen heikoimmin menestyneen kunnan joukkoon.

Helsinki oli sijalla 229, Turku sijalla 237 ja Tampere sijalla 267.

Miten se on mahdollista? Suurissa kaupungeissa asuu kuitenkin koulutettua väkeä, joka on tutkimusten mukaan keskimääräistä terveempää. Tulotasokin on kaupungeissa usein parempi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler selittää kaupunkien huonoa menestystä sillä, että kaupunkiin mahtuu kaikenlaista väkeä.

"Tämä on metropoliongelma, joka tulee esiin kansainvälisissäkin tutkimuksissa. Suurissa kaupungeissa on hyvät palvelut, mutta kaupunkeihin kertyy myös paljon ongelmia. Kaupunkeihin lähdetään kouluttautumaan, mutta toisaalta niihin muuttavat myös alkoholiongelmaiset ja huumeiden käyttäjät – kaikki ne, jotka eivät sopeudu maaseudun yhteisöön."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat