Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtakunnalliset päättökokeet olisivat hyödyksi pojille

Kotimaa
 

Naiset peittoavat miehet koulutuksessa aina vain selvemmin. Noin 30-vuotiaista naisista korkeakoulututkinto on jo lähes puolella ja samanikäisistä miehistä vajaalla kolmanneksella.

Naisten osuus ylioppilaista oli viime vuonna 57 prosenttia ja korkeakoulututkinnon suorittaneista 59 prosenttia.

Professori Jarkko Hautamäki Helsingin yliopiston koulutuksen arviointikeskuksesta ei näe loppua huippulukioiden ja samalla yliopistojen naisvaltaistumiselle.

"Siitä seuraa joitakin pikku ongelmia, kuten opettaja-, lääkäri- ja psykologikunnan naisvaltaistuminen."

Matalammankin keskiarvorajan lukioista päästään yliopistoihin, Hautamäki sanoo.

"Ympäristön tulostasolla on toki lievä merkitys, joten se vaatii yksilön omaa päätöstä olla yritteliäs."

Poikien peruskoulun päättöarvioinnin tuloksia voidaan Hautamäen mielestä parantaa. Yksi keino saattaisivat olla valtakunnalliset päättökokeet, sillä käytössä oleva arviointitapa suosii Hautamäen mielestä tyttöjä, jotka ovat kilttejä ja koulumyönteisiä.

"Erot tyttöjen ja poikien välillä voisivat silloin olla pienempiä kuin nyt. Päättöarviointihan ei nykyisin ole kognitiivisen suoriutumisen arvio. Enemmän se on arvio siitä, miten oppilas on noudattanut koulun sopimusta."

Opetushallitus julkaisi viime vuonna uudet kriteerit arvosanalle 8 eli hyvälle osaamiselle. Osa tutkijoista on sitä mieltä, ettei tämä riitä vaan oikeudenmukaisuuden nimessä tarvitaan valtakunnallisia testejä. Siihen suuntaan ollaan menossa myös kansainvälisesti.

Opetushallitus puolustaa opettajan omaa ammatillista harkintaa, vaikka arvioinnin erojen myönnetään olevan todellinen ongelma.

"Peruskoulun uudistaminen vastaamaan tulevaisuudessa tarvittavaa osaamista motivoisi parhaiten poikia", sanoo Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitosta johtava Jari Lavonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat