Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maatilatalouden kehittämisrahasto kahmaisee biotalouden kärkihankepotista kolmanneksen

Maatilatalouden kehittämisrahasto saa 90 miljoonaa euroa kärkihankerahoja

Kotimaa
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ja maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ja maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Hallitus haluaa nostaa Suomen bio-, kiertotalouden ja puhtaiden ratkaisujen edelläkävijäksi vuoteen 2025 mennessä. Hallitus aikoo myös nostaa uusiutuvan energian osuuden ensi vuosikymmenellä yli puoleen energian loppukulutuksesta, puolittaa tuontiöljyn käytön ja lisätä energiaomavaraisuutta yli 55 prosenttiin.

Muun muassa näitä linjauksia sisältyy hallituksen biotaloutta koskeviin kärkihankkeisiin, joita elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) sekä maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) raottivat keskiviikkona.

Tavoitteiden toteutukseen hallitus aikoo käyttää 300 miljoonaa euroa vuosina 2016–2018. Siitä lähes kolmannes, 90 miljoonaa euroa, ohjataan maatilatalouden kehittämisrahastolle, Makeralle.

Rahalla Makera voi vauhdittaa maatalouden energiainvestointeja ja sukupolvenvaihdoksia.

"Tällä rahalla taataan, että EU:n tarjoama rakennekehitys on myös meillä käytettävissä ja pidetään maatalouden investointitahti riittävänä", Tiilikainen sanoi.

Kärkihankkeiden esittely jäi vielä ympäripyöreäksi. Rahoistakin puhuttiin vain suuntaa-antavasti.

Biotalouden alle on mahdutettu maa- ja metsätaloutta sekä kalataloutta, jota kutsutaan nyt uudissanalla "sininen biotalous".

Energialohkolle hallitus aikoo satsata sata miljoonaa euroa, toiset sata miljoonaa euroa kanavoituvat Makeran kautta ruokatuotannon kannattavuuden parantamiseen. Metsätalouteen ohjataan 50 miljoonaa euroa. Luvassa on esimerkiksi perikuntien aseman muutos puukaupan jatkuvuuden varmistamiseksi.

Kiertotalouden vauhditukseen ohjataan 40 miljoonaa euroa ja luontopolitiikkaan kymmenen miljoonaa euroa, esimerkiksi uuden kansallispuiston perustamiseen.

Rehn ennakoi, että ensi vuoden budjetissa biotalouteen kaavailluista rahoista näkyy karkeasti kolmasosa eli noin sata miljoonaa.

"Vasta ensi viikon budjettiriihessä luvut täsmentyvät ja tarkentuvat."

VTT:n Bioruukille on myös lisärahaa luvassa, vaikka summaa ei Rehn vielä halunnut paljastaa.

Osana ruokatuotannon kannattavuuden parannusta hallitus aikoo myös uusia kilpailulakia.

"Työ on käynnistymässä, ja suhteellisen nopeasti sitä pyritään viemään eteenpäin", Rehn sanoi.

HS:n tietojen mukaan kilpailulain muutoksella on määrä ainakin varmistaa Valion monopoliaseman jatkuvuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat