Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljä tapaa tallentaa valokuvia

Kotimaa
 

Pilvipalvelu

Pilvipalveluilla tarkoitetaan internetissä olevia kuvien tallennukseen käytettäviä palveluita. Kuvien tallennukseen käytettäviä pilvipalveluita tarjoavat esimerkiksi Dropbox, Microsoft, Google ja Apple.

Hyvät puolet: Pilvipalvelua voi käyttää niin tietokoneella kuin mobiililaitteilla. Esimerkiksi älypuhelimella otetut kuvat voi usein saada sopivilla asetuksilla kopioitumaan suoraan pilvipalveluun. Kuvia on helppoa jakaa sosiaalisessa mediassa. Pilvipalvelut helpottavat kuvien järjestämistä, sillä niissä kuvia voi usein lajitella automaattisesti esimerkiksi kuvausajankohdan ja kuvien aiheiden perusteella.

Huonot puolet: Teoriassa kuvat voivat kadota, jos pilvipalvelun tarjoaja menee konkurssiin tai lopettaa palvelun. Tallennustilan ostaminen saattaa tulla pitkällä aikavälillä kalliiksi. Suuren kuvamäärän siirtäminen voi olla hidasta.

Hintaluokka:  Pilvipalveluissa on usein jonkin verran ilmaista tallennustilaa. Lisämaksua vastaan tallennustilaa voi ostaa lisää. Esimerkiksi Dropbox tarjoaa teratavun tallennustilaa alle kymmenellä eurolla kuukaudessa.

 

Rio Gandara / HS

Ulkoiset kiintolevyt

Ulkoiselle kiintolevylle mahtuu paljon kuvia, joten se on suosittu vaihtoehto suuren valokuvamäärän tallentamiseen. Ulkoinen kiintolevy liitetään tietokoneeseen useimmiten usb-kaapelilla.
Hyvät puolet: Ulkoisessa kiintolevyssä on suuri tallennuskapasiteetti, joka vaihtelee eri kiintolevyissä yleensä noin 500 gigatavusta useaan teratavuun.
Huonot puolet: Ulkoiseen kiintolevyyn voi tulla vikoja. Lisäksi tallennetut kuvat ovat vain yhdessä paikassa eikä niitä pysty käsittelemään ja jakamaan muualta käsin.
Hintaluokka: Ulkoisten kiintolevyjen hinta vaihtelee alle sadasta eurosta useaan sataan euroon.

 

Rio Gandara / HS

Optiset levyt

Optisia levyjä ovat cd-, dvd- ja blu-ray-levyt. Tallentamiseen tarvitaan kirjoittava cd-, dvd- tai blu-ray-asema. Cd-levyn tallennuskapasiteetti on 700 megatavua. Dvd-levyn tallennuskapasiteetti on normaalisti 4,7 gigatavua, mutta kaksikerroksisissa ja kaksipuolisissa levyissä kapasiteetti on tätä suurempi. Blu-rayn tallennuskapasiteetti on yksikerroksisella tallennuksella 25 gigatavua ja monikerroksisella tallennuksella vastaavasti suurempi.
Hyvät puolet: Edullinen vaihtoehto. Kuvia on helppoa siirrellä paikasta toiseen.
Huonot puolet: Tallentaminen voi olla hidasta, ja tallennuskapasiteetti on melko pieni. Jos levy vaurioituu, sen lukeminen voi olla mahdotonta. Monet tekijät, kuten tallentavan laitteen laatu, vaikuttavat levyn kestävyyteen. Naarmuuntuminen ja valolle altistuminen vaurioittavat levyjä.
Hintaluokka: Optisten levyjen hinnat vaihtelevat, mutta varsinkin suurissa erissä ostettuna levyjen hinnat voivat olla selvästi alle euron levyltä.


Kuvien tulostaminen

Kuvia kannattaa silloin tällöin tulostaa. Helppo ja suosittu vaihtoehto ovat valokuvakirjat, joita voi tehdä itse palveluntarjoajien kirjanteko-ohjelmilla tai nettiselaimella.
Hyvät puolet: Kuvia voi katsoa koska tahansa, eikä tarvitse huolehtia, millaisilla laitteilla tallennettuja kuvia pystyy lukemaan.
Huonot puolet: Suuren kuvamäärän teettäminen voi maksaa paljon verrattuna kuvien tallentamiseen kiintolevylle, optisille levyille tai pilvipalveluun. Kuvat saattavat kadota tai vaurioitua varsinkin huonoissa säilytysoloissa.
Hintaluokka: Kuvien teettämisen hinta liikkuu yleensä joissakin kymmenissä senteissä kuvalta. Valokuvakirjojen hintahaitari on laaja, alle kymmenestä eurosta ylöspäin. Kuvakirjan laatu vaikuttaa suuresti hintaan.

Asiantuntijoina on käytetty VTT:n tutkimusprofessoria Caj Södergårdia, Fotonetin toimitusjohtajaa Esa Istoa ja Finnfoton toiminnanjohtajaa Mikko Säteriä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat