Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

TTL: Viikon sairausloma omalla ilmoituksella

"Kolmen päivän rajalle ei lääketieteellisiä perusteita"

Kotimaa
 

Työntekijät voisivat hyvin olla sairaana poissa töistä seitsemän päivää omalla ilmoituksella, sanoo palvelukeskuksen johtaja Kari-Pekka Martimo Työterveyslaitokselta (TTL). Nykyisin useissa yrityksissä raja on kolmessa päivässä. Sen jälkeen työnantaja vaatii yleensä lääkärintodistuksen poissaolosta. Joissain yrityksissä lääkärintodistus vaaditaan jo ensimmäisestä poissaolopäivästä.

Martimon mukaan kolmen päivän käytäntö ei perustu mihinkään.

"Kolmen päivän rajalle ei ole lääketieteellisiä perusteita eikä lakikaan sano asiasta mitään. Joihinkin työehtosopimuksiin tuo kolme päivää on kirjattu, mutta muuta perustetta sille ei ole."

Martimon mukaan suomalainen käytäntö on kansainvälisestikin ottaen tiukka. Ruotsissa työntekijä voi olla omalla ilmoituksellaan poissa töistä viikon, Englannissa kaksi.

Suomessa laki ei ota asiaan kantaa. Lain mukaan työntekijän on toimitettava sairaudestaan todistus, jos työnantaja sitä pyytää. Työnantaja voi siis päättää työpaikan käytännöistä.

Martimon mukaan omailmoitusajan pidentäminen toisi säästöjä yritysten työterveyskuluihin. Todennäköisesti se myös vähentäisi lyhyitä sairauspoissaoloja.

"Ilmiselvä säästö tulee siitä, että työntekijöiden ei tarvitsisi mennä lääkäriin pelkkää paperinpalaa hakemaan. Poissaolot voisivat lyhentyä, koska jos potilas tulisi keskiviikkona minun vastaanotolleni valittamaan vatsavaivoja, kirjoittaisin todennäköisesti sairauslomaa loppuviikoksi. Jos hän olisi poissa omalla ilmoituksellaan, hän miettisi joka aamu, joko on tarpeeksi terve palatakseen töihin ja palaisi ehkä jo päivää tai kahta aiemmin."

Työterveyslaitos on itse siirtynyt seitsemän päivän omailmoitusjärjestelmään puolitoista vuotta sitten. Martimon mukaan se ei vaikuttanut sairauspoissaolojen määrään mutta lisäsi luottamusta työpaikalla.

Hämeenlinnassa kokemukset ovat myös olleet hyvät. Kaupungin työtekijät ovat saaneet olla omalla ilmoituksella poissa seitsemän päivää jo yli kahden vuoden ajan. Ensimmäisenä vuonna sairauspoissaolot laskivat selvästi. Se tuotti kaupungille 1,8 miljoonan euron säästöt.

Viime vuonna ne lisääntyivät, mutta jäivät kuitenkin alemmalle tasolle kuin ennen muutosta.

Ajan pidentäminen seitsemään päivään sopisi myös työnantajia edustavalle Elinkeinoelämän keskusliitolle. EK:n asiantuntijalääkäri Jan Schugk sanoo, ettei asialle ole estettä, jos järjestelmä on työnantajille vapaaehtoinen.

"Olen itsekin kannustanut työnantajia siirtymään omailmoitusjärjestelmään, koska sillä vältetään turhat lääkärikäynnit", Schugk arvioi.

"Jos päätösvalta säilyisi työnantajalla, joka voisi halutessaan pyytää lääkärintodistuksen, meillä ei ole mitään muutosta vastaan. Sen sijaan Ruotsin järjestelmään, jossa työntekijöillä on subjektiivinen oikeus viikon sairauslomaan ja palkka juoksee, siihen ei kyllä ole haluja. Siellähän työnantaja voi pyytää todistusta vain, jos hänellä on erityinen syy epäillä poissaolon aiheellisuutta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat