Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus panostaa biotalouteen ja koulutukseen

Sote-alueiden määrästä ja rahoituksesta päätetään lokakuussa

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Sipilä paljasti summat: Näin hallitus jakaa rahaa kärkihankkeisiinsa
Sipilä paljasti summat: Näin hallitus jakaa rahaa kärkihankkeisiinsa
Hallitus kertoi maanantaina, miten se jakaa niin kutsuttuihin kärkihankkeisiinsa varatun miljardin euron potin.

Hallitus laittaa työhönsä nyt todella vauhtia. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) johtama hallitus päätti maanantaina talouskasvuun tähtäävien kärkihankkeiden rahoituksen pääjaosta.

Maanantai-iltana hallitus sopi myös sosiaali- ja terveydenhuollon eli sote-uudistuksen tarkemmasta aikataulutuksesta.

Tästä on kyse

 Hallituksella on viisi päätavoitetta, jotka jakautuvat 26 kärkihankkeeseen. Kärkihankkeet jakautuvat edelleen toimenpiteisiin, joita on noin 80.

 Kärkihankkeisiin hallitus sijoittaa 1,6 miljardia euroa yhteensä kolmen vuoden aikana.

 Summasta 600 miljoonaa korvamerkitään perusväylien kunnostamiseen.

 Hallitus on ilmoittanut rahoittavansa hankkeet valtion omaisuustuloilla.

Sote-alueiden määrä ja rahoitus päätetään Sipilän mukaan parin kuukauden sisään.

"Se ei ole mikään yksinkertainen ja helppo päätös, mutta me teemme sen lokakuussa", sanoi Sipilä pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa maanantai-iltana järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Myös valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) vakuutti, että sote-uudistus pääsee tällä vaalikaudella maaliin.

"Meillä on nyt ohjelma, miten tämä toteutetaan ja nyt mennään täyttä höyryä eteenpäin. Emme voi kuitenkaan mennä ikään kuin säkki päässä, vaan tietyt perusperiaatteet ja selvitykset pitää tehdä. Kyllä tämä viedään maaliin aikataulussa."

Kärkihankkeisiinsa hallitus aikoo laittaa miljardi euroa. Suurimmat panostukset laitetaan biotalouteen ja koulutukseen. Molempiin sijoitetaan noin 300 miljoonaa euroa.

Kyseessä on kertaluonteinen rahoitus, joka ajoittuu vuosille 2016–2018. Rahat hankkeisiin saadaan valtion omaisuustuloista. Maanantaina päätettiin vasta rahojen jyvitys. Tarkemmat päätökset tehdään tuonnempana.

"Hyviä hankkeita olisi ollut kahden miljardin edestä, joten karsintaa valitettavasti jouduttiin tekemään", Sipilä sanoi.

Mitä seuraavaksi

 Kärkihankkeisiin osoitettavat rahat tarkentuvat budjettiriihessä ensi viikolla.

 Riihessä puidaan neljän vuoden kehysrahat ja kolmen vuoden kärkihankerahat.

 Hallituksen hyväksyttyä budjetin ja kehykset ne menevät eduskunnan käsittelyyn.

 Eduskunta hyväksyy talousarviot joulun alla.

Hallitus päätti panostaa kärkihankkeisiin keväällä, kun se ensin oli kertonut leikkaavansa julkisia menoja useilla miljardeilla euroilla. Stubb kehui tiedotustilaisuudessa kärkihankeprosessin osoittavan hallituksen olevan kyvykäs tekemään päätöksiä.

"Kaiken edellä on toimeenpanokyky ja se, että saamme päätöksiä jämäkästi aikaiseksi. Minun mielestäni valmisteluprosessi kärkihankkeiden osalta on tästä hyvä esimerkki."

Biotalous ja "puhtaiden ratkaisujen" edistäminen nielevät noin kolmanneksen hallituksen kärkihankepotista.

Hanketta vetävät elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ja maatalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk).

Biotaloutta hallitus aikoo edistää muun muassa energia-alan erilaisilla kokeiluhankkeilla.

Hallitus osoittaa 100 miljoonaa maatalouden tuotanto- ja energiainvestointeihin maatilatalouden kehittämisrahasto Makeran kautta.

Toinen kolmannes, myös noin 300 miljoonaa euroa, menee opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) johtamiin koulutuksen ja opetuksen hankkeisiin. Aiemmin hallitus on päättänyt leikata koulutuksesta liki miljardin.

Pikarahoitusta hallitus haluaa ensisijaisesti perusopetuksen digitalisoinnin edistämiseen sekä tutkimuksen ja korkeakoulutuksen yhteistyöhön ja näiden synnyttämien osaamiskeskittymien tukemiseen.

Erityisesti kokoomus on halunnut painottaa rahoitusta koulutukseen. Opetus- ja kulttuuriministeriön kärkihankkeista suuri osa on sellaisia, jotka voidaan toteuttaa ilman rahoitusta.

Työllistymiseen ja kasvuun hallitus panostaa yhteensä noin 170 miljoonaa euroa.

Työllistymistä helpotetaan muun muassa yksityistä työnvälitystä lisäämällä. Kasvua taas vauhditetaan perustamalla uusia rahastoja valtion innovaatiorahoittajan Tekesin ja valtion pääomasijoitusyhtiön, Suomen Teollisuussijoituksen (Tesi) alle.

Uudet rahastot ovat myös säilöntäpaikka valtion omaisuudesta saataville tuloille, joilla hallitus kärkihankkeitaan aikoo rahoittaa. Digitalisaation edistämiseen hallitus panostaa 100 miljoonaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla hallitus haluaa painottaa erityisesti lapsi- ja perhepalveluja sekä toisaalta parantaa ikäihmisten hoitomuotoja, erityisesti perhehoitoa ja omaishoitoa. Sosiaali- ja terveystoimen kärkihankkeet ovat saamassa yhteensä 130 miljoonaa.

Miljardin potin lisäksi perusväylien kunnostukseen korvamerkitään 600 miljoonaa. Osa rahoista käytetään jo ensi vuonna, mutta summa tarkentuu vasta budjettiriihessä. Kunnostettavia kohteita ei vielä ole valittu.

 

HS-työryhmä: Katja Boxberg, Eeva Palojärvi, Olli Pohjanpalo

Markus Jokela HS
Työministeri Jari Lindström (vas.), valtiovarainministeri Alexander Stubb ja pääministeri Juha Sipilä esittelivät hallituksen kärkihankesuunnitelmia maanantai-iltana Kesärannassa.
Työministeri Jari Lindström (vas.), valtiovarainministeri Alexander Stubb ja pääministeri Juha Sipilä esittelivät hallituksen kärkihankesuunnitelmia maanantai-iltana Kesärannassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat