Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysministeri esittää rahaa turvapaikanhakijoiden lähtömaihin

Toivakka haluaa myös EU:n yhteisistä kehitysvaroista Syyriaan nykyistä suuremman siivun

Kotimaa
 

Kehitysyhteistyöministeri Lenita Toivakka (kok) haluaa kanavoida rahaa turvapaikanhakijoiden lähtöalueille. Viime viikkoina Suomessa on keskusteltu tänne tulevien turvapaikanhakijoiden määrän kolminkertaistumisesta.

Toivakka haluaa Suomen tekevän jotain myös lähtömaissa. Hän haluaa kohdentaa lisärahaa Syyriaan ja sen naapurimaihin kolmea eri kautta.

Ensinnäkin Toivakka etsii lisärahaa Syyrian ympäristöön omasta ministeriöstään. Käytännössä lisäraha Syyriaan on pois jostain muusta, sillä rahat on otettava humanitaarisesta avusta tai yleisistä kehitysyhteistyörahoista.

"Ensisijaisesti niitä etsitään kehitysyhteistyörahoista, sillä humanitaariselle avulle on nyt niin suuri tarve", Toivakka sanoi HS:lle Hämeenlinnassa kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteydessä.

Lisäksi Toivakka esittää lisäbudjettiin ylimääräistä määrärahaa Syyriaan ja sen lähialuille. Kyse ei ole vielä ensi viikon lisäbudjetista vaan myöhemmin syksyllä annettavasta.

"Tarkoitus on vahvistaa Syyrian ja sen naapurimaiden kantokykyä, helpottaa esimerkiksi tilannetta pakolaisleireillä", Toivakka kertoo rahojen käyttökohteista.

Lisäbudjettiin valittavat kohteet eivät ole yksin Toivakan päätettävissä, vaan lisäbudjetista päättää koko hallitus. Ulkoministeriön rahojen sisäiseen jakoon Toivakalla on suurempi valta.

Molemmissa tapauksissa kyse olisi joistakin miljoonista euroista, ei esimerkiksi kymmenistä miljoonista.

Suuremmat rahat liikkuvat EU:ssa, jolla myös on omaa kehitysapua ja humanitaarista apua. EU:n humanitaarisesta avusta iso osa menee jo Syyriaan, mutta Toivakka haluaa, että myös kehitysvaroista menisi nykyistä enemmän rahaa Syyriaan.

Toivakka on tiistaina esittänyt EU-kollegoilleen asian ottamista käsittelyyn kehitysyhteistyöministereiden kokouksessa New Yorkissa syyskuun lopussa. Toivakka ei ole vielä saanut vastausta, otetaanko hänen ehdotuksensa käsittelyyn.

EU on maailman suurin kehitysavun ja maailman suurin humanitaarisen avun antaja.

Viime vuonna EU ja sen jäsenmaat käyttivät kehitysyhteistyöhön lähes 60 miljardia euroa, eli enemmän kuin koko Suomen valtion vuosibudjetti on.

"Suomi ja muut jäsenmaat maksavat EU:lle rahaa tähän tarkoitukseen. Nyt pitää yhdessä miettiä, miten tätä rahaa käytetään. Olisiko EU:lla mahdollisuus helpottaa tilannetta lähtömaissa."

Lisäksi EU käytti viime vuonna humanitaariseen apuun 1,27 miljardia euroa. Yli 70 prosenttia siitä meni pakolaisten ja sisäisesti maan sisällä siirtymään joutuneiden auttamiseen 33:ssa eri maassa.

Vuodesta 2011 lähtien EU ja jäsenmaat ovat antaneet yhteensä 3,6 miljardia euroa syyrialaisten tukemiseen lähialueilla eli Libanonissa, Jordaniassa, Turkissa ja Irakissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat