Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Orpo: Vastaanotto­keskuksia voi tulla myös vastahakoisiin kuntiin

Henna Virkkunen pettyi Keuruun vastaanottopäätökseen

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Sisäministeri Petteri Orpo (kok) tapasi Forssan torilla paikallisia.
Sisäministeri Petteri Orpo (kok) tapasi Forssan torilla paikallisia. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Turvapaikanhakijoita saapuu nyt Suomeen lähes sadan tulijan päivätahtia, ja majoittamisen odotteluaika alkaa loppua. Nykyiset vastaanottokeskukset eivät enää riitä, vaan uusia paikkoja tarvitaan.

Tähän asti on luotettu siihen, että kunnat ottavat vastaanottokeskuksia tai erilaista hätämajoitusta mailleen vapaaehtoisesti.

"Jatkossa on mahdollista sijoittaa vastaanottokeskuksia myös vastahakoisiin kuntiin. Valmiutta nostetaan nyt ja tarvittaessa toimitaan", sanoi maahanmuutosta vastaava sisäministeri Petteri Orpo (kok) HS:lle tiistaina Forssassa, jossa kokoomus piti eduskuntaryhmänsä kesäkokousta.

"Fakta on se, että kaikki olemassa olevat tilat ovat paitsi täynnä myös ylibuukattuja. Johonkin ihmiset on pakko majoittaa."

Orpo kuitenkin korostaa, että vapaaehtoisuuden tie on ensisijainen ainakin toistaiseksi.

Aika uhkaa kuitenkin loppua, eikä majoituspaikkoja välttämättä saada tarpeeksi pian vain vapaaehtoisten kuntien voimin. Esimerkiksi Kouvola on kuvannut majoittaa turvapaikanhakijoita, mutta ainakin Forssa, Vihti ja Keuruu ovat torjuneet vastaanottotilat.

"Kiire tässä tulee", Orpo sanoo.

Tänä vuonna turvapaikanhakijoita on tullut Suomeen jo kaksinkertainen määrä viime vuoteen mennessä. Uusia majoitustiloja tarvitaan tuhansille.

Periaatteessa kunnan suostumus tarvitaan vain, jos kyseessä on kunnan kiinteistö. Suomen Punainen Risti ja Maahanmuuttovirasto ovat silti halunneet kuunnella myös kuntien kantaa.

Esimerkiksi Keuruulla kunta antoi torjuvan lausunnon vastaanottokeskukseen, joka olisi tullut yksityisen omistamaan varuskuntarakennukseen.

"Olen surullinen ja pettynyt Keuruun päätöksestä", sanoo Keski-Suomesta kotoisin oleva europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok).

"Mikä olisikaan parempi paikka kuin tyhjillään oleva varuskunta, jossa suihkut, vessat, ruokalat ja majoitustilat ovat valmiina. Samalla keskus toisi työtä, toimeentuloa ja uusia ihmisiä Keuruulle, joka on jo pitkään kärsinyt muuttotappiosta."

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen arvostelee kotipaikkakuntansa Forssan päätöstä torjua vastaanottotilojen tulo kuntaan. Hän uskoo kuitenkin, että päätös saadaan vielä muutettua, sillä Forssan kaupunginvaltuusto on jo tehnyt aiheesta aloitteen.

Ministeri istuu itsekin kotikuntansa valtuustossa. Häntä ei kuitenkaan hävetä Forssan päätös.

"Ei hävetä. Täällä tarvitaan laajempaa keskustelua ja tietoa. Tässä on tullut vääriäkin ennakkoluuloja, kun ratkaisut ovat tulleet nopeasti eteen."

Sisäministeri Orpo korostaa, että vastaanottokeskukset ovat oireen hoitamista.

"Odotan Euroopalta jämäkämpiä toimia. Rajavalvonta on saatava kuntoon. Ihmiset olisi ohjattava tulemaan Eurooppaan laillisia reittejä. Nyt he tulevat laittomia reittejä henkensä kaupalla rekoissa ja kumiveneissä."

Yhtenä vaihtoehtona Orpo pitää Etelä-Eurooppaan perustettavia laajoja vastaanottokeskuksia, jotka tunnistaisivat ja rekisteröisivät tulijat. Laillinen reitti ohentaisi salakuljettajien bisnestä. "Jotain tällaista pitää etsiä."

Suomelle 15 000 turvapaikanhakijaa on uutta. Esimerkiksi Ruotsiin odotetaan 80 000:ta ihmistä ja Saksaan 800 000:ta.

"Tämä on suurempi haaste kuin koko eurokriisi."

Varsinaiset syyt ovat vielä Euroopan rajavalvontaakin kauempana.

"Mitä Eurooppa tekee Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä ja Syyriassa? EU:n on voitava olla siellä vahvempi. Se tarkoittaa siviilien auttamista, sotilaallista kriisinhallintaa, kauppapolitiikkaa ja kehityspolitiikkaa. Pitää voida puuttua syihin, joiden vuoksi ihmiset lähtevät sieltä", Orpo listaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb muistuttaa, että asia pitää ratkaista tehokkaasti mutta inhimillisesti.

"Tämä on osa muutosta. Ymmärrän, että osa ihmisistä pelkää muutosta. Maahanmuutto pelottaa. Mutta meidän on käytävä keskustelua, jota eivät dominoi ääripäät."

EU on järjestämässä siirtolaiskysymyksen takia ylimääräisen sisäministerikokouksen noin puolentoista viikon päästä. Suomea kokouksessa edustaa Petteri Orpo.

Siirtolaiskriisin luvut minuutissa
Siirtolaiskriisin luvut minuutissa
EU:hun saapui tammi-heinäkuussa lähes 340 000 siirtolaista, kertoo uutistoimisto AFP. HSTV selittää minuutissa tämän kesän kriisin luvut. Toimittaja ja leikkaaja: Esa Juntunen HS, kuva: Reuters.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat