Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tytöt valtasivat huippulukiot – ”Tytöt ovat valtavan tavoitteellisia, pojat rock’n roll”

Keskiarvorajojen nousu karsii poikien määrää. Samalla poikien osuus kasvaa niissä lukioissa, joihin pääsee heikommalla keskiarvolla.

Kotimaa
 
Opetusministeri Grahn-Laasonen: Sukupuolikiintiöt eivät ole ratkaisu
Opetusministeri Grahn-Laasonen: Sukupuolikiintiöt eivät ole ratkaisu
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kommentoi tyttöjen koulumenestystä HSTV:n lähetyksessä.

Poikia oli vain noin kolmannes tänä syksynä isojen kaupunkien ykköslukioihin valituista.

Joissain suosituimmissa keskustalukioissa poikien osuus jäi alle viidesosaan kaikista lukion aloittajista.

Poikien vähäisyys kävi ilmi, kun HS selvitti isojen kaupunkien ykköslukioiden sukupuolijakaumaa. Ykköslukioilla tarkoitetaan niitä lukioita, joissa sisäänpääsyyn tarvittavan keskiarvon raja on ollut korkeimmalla.

Tyttöjen ylivoima on kasvanut viime vuosina tuntuvasti, kun isot kaupungit ovat karsineet lukioverkkoaan. Suosittuihin lukioihin on niin paljon hakijoita, että keskiarvorajat karkaavat poikien ulottumattomiin.

Pojat menestyvät peruskoulussa selvästi heikommin kuin tytöt. Kun entistä useampaan kaupunkilukioon vaaditaan vähintään 8,5:n keskiarvo, poikien täytyy hakeutua muualle.

Juhani Niiranen HS
Espoon Tapiolan lukion ensimmäisen vuoden opiskelijat Samina Nummi (vas.) ja Alessia Holst ottavat tablettiin taustakuvaa äidinkielentunnin aluksi. Lukiossa tänä syksynä aloittaneista oppilaista vain 27 prosenttia on poikia.
Espoon Tapiolan lukion ensimmäisen vuoden opiskelijat Samina Nummi (vas.) ja Alessia Holst ottavat tablettiin taustakuvaa äidinkielentunnin aluksi. Lukiossa tänä syksynä aloittaneista oppilaista vain 27 prosenttia on poikia.

Suomessa on jo kymmeniä lukioita, jotka ovat kovaa vauhtia kehittymässä tyttökouluiksi. Samaan aikaan osa lukioista poikavaltaistuu.

Esimerkiksi itähelsinkiläisessä Vuosaaren lukiossa ensimmäisen vuoden opiskelijoista on poikia 64 prosenttia. Espoon Leppävaaran lukiossa poikien osuus uusista opiskelijoista oli lähes yhtä suuri: 63 prosenttia.

"Tämä on vakavasti seurattava asia. Täytyy yrittää keksiä keinoja, joilla tasoitetaan valintaa. Noin iso ero ei ole hyvä asia", sanoo opetusneuvos Liisa Jääskeläinen Opetushallituksesta.

Tasa-arvon näkökulmasta olisi ihanteellista, ettei tyttöjen eikä poikien osuus ylittäisi 60:tä prosenttia yhdessäkään lukiossa.

Lähes kaikki HS:n haastattelemat tyttövaltaisten koulujen rehtorit yhtyvät Jääskeläisen näkemykseen. Poikia kaivataan myös tasapainottamaan työyhteisöä.

Kuopion klassillisessa lukiossa keskiarvoraja nousi ja poikien osuus väheni tänäkin vuonna. Rehtori Jukka Sormunen harmittelee, etteivät yhteisöllisyys ja koulun henki ole samoja, kun molempia sukupuolia ei ole saman verran.

"Väsyminen ja koulu-uupumus näkyvät tytöillä selvästi enemmän kuin pojilla. Tytöt ovat valtavan tavoitteellisia ja kasaavat myös paineita ulkopuolelta. Poikien elämä on enemmän rock'n'rollia tyyliin 'mitäs tehtäisiin viikonloppuna'."

Tyttöjen ja poikien erilaiset suhtautumiset tasapainottaisivat toisiaan, Sormunen sanoo.

"Ehkä lukioissa pitäisi olla tyttöjen ja poikien kiintiöt, mutta jos tällaista esitettäisiin, kyllä siinä olisi heti jokin kansalaisjärjestö ovella."

Jyväskylän Schildtin lukion rehtori Ari Pokka pitää varmana, että jos sukupuolten välinen tilanne olisi toisin päin, se olisi jo ratkaistu.

"Kehitystä ei voi pitää suotavana. Katsovatko miehet tulevaisuudessa vain lätkää sohvalla, kun rouvat hoitavat intellektuellipuolen?" Pokka kysyy.

Oulun suomalaisen yhteiskoulun lukion vs. rehtori Riitta-Mari Punkki-Heikkinen on eri mieltä. Hänen lukiossaan poikia on 19 prosenttia, mutta se ei kuulemma ole mikään ongelma.

"Kukaan ei tekisi siitä ongelmaa, jos tilanne olisi toisin päin. Aikoinaan tyttöjen oli vaikea ylipäätään päästä opiskelemaan", Punkki-Heikkinen muistuttaa.

Opetushallituksen Jääskeläinen muistuttaa Suomen olevan Euroopassa sukupuolten eriytymisen johtavia maita. Meillä naiset ja miehet ovat tiukasti omilla aloillaan.

"Tässä on riski, että erillisyys vain voimistuu, jos meille syntyy sukupuolen mukaan eriytyneitä lukioita."

Heikommasta peruskoulumenestyksestään huolimatta pojat yltävät ylioppilastutkinnossa samaan kuin tytötkin.

"Sukupuolten tasa-arvoon liittyy sitkeitä luuloja. Esimerkiksi poikien kielipäätä on totuttu pitämään huonona, mutta nykyään pojat kirjoittavat englannin laudatureja enemmän kuin tytöt", Jääskeläinen kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat