Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elatussopimusten määrä kasvanut roimasti – Päivi Räisänen luopui elatusavusta ja oli pudota tyhjän päälle

Elatusapua pidetään lapsen etuna. Päivi Räisäsestä on tärkeämpää, että vanhemmat pysyvät väleissä.

Kotimaa
 
Antti J. Leinonen
Päivi Räisänen ei ole kaivannut lainkaan elatusapua poikansa Saku Räisäsen, 14, isältä. Eronneet vanhemmat ovat aina jakaneet lapsesta aiheutuvat kulut sovussa. Räisänen kyseenalaistaa koko elatusavun, kun vanhemmat ovat väleissä ja molempien tulot ovat samaa suuruusluokkaa.
Päivi Räisänen ei ole kaivannut lainkaan elatusapua poikansa Saku Räisäsen, 14, isältä. Eronneet vanhemmat ovat aina jakaneet lapsesta aiheutuvat kulut sovussa. Räisänen kyseenalaistaa koko elatusavun, kun vanhemmat ovat väleissä ja molempien tulot ovat samaa suuruusluokkaa. Kuva: Antti J. Leinonen

Eronneen kuuluu riidellä ja varmistaa, että entinen puoliso joutuu maksamaan joka sentin hänelle määrätystä elatusavusta. Tähän käsitykseen päätyi oululainen Päivi Räisänen, 39, kun hän päätyi sosiaalitukea hakiessaan viranomaisten tarkkailuun.

"Erosimme poikani isän kanssa kymmenen vuotta sitten. Teimme elatussopimuksen mutta luovuimme siitä pian, koska kaikki sujui luontevasti ilmankin. Maksut jakautuivat puoliksi."

Tänä kesänä Räisänen joutui turvautumaan hetkellisesti toimeentulotukeen jäätyään ilman tuloja käsileikkauksen jälkeen.

Sosiaalitoimiston ja lastenvalvojan mielestä elatusapu oli jäänyt saamatta ja sitä olisi pitänyt ryhtyä perimään ulosottoviraston kautta.

"Minulle sanottiin, etteivät vanhemmat voi perua elatusapusopimusta keskenään. Syytettiin, etten ajattele lapseni etua."

Omasta mielestään Räisänen ajatteli nimenomaan sitä.

"Lapselle on parempi, että vanhemmat ovat keskenään sovussa eron jälkeen. Eikä meillä lapselta ole mitään puuttunut."

Räisänen sai lopulta sosiaalitoimistosta apua ja pystyi maksamaan kahden kuukauden vuokran. Entiseltä mieheltä saatu elatusapu merkittiin nimellisesti hänen tulokseen, vaikka sitä ei ole koskaan siirretty tilille.

Elatusapusopimusten määrä on kasvanut vuosikymmenen ajan roimasti. Yleensä sopimus tehdään aina eron yhteydessä. Siitä, kuinka moni luopuu sopimuksesta yksissä tuumin, ei ole tilastoa.

"Vanhemmilla on vapaus itse määrätä, miten lapsen elatus järjestetään. Kuitenkin lain mukaan sopimus, jossa lapsen puolesta on luovuttu oikeudesta saada elatusapua vastaisuudessa, on mitätön", kertoo perheoikeudellisten asioiden päällikkö Katja Niemelä Helsingin sosiaali- ja terveysvirastosta.

Niemelä korostaa, että toimeentulotuen hakijan tulot selvitetään aina tarkkaan.

"Elatusapu on yksi tuloerä, joka on huomioitava laskelmassa. Tästä syystä entisen puolison osallistumista peräänkuulutetaan", hän sanoo.

"Jos vanhemmat ovat sopineet elatusavun maksamisesta siten, että he jakavat lapsen kustannukset keskenään, ei elatusavun periminen tämän lisäksi ulosottoteitse kuulosta hyvältä neuvolta."

Fakta

Kolmannes elatusvelvollisista ei maksa mitään

 Täysimääräinen elatustuki on 155,17 euroa kuukaudessa lasta kohden. Jos elatusvelvollinen kykenee taloudellisista syistä maksamaan vähemmän, Kela maksaa erotuksen, jotta täysimääräinen tuki täyttyy.

 THL:n tilaston mukaan puolet elatusvelvollisista maksaa alle 170 euroa kuukaudessa ja joka viides alle 67 euroa. Kolmannes elatusvelvollisista ei maksa mitään. Tähän sisältyy sekä maksukyvyttömiä että osa vuoroasumiseen päätyneistä. Luvut koskevat sosiaalitoimen vahvistamia sopimuksia vuonna 2014.

 Suurin osa hoitaa maksunsa ajallaan, mutta Kela joutuu myös perimään niitä jälkikäteen. Viime vuonna Kela karhusi elatusapuja 47 000 elatusvelvolliselta. Tapaukset koskettivat 75 000:ta lasta.

 

Lähteet: Kela ja THL

Niemelän mukaan kehotus elatussopimuksen laatimiseen on eroavalle parille yleensä järkevä ohje.

"Elävä elämä kertoo, että joskus ihminen voi pudota tyhjän päälle. Silloin viranomainen saisi moitteet, kun ei ole ohjeistanut sopimuksen tekoon."

Päivi Räisänen sen sijaan kyseenalaistaa koko elatusavun.

"Mielestäni sen maksaminen lähivanhemmalle on turhaa, jos ollaan sovussa ja molemmilla vanhemmilla on tasaiset tulot. Tärkeämpää on vanhemmuus kuin raha."

Hän kertoo eläneensä sovussa entisen puolisonsa kanssa neljätoista vuotta.

"Jos nyt olisin alkanut periä elatusapua, olisin varmasti saanut riidan aikaan."

Arviolta 11–13 prosenttia kaikista eroperheistä päätyy vuoroasumiseen eli siihen, että lapsi asuu vuorotellen kummankin vanhempansa luona. Määrä on kasvanut viime vuosina.

Osa vuoroasumiseen päätyvistä perheistä tekee nykyään niin sanotun nollasopimuksen, jossa elatusapua ei vahvisteta maksettavaksi. Tällöin elatusapu hoituu ottamalla lapsen luokseen ja vastaamalla hänen ylläpidostaan.

Tilanne on toinen, jos toisella vanhemmalla on huomattavasti paremmat tulot.

THL:n suunnittelija Anne Forss kannustaisi aina vanhempia sopimaan.

"Lähtökohtana on, että vanhempia kuullaan. Ulkopuolelta ei pitäisi mennä puuttumaan vanhempien tekemään sopimukseen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat