Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasten suojatiekuolemat poikivat turvaehdotuksia

HS:n lukijat esittävät useita keinoja turvallisen suojatien varmistamiseksi

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Tampereen Pyynikin risteyksessä ja suojatiellä vihreät valot palavat sekä oikealle kääntyville autoilijoille että jalankulkijoille. Viime viikolla 11-vuotias tyttö kuoli jäätyään risteyksessä rekan alle.
Tampereen Pyynikin risteyksessä ja suojatiellä vihreät valot palavat sekä oikealle kääntyville autoilijoille että jalankulkijoille. Viime viikolla 11-vuotias tyttö kuoli jäätyään risteyksessä rekan alle. Kuva: Reijo Hietanen

Helsingissä ja Tampereella elokuussa sattuneet kahden lapsen suojatiekuolemat ovat saaneet ihmiset pohtimaan ratkaisuja, joilla tappavia törmäyksiä voitaisiin välttää suojateillä.

HS esittelee muutamia lukijoiden lähettämiä ehdotuksia.

Artikkeliin liittyvät

Autoilija pysähtyy. Osan vuodesta Barcelonassa asuva asianajaja Ulf Månsson ehdottaa Suomeenkin sikäläistä sääntöä, jossa oikealle kääntyvä autoilija pysähtyy risteävän suojatien eteen.

"En ole juuri nähnyt, että autoilijat jatkaisivat matkaansa pysähtymättä ensin ja varmistumatta siitä, ettei kukaan tule yllättäen eteen suojatiellä. Jos tällainen sääntö tulisi meilläkin voimaan, sen noudattamista pitäisi seurata ja sen noudattamatta jättämisestä sakottaa."

Vilkkuva vihreä. Tämä ehdotus erilaisine variaatioineen tuli esiin muutaman kerran.

"Ainoa muutos olisi, että liikennevalot täytyisi ohjelmoida uudestaan", pohtii espoolainen Artto Aurola.

"Idea olisi, että kun liikennevalot ovat samanaikaisesti vihreät sekä jalankulkijoille että kääntyville autoilijoille, autoilijoiden vihreä valo vilkkuisi. Näin kääntyvät autoilijat tietäisivät, että suojatiellä olisi samanaikaisesti vihreä valo jalankulkijoille."

Varoitusvalo. Hollannissa pitkään asunut lukija toivoo Suomeen paikallista mallia: Kääntyviä autoilijoita varoitetaan erillisellä varoitusvalolla, jossa on suojatien kuva. Se alkaa välkkyä juuri ennen kuin valo muuttuu autoilijoille vihreäksi. Suojatien valo muuttuu vihreäksi vähän ennen autoilijoiden vihreää.

"Tämä toimii erinomaisesti", lukija kirjoittaa.

Asenne. Viisitoista vuotta bussia ajanut vantaalainen Markku Lehmuskallio näkee asian näin:

"Siinä ei paljon auta, vaikka kuinka hyvin suunniteltaisiin risteyksiä ja liikennevaloja, kun monet itseään kunnollisina pitävät kansalaiset vähät välittävät – minä ensin ja heti. Ja kaikki tietävät, ettei sanktioita seuraa. En muista nähneeni koskaan poliisia valvomassa vaikkapa suojatien eteen pysähtymistä tai punaista vasten fillarilla tai kävellen menemistä."

Kamera rekkoihin. Molemmissa kuolemantapauksissa osallinen on ollut kuorma-auto. On esitetty epäilyjä, ettei kuljettaja ole nähnyt riittävästi suojatielle.

"Kaikkiin kuorma-autoihin olisi vaadittava pakolliseksi kameralla toimiva näyttöruutu, josta näkyy aina alas suojatielle. Myös laajakulmapeiliratkaisut voisivat tulla kyseeseen, jos ne asennetaan oikein", ehdottaa Leo Jarmala konsultointitoimisto Pöyryn tiesuunnitteluosastolta.

Loppupuheenvuoron saa espoolainen Tiisa Lahtinen. Hän muistuttaa keinosta, joka meillä jo on mutta jota ei aina käytetä.

"Autoilijoiden vastuuta tienkäyttäjänä toistuvasti vähätellään. Samanaikaiset vihreät eivät ole liikennesuunnittelun tietoinen riski. Autoilijan velvollisuus on oikeallekin kääntyessään huomioida suojatiellä risteävä kevyt liikenne, vaikka hänelle itselleen palaisi vihreä valo."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat