Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minne valokuvat kannattaa tallentaa?

Kuvien säilömisen riskit liittyvät tekniikkaan ja tietoturvaan

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Kuvia kannattaa silloin tällöin tulostaa. Helppo ja suosittu vaihtoehto ovat valokuvakirjat.
Kuvia kannattaa silloin tällöin tulostaa. Helppo ja suosittu vaihtoehto ovat valokuvakirjat. Kuva: Rio Gandara / HS

Omien valokuvien tallentamiseen on useita vaihtoehtoja. Suuret kuvamäärät tallennetaan nykyään usein ulkoiselle kiintolevylle tai internetin pilvipalveluihin.

"Useimmiten helpointa on tallentaa valokuvat tietokoneen sisäisen kiintolevyn lisäksi ulkoiselle kiintolevylle. Ulkoisissa kiintolevyissä on suuri tallennuskapasiteetti", sanoo VTT:n digitaalisten palveluiden ja digitaalisen median tutkimusprofessori Caj Södergård.

Fakta

Valtavat tallennusmahdollisuudet

 Yhden digitaalisen kuvatiedoston koko on tavallisesti noin 1–7 megatavua sen mukaan, mitä resoluutiota ja tallennuslaatua on käytetty.

 Megatavun tunnus on Mt (englanniksi MB). Noin tuhat megatavua on yksi gigatavu (Gt, englanniksi GB) ja noin tuhat gigatavua yksi teratavu (Tt, englanniksi TB).

 Jos tallentavan laitteen tallennuskapasiteetti on yksi teratavu, siihen mahtuu tavallisesti satojatuhansia valokuvia.

Hän ei kuitenkaan suosittele luottamaan liikaa ulkoiseen kiintolevyyn.

"Kannattaa ottaa huomioon myös se, että ulkoiset kiintolevyt perustuvat samaan tekniikkaan kuin tietokoneen sisäiset kiintolevyt ja niihinkin voi tulla vikoja."

Kuvat voi tallentaa useille ulkoisille kiintolevyille, jolloin kuvien menettämisen riski pienenee, jos kiintolevy menee rikki tai katoaa.

Tärkeää on, että kuvat tallennetaan aina vähintään kahteen paikkaan. Varminta on säilyttää ulkoisia kiintolevyjä eri paikoissa. Ulkoisesta kiintolevystä on hyvä kytkeä virta pois, kun sitä ei käytetä. Näin vioittumisriski pienenee.

Nykyään tietokoneissa on usein kiintolevyn sijasta tai lisäksi ssd-levy. Södergårdin mielestä ei voi varmasti sanoa, että ssd-levy olisi aina kestävämpi kuin kiintolevy.

"Sekin kuluu käytössä, ja siihen voi tulla vikoja."

Suosittu ratkaisu valokuvien säilömiseen ovat pilvipalvelut eli internetpalvelut, joita voi käyttää kuvien tallentamiseen. Södergårdin mielestä pilvipalvelut ovat melko luotettava vaihtoehto.

Artikkeliin liittyvät

"Pilvipalvelut ovat Microsoftin, Applen ja Googlen kaltaisille suurille toimijoille osa palvelupakettia ja niille siksi tärkeitä."

Södergårdin mielestä tietoturvan kannalta merkittävin riski pilvipalveluiden käyttäjille on se, että käyttäjä voi vahingossa jakaa kuviaan sosiaalisessa mediassa, sillä kuvien jakaminen on helppoa.

Optisten levyjen eli cd-, dvd- ja blu-ray-levyjen käyttöä valokuvien tallennukseen Södergård pitää pikkuhiljaa menneenä aikana.

"Optiset levyt eivät ole kovin kestäviä, ja tallennuskapasiteetti on paljon pienempi kuin esimerkiksi ulkoisella kiintolevyllä."

Kun kuvat siirretään kameran muistikortilta tai matkapuhelimesta tietokoneen kiintolevylle, kuvat kannattaa panna järjestykseen ainakin kuvauksen ajankohdan mukaan.

"Ei riitä, että kuvat ovat tallessa. Pitää tietää, mitä kuvia tallessa on", muistuttaa kuvakokoelmien yli-intendentti Ismo Malinen Museovirastosta.

"Jo viisi vuotta vanhoista kuvista alkaa olla vaikeaa sanoa, missä tilanteessa ne on otettu ja keitä kuvissa on, jos kuvia ei ole järjestetty mitenkään eikä niihin ole liitetty kuvatietoja."

Malisen mielestä kuvat kannattaa järjestää ensisijaisesti kuvausajan perusteella. Sen jälkeen muita hyviä lajittelukriteerejä ovat esimerkiksi tapahtuman nimi ja kuvissa olevat henkilöt.

Pitkäaikaisessa säilytyksessä varmuuskopioita on hyvä ottaa muutaman vuoden välein.

Södergård muistuttaa, että välillä kuvia olisi hyvä tulostaa vedoksiksi, varsinkin jos haluaa säilyttää tärkeitä kuviaan pitkään ja jättää ne jälkipolvien katsottavaksi.

Suomen valokuvajärjestöjen keskusliiton Finnfoton toiminnanjohtaja Mikko Säteri sanoo, että valokuvien tulostaminen on tärkein kuvien tallentamisen muoto.

"Kun kuvat on tulostettu, ne ovat koko ajan katsottavissa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat