Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maanviljelijät saavat kehittämisrahastosta investointiavustuksia

Kotimaa
 

Biotalouden edistämiseksi hallitus osoittaa 90 miljoonaa euroa lisää rahaa maatilatalouden kehittämisrahastolle Makeralle.

Makeran tehtävä on edistää maatalouden kehittämistä ja maaseudun elinkeinoja. Tärkein toimintamuoto on jakaa avustuksia maanviljelijöille.

Makera on vanha instituutio, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1898. Silloin perustettiin tilattoman väestön lainarahasto, myöhemmin asutusrahasto. Sen nimi muuttui maatilatalouden kehittämisrahastoksi 1960-luvulla.

Makera on valtion budjetin ulkopuolinen rahasto, jota hallinnoi maa- ja metsätalousministeriö. Sillä on johtokunta, jota johtaa ministeriön ruokaosaston osastopäällikkö, ylijohtaja Risto Artjoki. Viime vuonna johtokunta kokoontui kaksi kertaa.

Omaa henkilökuntaa Makeralla ei ole, vaan päätöksiä rahaston varoista tehdään ministeriössä, maaseutuvirastossa, elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksissa (ely) sekä Valtiokonttorissa.

Viime vuonna Makera myönsi avustuksia 95 miljoonaa euroa. Merkittävimpiä tuen kohteita olivat nuorten viljelijöiden aloitustuki sekä navetoiden rakentamisinvestoinnit.

Hankkeisiinsa viljelijän on pantava omaakin rahaa, sillä investoinneissa Makera-rahan osuus voi olla 10–40 prosenttia.

"Rahoitettavien hankkeiden tulee myös edistää tilojen kannattavuustavoitetta. Siksi osaan hankkeista on asetettu kannattavuusvaatimus niin, että tietyn suuruinen yrittäjätulo täytyy maataloudesta saada", ylitarkastaja Sanna Koivumäki maatalousministeriöstä kertoo.

Tilinpäätöksen mukaan Makeralla oli viime vuoden lopussa likvidiä rahaa 272 miljoonaa euroa. Varoja rahasto saa valtion budjetista sekä vanhoista lainoista, joita se on aiemmin myöntänyt ja joita nyt maksetaan takaisin. Nykyään Makera myöntää investointeihin pääasiassa avustuksia, joita ei makseta takaisin.

"Makeran oma rahoituspohja ei riitä turvaamaan investointien rahoitusta, vaan tarvitaan lisäpanostuksia", Koivumäki sanoo.

Makera jakaa vain kansallista rahaa. Maanviljelijät saavat tukea myös EU:n pussista, mutta tuki kulkee valtion budjetin kautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat