Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keuruu ja Vihti sanoivat ei vastaanottokeskuksille

Kouvola toivotti turvapaikanhakijat tervetulleiksi

Kotimaa
 

Keuruu ja Vihti päättivät maanantaina vastustaa vastaanottokeskusten perustamista alueilleen. Sen sijaan Kouvola hyväksyi, että kuntaan avataan uusi vastaanottokeskus.

Keuruun entisen pioneerirykmentin tiloista olisi tullut Suomen suurin vastaanottokeskus, jonne olisi alustavien suunnitelmien mukaan voitu majoittaa noin 500 ihmistä.

Fakta

Vastaanottokeskukset ovat tupaten täynnä

 Suomesta on hakenut tänä vuonna turvapaikkaa yli 6 300 ihmistä. Viime vuonna hakijoita oli 3 651.

 Maahanmuuttovirasto arvioi, että hakijamäärä voi kasvaa tänä vuonna 15 000:een.

 Suomessa on 25 vastaanottokeskusta, mutta Maahanmuuttoviraston mukaan ne ovat ääriään myöten täynnä.

Keuruun kaupunginvaltuuston äänestyksessä ei-kanta voitti äänin 21–14.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtajan Jorma Kuuluvaisen mukaan uusien keskusten perustaminen helpottaisi hyvin tilapäisissä majoitusoloissa eläviä turvapaikanhakijoita.

"Kielteinen päätös on harmillinen. Joudumme miettimään, mitä teemme seuraavaksi ja mitä vaihtoehtoja meillä on", Kuuluvainen toteaa.

Kuuluvaisen mukaan Keuruun kanssa keskustellaan vielä kielteiseen päätökseen johtaneista näkemyksistä. Maahanmuuttoviraston mukaan kunnan hyväksyntää ei periaatteessa tarvita keskuksen perustamiseksi, jos tilat vuokrataan yritykseltä.

"Asiaan palataan vielä, mutta otetaan nyt pieni harkinta-aika", Kuuluvainen sanoo.

Keuruun kasarmirakennuksen omistaa Sarakallio-kiinteistöt. Se on ilmoittanut olevansa valmis neuvottelemaan vuokraamisesta, jos kaupunki, Maahanmuuttovirasto ja Suomen Punainen Risti pääsevät yhteisymmärrykseen.

Myöskään Vihdin kunnanhallitus ei puoltanut vastaanottokeskuksen perustamista Oinasjoen kylään Hopeaniemen kiinteistöön.

Kunnanhallituksen mielestä paikka on soveltumaton turvapaikanhakijoiden pitkäkestoiseen sijoittamiseen.

Kouvolan kaupunginhallitus suhtautui vastaanottokeskuksen perustamiseen myönteisesti. Kouvolaan on tarkoitus järjestää hätämajoitus ja noin 150–250 hengen vastaanottokeskus.

Kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki kuvailee päätöstä yksimieliseksi ja positiiviseksi.

"Ihmisten hätä ja ratkaisujen löytäminen ovat tässä ensi sijalla. Suomi on sitoutunut vastaanottamaan turvapaikanhakijoita, joten kuntien tulisi kantaa oma vastuunsa asiassa", hän toteaa.

Maahanmuuttovirasto kaavailee vastaanottokeskuksen perustamista Kouvolaan hajautetulla mallilla, eli turvapaikanhakijat on tarkoitus majoittaa vuokra-asuntoihin eri puolille kaupunkia.

Virasto on tehnyt esitykset uusien vastaanottokeskusten perustamisesta myös Kauhavalle, Lappajärvelle, Saloon ja Lammille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat