Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunnat puivat lähipäivinä vastaanottokeskuksia

Vireillä on seitsemän uutta keskusta eri puolille maata

Kotimaa
 
Kalle Koponen HS
Vastaanottokeskuksen vastustajat ja kannattajat osoittivat mieltään sunnuntaina Salossa.
Vastaanottokeskuksen vastustajat ja kannattajat osoittivat mieltään sunnuntaina Salossa. Kuva: Kalle Koponen HS

Tällä viikolla useat kunnat käsittelevät vastaanottokeskuksen avaamista alueelleen turvapaikanhakijoiden suuren määrän vuoksi.

Suomeen suunnitellaan parhaillaan seitsemää uutta vastaanottokeskusta, kertoo Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön ylitarkastaja Visa Knape. Virasto on tehnyt esitykset uusista keskuksista Keuruulle, Kauhavalle, Lappajärvelle, Vihtiin, Kouvolaan, Saloon ja Lammille.

Tästä on kyse

 Suomeen on tullut loppukesän aikana ennätyksellisen paljon turvapaikanhakijoita.

 Toissa viikon loppuun mennessä turvapaikkaa oli hakenut jo liki 6 000 ihmistä. Hakijoita oli koko viime vuonna 3 651.

 Eniten hakijoita on Irakista, Somaliasta, Albaniasta ja Afganistanista. Myös syyrialaisten määrä on kasvanut kesän aikana.

 Maahanmuuttoviraston mukaan nykyisten 4 500 majoituspaikan lisäksi tarvetta on noin 2 000 lisäpaikalle.

Knapen mukaan keskuksien avaamista käsitellään kunnissa alkuviikosta lukuun ottamatta Kauhavaa ja Lappajärveä, joissa Maahanmuuttoviraston edustajat vierailivat viime viikon aikana.

Keuruun vastaanottokeskuksesta on tulossa Suomen suurin, jos se avataan suunnitelmien mukaisesti entisen varuskunnan tiloihin.

Keskukseen on kaavailtu alustavasti viidensadan ihmisen majoitustiloja. Kaupunginhallitus käsittelee vastaanottokeskuksen perustamista maanantaina.

Maahanmuuttoviraston Knape arvelee, että aluksi turvapaikanhakijoita majoitettaisiin Keuruulle vähemmän kuin alustavissa suunnitelmissa.

"Keuruulla ei ole aiemmin ollut vastaanottokeskusta, joten tilanne olisi henkilökunnalle uusi. Siellä voitaisiin aloittaa pienemmällä määrällä ja lisätä majoituspaikkoja ajan myötä", Knape kertoo.

Nykyisin Suomessa on 25 vastaanottokeskusta, joista jokainen on Maahanmuuttoviraston mukaan täynnä.

"Poistuma vastaanottokeskuksista ei ole samassa tahdissa tulijamäärän kanssa. Tällä hetkellä tulijoita on noin sata henkeä päivässä", Knape selventää.

Salon keskustassa osoitettiin sunnuntaina mieltä vastaanottokeskusta vastaan ja sen puolesta. Mielenilmaukset sujuivat sopuisasti.

Puolustajien mielenilmaus keräsi paikalle noin 200 osallistujaa. Vastustajien puolelle väkeä kokoontui noin 400.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta on suunniteltu Halikon sairaalaan Salon Märynummelle. Suomen Punaisen Ristin toiveissa on sijoittaa alueelle 200 ihmistä.

Keskuksen vastustajien mielenilmauksen puuhamies Jani Salomaa (ps) korosti, ettei vastustajilla ole mitään ihmisiä vastaan.

"Hädänalaisia pitää auttaa, mutta apu pitää viedä paikan päälle, sinne missä hätä on."

Keskuksen puolustajien mielenilmauksessa käytettiin kymmeniä puheenvuoroja. Äänessä olivat kokoomuksen, vihreiden, Sdp:n ja vasemmistoliiton valtuutetut Salosta sekä tavalliset kuntalaiset.

"Puheenvuoroissa haluttiin hälventää turhaa pelkoa. Muistutettiin siitä, että sairaalassa on ollut myös mielenterveyskuntoutujien osasto, johon paikalliset ovat suhtautuneet hyvin joviaalisti", sanoi Saska Heino, yksi tapahtuman järjestäjistä.

Kaupunginhallitus antanut tukensa vastaanottokeskuksen perustamiselle. Päätöstä ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden lopullista määrää vuonna 2015 on Maahanmuuttoviraston Visa Knapen mukaan vaikea ennustaa.

Tämän vuoden arvio on ainakin toistaiseksi 15 000 henkeä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat