Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Timo Soini samastuu USA:n oikeistoon: Olen Suomen harvoja republikaaneja

Ulkoministerin mielestä Suomella on varaa vain yhteen ulkopolitiikkaan, jonka oppositio nyt haastaa

Kotimaa
 
Dermot Tatlow
Timo Soini on ensi kertaa ulkoministerinä Yhdysvalloissa. Maanantaina hän osallistui Anchoragessa arktiseen ilmastokokoukseen, jossa puhuu myös presidentti Barack Obama.
Timo Soini on ensi kertaa ulkoministerinä Yhdysvalloissa. Maanantaina hän osallistui Anchoragessa arktiseen ilmastokokoukseen, jossa puhuu myös presidentti Barack Obama. Kuva: Dermot Tatlow

"Suomessa on kolme republikaania: minä, Matti Apunen ja Kimmo Sasi."

Näin sanoi Timo Soini (ps) ennen kuin hänestä tuli ulkoministeri. Nyt tuoreehko ministeri on ensimmäisellä virkamatkallaan hengenheimolaistensa maassa, jossa pidetään arktisen alueen ilmastokokous.

Soini istuu alaskalaisen hotellin kabinetissa, jonka ikkunasta näkyy massiivinen vuorijono. Kuten Suomessa, kaduilla ei ole juuri ketään.

Miksi Soini samaistuu Yhdysvaltain oikeistoon?

"Olen tällainen pro-life-tyyppi [aborttioikeutta vastaan]. Amerikkalaisille kavereille olen sanonut, että olen pro-life mutta pro-Obamacare [yleisen sairausvakuutuksen puolesta]. He ovat sanoneet, ettei sellaista olekaan."

Soini tarkoittaa olevansa moraaliasioissa konservatiivi kuten amerikkalainen oikeisto mutta talousasioissa lähempänä Yhdysvaltain vasemmistoa, joka puolustaa sosiaalitukia.

Yhtälö on samanlainen kuin Yhdysvaltain pohjoisten osavaltioiden katolisilla tehdastyöläisillä, jotka ovat perinteisesti äänestäneet demokraatteja. Soinille moraaliarvot painavat kuitenkin vaakakupissa enemmän.

"Se on tämä arvopuoli, jonka takia tunnen selkeästi olevani täällä kotona. Nytkin kävin Holy Family -kirkon messussa", hän kertoo.

"Ei täällä kukaan ihmettele, jos sinulla on mielipiteitä. Täällä ihmetellään, ellei niitä ole."

Soinia voi kutsua Amerikka-faniksi. Hän kävi Yhdysvalloissa ensi kertaa vuonna 1985, kun "muu porukka laukkasi idässä".

Sittemmin Soini on vieraillut maassa ahkerasti: Washingtonissa, New Yorkissa, Chicagossa, Seattlessa, Indianapolisissa.

Arkansas sopii hänelle kuulemma hyvin, vaikka paita liimautuukin siellä ihoon.

Soinilla on Yhdysvalloissa ystäviä ja poliittisia tukijoita, mutta hän ei kerro, keitä he ovat. Pelkääkö Soini, että hänen tuttaviensa mielipiteet olisivat suomalaiselle yleisölle liian äärimmäisiä?

"He ovat näitä moraalisia konservatiiveja, osittain katolisia. Kun ei paljasta lähteitä, saa parempaa tietoa."

Yhdysvalloissa republikaanien ja demokraattien ulkopolitiikat eroavat selvästi toisistaan, kun taas Suomessa ulkopolitiikka on pyritty pitämään puoluepolitiikasta erossa.

Viime viikolla entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) arvosteli kovin sanoin uuden hallituksen leikkauksia kehitysapuun. Onko Suomessakin siirrytty oikeistolaiseen ja vasemmistolaiseen ulkopolitiikkaan?

"Kun itse olin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja ja minulla oli kielteistä sanomista, otin yhteyttä", Soini sanoo.

"Olen kokenut Suomen olevan niin pieni, ettei sillä ole varaa kuin yhteen ulkopolitiikkaan. On mielenkiintoista nähdä, rikkooko oppositio pitkän ulko- ja turvallisuuspoliittisen konsensuksen."

Mutta eivätkö juuri hallituksen rajut leikkaukset rikkoneet perinteisen ulkopolitiikan linjan?

"Silloin kun leikataan, otetaan kaikkialta muualta kuin puolustuksesta. Kyllä oppositio tämän tietää."

Yhdysvalloissa on kirjoitettu paljon Euroopan äärioikeistosta. Soinin mukaan yhdenkään maan diplomaatti ei ole kysellyt häneltä perussuomalaisten suhteesta äärioikeistoon. Hänestä syytöksissä on kyse politiikasta.

"Suomessa ei hyväksytä vaalitulosta, ja sitten se verhotaan kaikenlaiseen sälään."

Alaskassa ei kuitenkaan olla puhumassa kotimaasta vaan Suomen ja Yhdysvaltain suhteista. Viime viikolla Soini sanoi, että Yhdysvalloilla on keskeinen rooli Euroopan turvallisuudessa. Mitä Suomi haluaa Yhdysvalloilta, ellemme ole liittymässä Natoon?

Lisää kauppaa sekä yhteistyötä Nato-kumppanina ja Arktisessa neuvostossa, Soini vastaa. Suomesta tulee Yhdysvaltain jälkeen Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa, minkä ansiosta Suomi saa suurvallalta tulevina vuosina harvinaista huomiota.

"Arktisessa neuvostossa on vielä mahdollista, että Yhdysvallat ja Venäjä keskustelevat niin, ettei joka toisessa lauseessa ole Ukraina", Soini sanoo.

Voi kuitenkin olla, ettei seuraava presidentti pidä ilmastonmuutosta yhtä tärkeänä kuin Barack Obama. Soini uskoo, että Yhdysvaltain ulkopolitiikka kovenee maailmanlaajuisesti, jos ensi vuoden vaaleissa voittaa republikaani.

"Täällä on hirveä väsymys sotiin muualla. Toisaalta erityisesti Euroopassa on kysyntää Yhdysvaltain turvatakuille."

Naton turvatakuut ovat se asia, jossa Soini pysyy Suomen ulkoministerien perinteisellä linjalla.

"Nato-keskustelu menee aina siihen, että silloin kun on vaikeat ajat, ei voida liittyä, ja kun on helpompi aika, ei ole syytä liittyä", hän arvioi.

"Tässä me olemme – ja tulemme olemaan jatkossakin."

Laura Saarikoski HS
Anchorage

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat