Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etla: Vanhusten pitkäaikaishoidon tarve voi paikoin kaksinkertaistua vuoteen 2040 mennessä

Etla: Tilanne voi olla paikoin kestämätön, jos vanhustenhoidon rahoitusvastuuta ei laajenneta

Kotimaa
 

Kuntien väliset erot vanhusten pitkäaikaishoidon tarpeessa kärjistyvät tulevaisuudessa, jos hoidon rahoitusta ei jaeta kuntia suuremmille alueille. Tähän tulokseen on päätynyt Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkijaryhmä, jonka raportin Kunnallisalan kehittämissäätiö julkaisi maanantaina.

Tutkimuksessa tarkasteltiin, miten pitkäaikaishoidon tarve kehittyy Suomen kunnissa ja sote-uudistuskeskustelussa mainituilla alueilla vuoteen 2040 asti.

Fakta

Sote-uudistus

 Sote-uudistuksen eli sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen tavoitteena on parantaa palveluja ja saada kustannukset kuriin.

 Vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista siirtyisi kunnilta itsehallintoalueille.

 Sote-uudistusta pohtimaan asetettu työryhmä esitti elokuun puolivälissä, että sote-alueiden sopiva määrä olisi 9–12.

 Ryhmän mukaan alueiden rahoituksen olisi parasta tulla suoraan valtiolta.

 Ryhmä esitti, että tehtävät siirtyisivät alueille vuoden 2019 alusta.

Joissain kunnissa vanhusten pitkäaikaishoidon tarve voi kaksinkertaistua vuoteen 2040 mennessä. Koko maassa vanhusten pitkäaikaishoidon tarpeen ennakoidaan keskimäärin 1,4-kertaistuvan.

Ongelma korostuu erityisesti pienissä kunnissa. Suurimmista kaupungeista Espoossa ja Vantaalla tarpeen ennakoidaan yli kaksinkertaistuvan.

Tutkimuksen perusteella kustannusten jaon katsotaan olevan sitä tehokkaampaa, mitä suurempien alueiden piirissä ollaan. Alueelliset erot vähenisivät tutkijoiden mukaan, jos siirryttäisiin sairaanhoitopiirien kokoisiin alueisiin.

Erot tarvittavien laitospaikkojen määrässä suhteessa työikäisten määrään pienenisivät edelleen, jos alueita olisi tarkasteltujen parinkymmenen sijasta viisi.

"Sellainen sote-ratkaisu, joka siirtää vanhusten pitkäaikaishoidon rahoitusvastuun yksittäisiltä kunnilta laajemmille alueille, on välttämätön. Ilman sitä kunnat ajautuvat lähitulevaisuudessa kestämättömään tilanteeseen", sanoo Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttänen.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä todetaan, että tämä on ollut koko sote-uudistuskeskustelun yksi lähtökohta.

Määttäsen mukaan erityisesti pienten kuntien kehitystä on todellisuudessa hankala ennustaa täsmällisesti. Siksi kunnat voivat itsekin mitoittaa voimavaransa väärin ja laitospaikkoja saatetaan varata liikaa. Isoissa yksiköissä tarve on helpompi ennakoida, jolloin ehkä vältytään turhilta investoinneilta.

Lisäksi ennustamista hankaloittaa se, ettei tiedetä, paranevatko ihmisten terveys ja toimintakyky samaa tahtia kuin elinikä pitenee. Jos oletetaan, että ne eivät parane, ennusteet pitkäaikaishoidon tarpeen kasvusta ovat vielä synkemmät.

Kelan terveysturvan ja kuntoutuksen tutkimuksen päällikkö Hennamari Mikkola sanoo, että vanhusten toimintakykyä ja terveyttä voidaan edistää hoitamalla peruspalvelut kuntoon.

Tutkimus ei ota kantaa siihen, minkä kokoisissa laitoksissa vanhuksia tulisi hoitaa.

Kelan Mikkola sanoo, että osaa vanhustenhoidosta ei voi järjestää muuten kuin lähipalveluna. Omaisten merkitys vanhustenhoidossa on hänen mukaansa suuri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat