Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikokset vähenevät, kun väestö vanhenee ja talous taantuu

Määrään vaikuttavat myös tietotekniikan kehitys, vapaa liikkuvuus ja maahanmuutto

Kotimaa
 

Viranomaisten tietoon tulleen rikollisuuden määrä on vähentynyt. Viime vuonna poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen tietoon tuli noin 507 000 rikosta, mikä on kaksi prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Liikennerikkomusten määrä vähentyi rikoksia enemmän. Viime vuonna kirjattiin 322 600 liikennerikkomusta, mikä on yhdeksän prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Nämä asiat selviävät Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin vuosikatsauksesta Rikollisuustilanne 2014. Katsauksen mukaan poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä on vähentynyt 1990-luvun alusta alkaen.

Varkausrikokset ovat vähentyneet lähes yhtäjaksoisesti, ja viime vuosina myös poliisin tietoon tulleiden pahoinpitelyjen määrä on pudonnut. Rattijuopumusten määrä on vähentynyt noin kolmanneksen.

Sen sijaan poliisin tietoon tulleiden raiskausten määrä on lisääntynyt kymmenen viime vuoden aikana 70 prosenttia.

Tähän on vaikuttanut vuonna 2011 voimaan tullut lakimuutos, jonka jälkeen tiedottomassa tilassa olleisiin uhreihin kohdistuneita tekoja ei pidetä vain seksuaalisena hyväksikäyttönä.

"Raiskauksia ilmoitetaan poliisille enemmän, mutta varmaan ne ovat myös oikeasti lisääntyneet", arvioi suunnittelija Hannu Niemi Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

Muutoksiin vaikuttavat katsauksen mukaan väestön vanheneminen, tietotekniikan kehitys, maahanmuutto ja valtioiden välisten rajanylitysten helpottuminen. Merkitystä on myös alkoholinkulutuksella, kaupungistumisella ja talouden suhdanteilla.

"Väestön vanheneminen vähentää rikollisuutta, koska nuoret ja nuoret aikuiset syyllistyvät usein rikoksiin. Toisaalta uhriksi joutuneet iäkkäät ilmoittavat rikoksista nuoria herkemmin poliisille, mikä näkyy tilastoissa rikosmäärien kasvuna", Niemi sanoo.

Niemen mukaan taantuma vähentää monia rikoksia, kun ihmisillä on vähemmän varaa käydä ulkona ja ajaa autolla.

Suomessa asuvat ulkomaan kansalaiset ovat katsauksen mukaan väestöosuutensa nähden useammin rikoksesta epäiltyjä kuin suomalaiset. Muissa kuin liikennerikoksissa osuus on suomalaisiin nähden 1,5-kertainen.

"Meillä rikollisuus ei ole ryöstäytynyt käsistä, eikä maahanmuuttajien keskuudessa ole juuri jengityyppistä rikollisuutta. Maahanmuuttajien elinolosuhteet ovat erilaiset, he asuvat suurissa kaupungeissa ja ovat rikosalttiimmassa iässä kuin kantaväestö", Niemi sanoo.

Maahanmuuttajat joutuvat väkivaltarikosten uhreiksi suomalaisväestöä useammin. Myös riski joutua varkaus- ja ryöstörikosten kohteeksi on suurempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat