Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen talouden tulevaisuuden uskotaan muhivan Otaniemen sivukadulla

Suomen hallitus ja Aalto-yliopisto uskovat teollisen internetin mahdollisuuksiin

Kotimaa
 
Mika Ranta HS
Jaakko Laine (vas.) ja Tommi Lintilä työskentelivät maanantaina Aalto-yliopiston teollisen internetin kampuksella. Laine valmisti vakiolämpötilalaatikoita ja Lintilä älykästä kampimekanismia.
Jaakko Laine (vas.) ja Tommi Lintilä työskentelivät maanantaina Aalto-yliopiston teollisen internetin kampuksella. Laine valmisti vakiolämpötilalaatikoita ja Lintilä älykästä kampimekanismia. Kuva: Mika Ranta HS

Jos tässä on Suomen talouden tulevaisuus, niin matalalta pitää kansakunnan ponnistaa.

Aalto-yliopiston teollisen internetin kampus löytyy Espoon Otaniemestä sivukadulta – vaatimattomasta, teollisuushallia muistuttavasta rakennuksesta. Oven viereen on kiinnitetty lakana: Aalto Industrial Internet Campus.

Pienistä puitteista huolimatta kampukseen on kohdistettu kovat odotukset. Viime viikolla juhlamenoin avattu keskus edustaa juuri sitä, millä Suomen hallitus haluaa kääntää Suomen nousuun: Uusia innovaatioita. Tutkimustulosten kaupallistamista. Korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyötä.

Hallitus leikkaa menoja koulutuksesta, mutta samalla se lupaa lisää rahaa alueellisille ja vahvoille osaamiskeskittymille.

Rahat ovat vielä jakamatta, mutta teollinen internet lienee vahva ehdokas. Se vilahtelee toistuvasti poliitikkojen juhlapuheissa.

"Jos saamme vetoapua vaikka mistä hallituksen hankkeista, niin kiitos mielellään otamme", sanoo hankkeen vetäjä, tietotekniikan professori Martti Mäntylä.

Rakennuksen sisällä näkee yhdellä vilkaisulla, mistä teollisessa internetissä on kyse.

Salin toisella reunalla ovat metallien työstökoneet ja toisella reunalla elektroniikkaosien valmistustarvikkeet.

Teollinen internet tarkoittaa sitä, että laitteet ja järjestelmät liitetään verkkoon, jolloin ne muodostavat älykkäitä kokonaisuuksia. Laitteista kerättävän tiedon ja analytiikan avulla on mahdollista tehostaa työtä, luoda uusia liiketoimintamalleja ja parantaa palvelujen arvoa asiakkaille.

Suomen näkökulmasta teollisessa internetissä yhdistyy kaksi vahvaa klusteria. Koneteollisuus on tärkeä osa Suomen teollisuutta ja vientiä. Lisäksi Suomessa on Nokian jäljiltä vahva tietoliikenne- ja tietotekniikkaosaaminen.

Idea on laittaa nämä kaksi yhteen.

"Tässä bitit ja atomit kohtaavat, ja se antaa aivan oman säväyksensä", Mäntylä sanoo.

Aallon tilat on suunniteltu niin, että samassa tilassa pystyy tekemään valmiin tuotteen alusta loppuun. Kellarikerroksen työtilassa kaksi nuorta miestä valmistaa omin käsin älykkäitä vempeleitä.

Aalto-yliopiston vararehtorin Tuija Pulkkisen mukaan hallitus on hyvin tiedostanut sen, että Suomi on rakennemuutoksen keskellä, ja siinä tutkimus, osaaminen ja koulutus ovat avainasemassa.

Toisaalta yliopistosektoriin kohdistuu isoja leikkauksia.

"Se pakottaa meidät miettimään omaa toimintaamme uudella tavalla. Olemme ristitulessa, jossa meihin kohdistuu valtavasti odotuksia, ja toisaalta resurssit vastata niihin odotuksiin pienenevät", Pulkkinen sanoo.

Hallitusohjelman painopistealueet ovat täysin linjassa Aalto-yliopiston omien painoalueiden kanssa. Molemmat korostavat biotaloutta, cleantechiä, digitalisoitumista ja terveysteknologioita. Samankaltaisuus ei ole sattumaa. Osin hallitusohjelman pohjana käytettiin Aallon selvitystyötä.

"Nyt kun joudumme väistämättä karsimaan asioiden määrää, joita teemme, niin tehdään sitten niitä, jotka ovat relevanteimpia ja yhteiskunnallisesti merkittävimpiä", Pulkkinen sanoo.

Pian teollisen internetin kampuksen ulkoasuunkin on tulossa päivitys. Aalto-yliopisto investoi kiinteistöihin vuosina 2012–2020 noin 300 miljoonaa euroa.

Professori Martti Mäntylä rakentaa teollisen internetin kampusta Otaniemeen.
Professori Martti Mäntylä rakentaa teollisen internetin kampusta Otaniemeen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat