Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krp: Todistajansuojelulaki osoittautui tarpeelliseksi

Suojeluun otettujen määrää ei paljasteta turvallisuussyistä

Kotimaa
 

Puoli vuotta voimassa ollut laki todistajansuojelusta on osoittautunut tarpeelliseksi, arvioi rikosylitarkastaja Sanna Palo keskusrikospoliisista.

Palo ei halua kertoa, kuinka monta tapausta todistajansuojeluohjelmaan on otettu.

"Nämä ovat niitä kaikkein salaisimpia tietoja, jotta kukaan ei tietoja yhdistelemällä pääse suojeltavan jäljille."

Tuoreiden tilanteiden lisäksi nyt arvioidaan myös sellaisia tapauksia, joissa on aiemmin toteutettu jonkinlaista suojelua.

Osa niistä saattaa päätyä viralliseen suojeluohjelmaan.

Lakiuudistuksen yhteydessä arvioitiin, että todistajansuojelu koskisi vuosittain korkeintaan kymmentä tapausta.

Palon mukaan toivetta ja kysyntää todistajansuojelulle olisi varmasti enemmänkin, mutta ennen sen aloittamista joudutaan miettimään tarkkaan henkilön sopivuutta ja motivaatiota.

Todistajansuojelu merkitsee ihmisen koko elämän muuttumista: identiteetin vaihtamista, muuttoa uudelle paikkakunnalle sekä yhteydenpidon katkaisemista sukulaisiin ja tuttaviin.

Palo sanoo, että todistajaa voi auttaa myös muilla keinoilla, kuten kotiin asennettavilla valvontakameroilla tai osoitteen salaamisella.

Ennen todistajansuojelun aloittamista mietitään myös, tarvitseeko ihmistä välttämättä edes kuulla todistajana vai voisiko saman näytön saada helpommin muilla keinoilla.

Todistajansuojelua ei aloiteta helposti myöskään sen hinnan takia. Jokaisen suojeltavan kustannuksiksi on arvioitu 15 000–25 000 euroa vuodessa.

Ensi vuoden alussa voimaan tulee myös lainmuutos, joka sallii todistajan kuulemisen oikeudenkäynnissä ilman hänen henkilöllisyytensä paljastumista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat