Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nosturi jämähti asukkaiden maisemahaitaksi Oulussa

Hämeenlinnassa seisoo orpo Sunny Car Centerin torni. Torniossa ihmetyttää keskeneräinen Barents-keskus.

Kotimaa
 
Antti J. Leinonen
Korkean työmaanosturin runko seisoo aivan Hannu Kakon kerrostalohuoneiston parvekkeen edessä. Ikkunasta näkyy hyvin myös konkurssin vuoksi kesken jäänyt rivitalotyömaa.
Korkean työmaanosturin runko seisoo aivan Hannu Kakon kerrostalohuoneiston parvekkeen edessä. Ikkunasta näkyy hyvin myös konkurssin vuoksi kesken jäänyt rivitalotyömaa. Kuva: Antti J. Leinonen

Korkea työmaanosturi on seissyt Oulun Metsokankaalla jo neljä vuotta kerrostaloasukkaiden kiusana. Naapuriin aloitettua rivitaloa ei saatu perustuksia pitemmälle, kun aluetta urakoinut rakennusliike Takaharju ajautui konkurssiin.

Keskeyttäneestä työmaasta on jäljellä osa pystytetyistä seinäelementeistä horsmien keskellä ja tuulen mukaan kääntyvä nosturin puomi.

Autoilijat ovat oppineet katsomaan tuulen suunnan nosturin puomista, sillä se näkyy Nelostien moottoritielle lähelle Kempeleen kunnan rajaa.

"En arvannut asuntoa ostaessani, että nosturi jää pilaamaan maisemaa aivan parvekkeeni eteen", harmittelee nelikerroksisen talon ylimmässä kerroksessa asuva Hannu Kakko .

Samanlaisia rakentamisen keskeytymisestä syntyneitä maisemahaittoja on muuallakin.

Hämeenlinnassa Kolmostietä autoilevat eivät voi välttyä näkemättä Sunny Car Centerin korkeaa mainospylvästä. Euroopan suurimmasta autokaupan keskuksesta valmistui vain pylväs, joka maksoi lähes 200 000 euroa. Sitä on vaadittu purettavaksi, koska hanke kilpistyi rahoitusvaikeuksiin.

Lähes vastaava tilanne on Ruotsin rajalla. Torniolaiset ihmettelevät Rajalla-kauppakeskuksen naapuriin kaavailtua 30 000 neliön Barents-keskusta, joka on jämähtänyt työmaamontuksi.

Maisemahaittoina ovat suurelle tontille juntatut usean metrin korkuiset perustuspaalut. Maisema on kuin Kreikassa.

Tontille piti tulla myös hotelli, Haaparannan lukio ja 4 500 hengen monitoimiareena. Työt ovat seisseet talvesta saakka rahoitusvaikeuksien vuoksi.

"Työt ovat pysähdyksissä", vahvistaa aluetta urakoivan rakennusliike Lehdon toimitusjohtaja Timo Reiniluoto.

"En halua puhua nyt. Soita myöhemmin", sanoo vaitonainen ruotsalaisen rakennuttajan edustaja David Lehto.

Kajaanin keskustaan Kajaaninjoen parhaalle paikalle kaavailtuja kerrostaloja ei saatu alkua pitemmälle. Kajaanin Prisman lähellä sijaitsevasta työmaasta kielii avattu tontti sepelikasoineen. Sepeliä on levitetty myös pysäköintialueeksi.

Oulun Metsokankaalla ruostuneen työmaanosturin läheisyydessä asukkaat ovat huolissaan turvallisuudestaan.

"Nosturista voi pudota osia lähellä liikkuvien päälle. Olen tuloksetta soittanut monta kertaa siitä Oulun kaupungille, joka on rakentamattoman tontin omistaja", Hannu Kakko kertoo.

"Yksi yrittäjä tiedusteli nosturista. Hän olisi halunnut purkaa ja viedä sen pois", sanoo työpäällikkö Heikki Kukkola Oulun teknisestä keskuksesta.

Takaharjun konkurssipesän asiamies, asianajaja Ilkka Salonen kertoo, että tontin edelleenvuokraus on ollut ympäristölautakunnan pöydällä jo kahdeksan kuukautta.

"Nosturin voisi myydä uudelle rakentajalle. Muussa tapauksessa puramme sen varmasti pois ja myymme edelleen."

Tapio Mainio HS
Oulu

Tuomas Arkimies Lehtikuva
Sunny Car Centerin mainospylväs seisoo yhä Kolmostien varrella Hämeenlinnassa. Se maksoi lähes 200 000 euroa.
Sunny Car Centerin mainospylväs seisoo yhä Kolmostien varrella Hämeenlinnassa. Se maksoi lähes 200 000 euroa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat