Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Lomauudistus heikentää äitien asemaa

Hallitus aikoo rajata perhevapaalla olevien vanhempien vuosilomaa

Kotimaa
 

Työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan perhevapaalla oleville vanhemmille kertyvän vuosiloman rajaamista.

Nyt vuosilomaa kertyy äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan aikana samalla tavalla kuin töissä. Hallitusohjelmassa tavoitellaan säästöjä valtion varoista työnantajille maksettaviin korvauksiin.

Säästöt perustuvat siihen, että valtio korvaa perhevapaalla olevien vanhempien vuosilomien aiheuttamat kulut työnantajille. Hallituksen tavoite on säästää työnantajille maksettavista korvauksista vuosittain 28 miljoonaa euroa eli 40 prosenttia.

Vuosilomaoikeutta aiotaan rajoittaa niin, että lomaa kertyisi perhevapaalla kuudesta kuukaudesta, ei enää kuutta kuukautta ylittävästä osasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Minna Salmi arvostelee suunniteltua vuosilomaleikkausta siitä, että leikkaus kohdistuu lähes yksinomaan pienten lasten äitien tuloihin.

Äitiys- ja vanhempainvapaa kestävät yhteensä noin kymmenen kuukautta. Tästä ajasta noin neljä kuukautta on äitiysvapaata, jonka voi pitää ainoastaan äiti. Isä taas voi pitää isyysvapaata enimmillään yhdeksän viikkoa.

Kuuden kuukauden vanhempainvapaan voi pitää äiti tai isä. Vanhemmat saavat myös jakaa vapaan.

"Vaikka isä pitäisi täydet yhdeksän viikkoa isyysvapaata ja vanhemmat jakaisivat vanhempainvapaan tasan, isän vapaiden osuus ei ylitä kuutta kuukautta", Salmi huomauttaa.

Suurin osa äideistä pitää sekä äitiys- että vanhempainvapaan. Siten yli kuuden kuukauden vapaasta kertyvien lomien leikkaaminen kohdistuisi pääasiassa äiteihin.

"On kieltämättä hämmentävää, että pienten lasten vanhempien tuloja leikataan näin ja vielä niin, että leikkaus kohdistuu kovin epätasa-arvoisesti eri sukupuoliin", Salmi sanoo.

Käytännössä vuosiloman leikkaus kohdistuu vakituisessa tai muuten pitkäaikaisessa työsuhteessa oleviin äiteihin.

THL:n meneillään olevan perhevapaatutkimuksen mukaan kolmanneksella äideistä ei ole voimassa olevaa työsuhdetta, kun heille syntyy lapsi. Silloin heille ei kerry vuosilomiakaan.

Lainmuutoksen on määrä tulla voimaan jo ensi vuonna. Työryhmässä on mukana työmarkkinajärjestöjen edustajia.

Työryhmää johtaa hallitusneuvos Tarja Kröger työ- ja elinkeinoministeriöstä. Krögerin mukaan muutoksen sukupuolivaikutuksia arvioidaan valmistelun aikana. Hänestä ei ole mitenkään selvää, että vaikutukset ovat äideille pelkästään kielteisiä.

"Voihan olla, että vuosilomaoikeuden rajaaminen kannustaa vanhempia jakamaan perhevapaat nykyistä tasaisemmin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat