Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisilla aliedustus yliopistojen johtopaikoilla

Korkeakoulutetut naiset ovat edelleen aliedustettuina akateemisissa johtotehtävissä

Kotimaa
 
Seppo Sauli Lehtikuva
Helsingin yliopiston kielikeskuksessa opiskeltiin syksyllä 2013 espanjan kieltä. Yliopistojen muuttuminen naisvaltaisemmiksi näkyy myös luennoilla.
Helsingin yliopiston kielikeskuksessa opiskeltiin syksyllä 2013 espanjan kieltä. Yliopistojen muuttuminen naisvaltaisemmiksi näkyy myös luennoilla. Kuva: Seppo Sauli Lehtikuva

Monet akateemiset alat naisistuvat nopeaan tahtiin.

Esimerkiksi juristiksi opiskelevien naisten osuus on kasvanut voimakkaasti, kun opiskelijoista jo kaksi kolmasosaa on naisia. Lääketieteessä tilanne on samanlainen: miesten osuus jää kolmannekseen. Akateemisista aloista miesvaltaisia ovat enää luonnonvara-ala sekä tekniikan ja liikenteen ala.

Artikkeliin liittyvät

Korkeakoulujen naisvaltaistumisen taustalla on tyttöjen parempi koulumenestys peruskoulusta alkaen.

HS kertoi maanantaina, että poikia on vain noin kolmannes tänä syksynä isojen kaupunkien ykköslukioihin valituista.

Ilmiö on näkynyt jo pitkään korkeakoulujen naisistumisena. Tästä huolimatta naiset ovat maailmanlaajuisesti aliedustettuina akateemisen maailman johtotehtävissä.

Professoriliiton vuoden 2014 palkkaselvityksen mukaan yliopistojen professorikunnasta naisia on 27,7 prosenttia.

"Naisten yliedustus yliopistoissa tasoittuu heidän tappiokseen viimeistään silloin, kun tarkastellaan naisten osuutta akateemisissa johtotehtävissä", toteaa erikoistutkija Helena Aittola Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitoksesta.

Aittola on toimittanut yhdessä erikoistutkija Jani Ursin kanssa maanantaina julkaistun kirjan Eriarvoistuva korkeakoulutus? Teos käsittelee muun muassa naisten eriarvoista asemaa akateemisessa maailmassa.

Kirjan mukaan naisten aliedustus johtotehtävissä ei johdu ainoastaan naisten syrjinnästä vaan taustalla vaikuttaa myös naisten haluttomuus hakeutua vaativampiin tehtäviin.

Vuoden professorin, historiantutkijan Maria Lähteenmäen mukaan perinteisesti miehisinä pidettyjä aloja arvostetaan yhä ainakin palkkakehityksessä ja poliittisissa päätöksissä naisvaltaisia aloja enemmän.

"Akateemisten naisten aseman heikkeneminen työelämässä näkyy etenkin lama-aikana. Taloudellisesti heikossa tilanteessa niin sanotuista naisten aloista leikataan ensimmäisenä."

Lisäksi "miehisten" tekniikan, luonnontieteiden ja kaupan alojen palkat ovat "naisellisten" humanististen ja sosiaalialojen palkkoja parempia. Professoriliiton vuonna 2014 teettämän kyselyn mukaan naisprofessorin euro on ollut tällä vuosituhannella 0,95–0,97 miehen euroa.

Miehet, jotka onnistuvat pääsemään korkeakoulutukseen, menestyvät työelämässä selvästi naisia paremmin.

Viime vuonna Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitoksessa selvitettiin, että korkeakoulutetut miehet työllistyivät valmistumisensa jälkeen naisia nopeammin.

"Tytöt peittoavat pojat oppimistuloksissa jo alakoulusta lähtien, mutta työelämään siirryttäessä tilanne kääntyy päinvastaiseksi", sanoo tutkija Päivi Vuorinen-Lampila.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat