Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hirven tappanut mies oli ennen vanhaan metsästäjä, nyt hän on biotalouden edelläkävijä

Kotimaa
 

Mies havaitsee kiikaritähtäimessään hirven, puristaa liipaisinta ja laukaus kajahtaa. Luoti osuu suoraan sydämeen, ja eläin lysähtää heti etujaloilleen.

Hirven tappanut mies oli ennen vanhaan pelkkä metsästäjä, nyt hän on biotalouden edelläkävijä.

Biotalous on muotitermi, jota poliitikot, etujärjestöt ja yritykset toistavat päivästä toiseen. Jaanaus on kannattanut, sillä maanantaina hallitus lupasi biotalouteen runsaat 300 miljoonaa euroa.

Biotalous on kätevä käsite. Sanana se on lyhyt, se on poliittisesti korrekti, ja se on vähän kansainvälinenkin. Syntyy mielikuva, että tehtaan piipusta ei pääse hiilidioksidia, vaan taivaalle karkaa korkeintaan vähän vesihöyryä.

Viime viikolla elinkeinoministeriö julkisti metsäalan strategisen ohjelman (MSO) loppuraportin, jossa biotalous on keskeisessä asemassa. Ohjelmassa on laskettu, että Suomen biotalouden liikevaihto on peräti 64 miljardia euroa, ja ala työllistää melkein 300 000 suomalaista.

Luvut ovat vaikuttavia, mikä oli ohjelman kirjoittajien tarkoituskin.

Kun markkinoille heitetään uusi käsite, voisi kuvitella, että nyt on kehitetty jotain mullistavaa liiketoimintaa perinteisten toimialojen rinnalle. Siis vähän samalla tavalla kuin kännykät korvasivat lankapuhelimet.

MSO:n näkemyksen mukaan biotalous sisältää seuraavia tuotteita ja toimialoja: sellu, paperi, pahvi, lauta, lääkkeet, kemikaalit, maa- ja metsätalous, rakentaminen, elintarviketeollisuus, luontomatkailu sekä veden puhdistus ja jakelu. Myös metsästys ja kalastus ovat biotaloutta.

Mitä uutta tässä on? Sellua ja lankkuja on valmistettu iät ajat. Maata on viljelty, kaloja on pyydetty ja vettäkin on puhdistettu.

Epämääräisen sisältönsä takia biotalouden käsite laajenee liikaa ja tylsyy. Mutta ei hätää. Muutaman vuoden kuluttua joku lobbari keksii uuden iskusanan, jonka piiriin voidaan jälleen paketoida vanhat toimialat ja pyytää valtiolta tukirahaa.

Jyrki Iivonen
jyrki.iivonen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat