Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Räiskintäpelien pelaajat loistivat mallinnuksessa Tieteen päivillä

Yläasteen oppilaat kävivät Tieteen päivillä tutustumassa Oulun yliopistoon

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Riikka Kiuttu (vas.), Sara Kurkela, Elina Frilund ja Miika Rehu piirsivät kolmiulotteista mallia puupalikoiden avulla.
Riikka Kiuttu (vas.), Sara Kurkela, Elina Frilund ja Miika Rehu piirsivät kolmiulotteista mallia puupalikoiden avulla. Kuva: Vesa Ranta

"Yliopisto on yllättävän iso paikka. Enoni on täällä opiskelemassa", sanoo Haukiputaan koulun 8. luokan oppilas Elias Pitkälä. Hän käveli ensimmäistä kertaa yliopiston käytävällä.

Noin 3 000 Oulun ja lähikuntien yläasteiden oppilasta osallistui tiistaina Oulun yliopiston Tieteen päiville. Tapahtuma on joka toinen vuosi Helsingissä. Tänä vuonna yleisötapahtumia järjestetään myös muissa yliopistokaupungeissa.

Oulussa tapahtuma oli suunnattu erityisesti yläasteikäisille nuorille ja pojille opiskelumotivaation herättämiseksi.

Linnanmaan kampuksen käytävät ruuhkautuivat tiistaina oppilaista, jotka seurasivat yliopiston työntekijöitä luokasta ja luentosalista toiseen.

"Hyvä, että nuoret tutustuvat jo varhain yliopistoon. Vierailu poistaa turhia ennakkoluuloja yliopistoa kohtaan", sanoo Haukiputaan koulun opettaja Elina Frilund.

Vain kolmannes suurten kaupunkien huippulukioiden uusista oppilaista on tänä syksynä poikia, kertoo HS:n selvitys. Naisopiskelijat täyttävät myös yliopiston luentosaleja.

"Vielä 1990-luvulla yliopiston piti houkutella naisia opiskelemaan matematiikkaa ja luonnontieteitä. Nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen. Ilmeisesti peruskoulu ei tue riittävästi poikia. Myös poikien lukutaito on heikentynyt", kertoo yliopistonlehtori Vesa-Matti Sarenius.

Hän veti koululaisille toiminnallisen matematiikan työpajaa, jossa kaksiulotteisesta mallista piirretään kolmiulotteinen malli puupalikoita apuna käyttäen.

"Räiskintäpelejä harrastavilla pojilla on oikein hyvä avaruudellinen hahmotuskyky."

Sarenius kehuu neljää haukiputaalaispoikaa, jotka olivat palikoiden kimpussa. Niistä piti pinota rakennelma ja piirtää siitä perspektiivikuvat tehtäväpaperin ruudukoihin.

"Lahjakkaita nuoria on yhtä lailla pojissa kuin tytöissä. Jotenkin pojat pitäisi saada motivoitua opiskelemaan. Tänään poikia tuntui kiinnostavan yliopiston mineraalipaja. Siellä kerrottiin, miten metallit syntyvät", sanoo Terva-Toppilan koulussa seitsemän vuotta matematiikkaa opettanut Anne Isohanni.

Vaihtuvien luentojen ja työpajojen aiheina oli muun muassa, miten tehdään kyselytutkimus, valmistetaan puettavan elektroniikan anturi tai lämmitetään sauna ympäristöä säästävästi.

Koululaisten lisäksi tiedettä esitellään yleisölle kahdeksassa avoimessa tiedetapahtumassa. Niissä myös keskustellaan ja vastataan yleisön kysymyksiin. Keskiviikkona päättyvän Tieteen päivien teemoina ovat arkkitehtuuri, ympäristö, terveys, älykkäät laitteet ja oppiminen.

Tapio Mainio HS
Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat