Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus antaa lisärahaa turvapaikkahakemusten käsittelijöiden palkkaamiseen

Lisäbudjetissa rahaa annetaan työttömille ja autojen romutuspalkkioihin

Kotimaa
 
Alexander Stubb
Alexander Stubb

Hallitus antaa ensi viikolla ylimääräisen, yli 30 miljoonan euron lisäbudjetin, kertoi valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb keskiviikkona Hämeenlinnassa.

Hallitus reagoi lisäbudjetilla uusiin, äkillisiin rahareikiin.

Turvapaikanhakijoiden määrän ennustetaan kolminkertaistuvan viime vuodesta. Nyt hallitus antaa lisärahaa hakemuskäsittelijöiden palkkaamiseen.

Kyse on parista miljoonasta eurosta. Sillä saadaan ostettua noin 120 käsittelijän työpanos. Nyt hakemuksia käsittelee runsaat sata ihmistä maahanmuuttovirastossa sekä selvästi yli sata ihmistä poliisissa.

Lisäväen avulla on tarkoitus nopeuttaa hakemusten käsittelyä, jotta hakijoiden ylläpitokustannukset eivät karkaisi käsistä.

Lisäbudjetista annettava raha ei siis mene turvapaikanhakijoiden majoittamiseen eikä elämiseen vaan nimenomaan hakemuskäsittelijöiden palkkoihin.

Myös hakijoiden majoituskulut kasvavat, mutta kulut hoidetaan tavallisesta vuosibudjetista. Kun käsittelijöitä palkataan parilla miljoonalla, ylläpidosta johtuva lisärahan tarve on yli 100 miljoonaa euroa.

Ehdoton pääosa lisäbudjetista menee työllisyyden kohentamiseen. Stubbin mukaan noin 25 miljoonaa euroa käytetään työllisyysrahoihin, kuten starttirahaan sekä ict-alan aikuiskoulutukseen. Lisäksi pieni osuus menee lisäväen palkkaamiseen ely-keskuksiin.

Esimerkiksi Uudellamaalla starttirahoja ei enää myönnetä, sillä määrärahat ovat loppuneet.

Hallitus myös antaa vanhojen autojen romutuspalkkioihin viisi miljoonaa euroa. "Romutuspalkkio on lisännyt autokauppaa ja modernisoinut autokantaa", Stubb perusteli.

Ylimääräinen lisäbudjetti on ennen kaikkea reagoimista Microsoftin kesällä ilmoittamiin irtisanomisiin ja ylipäätään pahentuneeseen työttömyyteen.

Lisäbudjettien antaminen ei ole poikkeustoimi vaan osa normaalia budjettivuotta. Hallitus antaa vuoden mittaan yleensä 2–4 lisäbudjettia, joilla korjataan ja täydennetään käytössä olevaa vuosibudjettia.

Piia Elonen HS
Hämeenlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat