Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsikieliset kunnat jyräsivät HS:n onnellisuusvertailussa, mutta sekaan kiilasi lupsakka Lemi

Kotimaa
 
Lemiläiset kertovat onnen salaisuuden
Lemiläiset kertovat onnen salaisuuden
Lemi on Suomen 15. onnellisin kunta. Kävimme selvittämässä, mistä lemiläisten onni kumpuaa.

Kun leipomoyrittäjä Pirkko Lensun mies kuoli kaksi vuotta sitten, Lensu sai yllättävän puhelun. Kylän traktoriharrastajien nokkamies soitti ja sanoi, että "me ajateltiin kyntää päräyttää nuo sinun peltosi".

Puhelu oli helpotus, sillä leipomon viljat tulivat omalta pellolta. Seuraavana lauantaina pihalla pärisi useita vanhoja traktoreja. Yhtä niistä ajoi Markku Pesari.

"Pitihän meidän mennä Pirkon pellot kyntämään. Muuten olisi ollut leipomo vaakalaudalla. Mistä täällä sitten olisi rieskat ostettu. Muutenkin täällä Lemillä on katsottu naapurinkin perään, ettei kukaan jää yksin tai vaivu ihan hunningolle."

Juha Metso
Traktoriharrastaja Markku Pesari näyttää, miten klassikkotraktorilla niitetään.
Traktoriharrastaja Markku Pesari näyttää, miten klassikkotraktorilla niitetään.

Lensu ja Pesari asuvat Lemillä, joka on HS:n vertailussa Suomen 15:nneksi onnellisin kunta.

Vertailun parhaaksi nousi Korsnäs, pieni pitäjä ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Siellä tehdään humalassa vähemmän kuin yksi rikos tuhatta asukasta kohti. Kemissä vastaava luku on 35,8.

Korsnäsin menestys ei ollut suuri yllätys, mutta Lemin oli. Ruotsinkielisen rannikon onni on todettu jo niin monessa vertailussa, että lähdimme etsimään kuntaa, joka on lähes yhtä onnellinen mutta jonka onnea ei ole ennen hehkutettu.

Juha Metso
Suomalainen onnellisuus näyttää tältä: autiot tiet ja paljon metsää.
Suomalainen onnellisuus näyttää tältä: autiot tiet ja paljon metsää.

Näky juuri ennen Lemin keskustaa ei vakuuta. Kylänraitilla on vain traktori ja hätäpissalle ruvennut mies. Kulman takana on heviä soittava pitsapaikka.

Lemin kunnanjohtaja Jussi Stoor vaikuttaa rehelliseltä. Kun häneltä kysyy, miksi Lemillä tehdään humalassa paljon vähemmän rikoksia kuin muualla, vastaus on yksioikoinen.

"Voihan se tietysti siitäkin johtua, että täällä ei ole poliisia", Stoor kertoo.

"Vaikka hieno juttuhan se toki on. Täällä on paljon yhteisöllisyyttä, talkoita ja yhdistyksiä", hän kiirehtii lisäämään.

Onnea selitetään usein yhteisöllisyydellä. Rannikolla lauletaan kuorossa ja rapujuhlissa, kuuluu selitys. Ollaanko Lemillä siis onnellisia siksi, että siellä kynnetään talkoilla lesken pellot?

Fakta

15 onnellisinta kuntaa

Korsnäs

Pyhäntä

Vöyri

Karvia

Närpiö

Kauniainen

Luoto

Kumlinge

Maalahti

Ypäjä

Koski

Miehikkälä

Mustasaari

Lemland

Lemi

Kyllä, ainakin osittain.

Tutkimusten mukaan on olemassa yksi onnen taito ylitse muiden: ihmissuhteiden vaaliminen. Onnellisuustutkija, psykiatri Antti S. Mattila pitää juuri sitä onnellisten kuntien salaisuutena.

"Lemin salaisuuden täytyy olla sama kuin ruotsinkielisen Pohjanmaan pikkukuntien. Siellä on verkostot kunnossa ja ihmiset huolehtivat toisistaan. Ilman sitä on turvattomampi olo."

Mattila arvioi, että pienet kunnat pärjäävät onnellisuusvertailuissa samasta syystä kuin Suomi pärjää kansainvälisissä onnellisuuslistauksissa.

"Suomen salaisuus on oikeudenmukaisuus, kokemus reilusta meiningistä. Tämä voi hyvin toteutua myös pienellä paikkakunnalla, jossa ihmisten väliset erot tuloissa ja olosuhteissa ovat pienet. Ollaan ikään kuin samassa veneessä koko porukka."

Vastakkaista näkökulmaa tuo onnellisuusprofessori Markku Ojanen, joka on kyllästynyt jatkuvaan puheeseen yhteisöllisyydestä.

Hän huomauttaa, että hyvinvoinnin ja onnen vertailu on vaikeaa.

"Kun yhteisöllisyyttä kovasti hehkutetaan, unohdetaan esimerkiksi se tosiasia, että mitä onnellisempi kansakunta on, sen enemmän siellä tehdään itsemurhia."

Ojasen mielestä löydös on looginen: onnellisia ovat maat, joissa yksilönvapaus on arvossaan. Niinpä ihmisillä on sellainenkin vaihtoehto kuin itsemurha. Yhteisöllisemmissä maissa, jotka menestyvät onnellisuuskyselyissä heikosti, itsemurha tuomitaan usein voimakkaasti.

"Yhteisöllisyys ei todellakaan ole pelkkää herkkua. Mutta silloin kun sitä on sopivasti, se tuo varmasti onnea."

Oikaisu 31.8. kello 12:16. Eräässä kohtaa jutussa puhuttiin olemisesta Lemissä, vaikka oikea muoto on Lemillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat