Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusministeri Niinistö haluaa Stubbin suosikin sivuun kanslia­päällikön paikalta – ja osoittaa näin valtansa

Vääntö kansliapäälliköstä on osa sitä, miten perussuomalaiset muovautuu hallituspuolueeksi

Kotimaa
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps).
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps). Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Puolustusministeriöön nimitetään tällä viikolla uusi kansliapäällikkö Jukka Juusti.

Juustia käy hieman sääliksi, koska hän joutui viime viikolla keskelle aikamoista nimitysrumbaa, osin syyttään.

Juusti on varmasti erinomainen kansliapäällikkö. Tosin hän on kovin erilainen kuin edeltäjänsä Arto Räty.

Räty on kävelevä maanpuolustuskurssi, kaikin puolin hyvin verkostoitunut ja sujuvasanainen.

Juusti taas on hyvin hillitty ja korosteisen insinöörimäinen – ja diplomi-insinööri hän onkin. Siis siviili, ainakin niin paljon kuin entinen insinöörikenraalimajuri voi olla, kun hänet nimitetään puolustusministeriön kansliapäälliköksi.

Arto Räty
Arto Räty

Juusti imaistiin keskelle kohua, kun puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) esitti monen yllätykseksi juuri häntä eikä Rätyä puolustusministeriön kansliapäälliköksi.

Juustin nimitys kuitenkin siirtyi, sillä valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) halusi viime torstaina jättää nimityksen pöydälle.

Syyt hässäkkään ovat varmasti moninaiset. Yksi on henkilökemiat. Julkisesti vastakkain ovat Niinistö ja Stubb. Sen sijaan Stubb ja  Räty ovat olleet oikeinkin hyvissä väleissä – Niinistön mielestä varmasti liiankin.

Stubb ja Niinistö joutuvat kestämään toisiaan mutta Niinistö ja Räty eivät.

Niinistö käyttikin nimitysvaltaansa. Valintaansa hän perustelee sillä, että Juusti on tehtävään pätevin.

Jukka Juusti
Jukka Juusti

Mutta on muutakin kuin se, kuka pitää kenestäkin ja kuka on kenenkin mielestä pätevin.

Nimitysprosessi kertoo osaltaan siitä, miten ensimmäistä kertaa hallituksessa oleva perussuomalaiset todella muovautuu hallituspuolueeksi.

Puolueella ei ole ollut niin sanotusti omia virkamiehiä, ja nyt sitä verkostoa rakennetaan. Niin ovat tehneet ja tekevät myös muut. Kyse on ministerin poliittisesta ohjauksesta ja arvovalinnoista. Uutta on, että nyt nähdään ensimmäistä kertaa perussuomalaisten vallankäyttötyyli.

Vaikka perussuomalaisten kannattajat ovat usein olleet poliittisia virkanimityksiä vastaan, tästä he pitävät. Stubbin ja Niinistön eripura kerää pisteitä, sillä Niinistö osoittaa saavansa tahtonsa läpi. Ja myös saa.

Sillä on kuitenkin hintansa. Niinistön on vaikea perustella valintaansa vain Juustin pätevyydellä, sillä on varsin selvää, että Juustin tuoma lisäarvo on nimenomaan poliittista.

Pätevyysperustelu on hankala myös siksi, että Räty taisi olla Niinistölle liiankin pätevä.

Räty ei peittele asiantuntemustaan, ja on hyvin tiedossa, että Niinistö on tottunut olemaan yksinkin oikeassa.

Tunkiolle oli tunkemassa kaksi kukkoa. Vastakkain olivat Rädyn kova kokemus esimerkiksi puolustusvoimauudistuksen leikkauksista sekä perussuomalaisten hyvin romanttinen kuva sodasta ja sotilaista.

Räty joutui esimerkiksi hallitusneuvotteluissa vääntämään rautalangasta, ettei maamiinoja enää tarvita ja että lakkautettuja varuskuntia kannattaa avata lähinnä vastaanottokeskuksiksi.

Kitkaa ei vähentänyt Niinistön kokemattomuus budjettineuvotteluissa. Valtiovarainministeriö sai kasaan rahat Puolustusvoimien materiaalihankintoihin leikkaamalla käyttörahoista.

Ministerillä on nimitysvalta, ja hän saa valita kansliapäälliköksi kenet haluaa. Miksei silloin valitsisi sitä, jonka todella haluaa?

Hallitus ei äänestä Niinistön esitystä vastaan. Stubbilla ja pääministeri Juha Sipilällä (kesk) ei ole varaa riitautua nyt, kun on saatava runnottua läpi perussuomalaisille muutoinkin vaikeat työmarkkinauudistukset.

Pian Niinistö pääsee nimittämään vielä lisää virkamiehiä. Edessä on kaksi ylijohtajanimitystä: toinen Juustin tilalle ja toinen vähintäänkin sijaiseksi puolustuspoliittisen osaston johtoon, sillä Esa Pulkkinen valittiin määräajaksi EU:n toiseksi korkeimpaan sotilasvirkaan.

Moni muukin paikka ulko- ja turvallisuuspolitiikan sekä Puolustusvoimien johdossa on vaihtunut tai pian vaihtumassa. Puolustusvoimilla on uusi komentaja, ja kenraali jos toinenkin jää Pääesikunnasta pian eläkkeelle.

Niinistö tekee politiikkaa, ja se on hänen tehtävänsä. Silti voi kysyä, miksi vaihtaa kokenut ja arvostettu osaaja juuri nyt. Jatkuvuudellakin on arvonsa.

Oikaisu kello 9.56: Ylijohtaja Jukka Juusti on sotilasarvoltaan insinöörikenraalimajuri eikä insinööriprikaatikenraali.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat