Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaiskriisi lisännyt ihmissalakuljetusta Suomeen

Rajavartiolaitos on aloittanut selvästi aiempaa enemmän rikostutkintoja ihmissalakuljetuksesta

Kotimaa
 

Turvapaikanhakijoiden määrän voimakas kasvu on Rajavartiolaitoksen mukaan lisännyt myös laitonta ihmisten salakuljetusta Suomeen. Rajavartiolaitos on aloittanut kuluvan vuoden aikana tuntuvasti aiempaa enemmän esitutkintoja laittoman maahantulon järjestämisestä.

"Iso osa turvapaikanhakijoista matkustaa omin keinoin, mutta osa turvautuu tai joutuu turvautumaan matkan järjestämisessä rikollisten apuun", kertoo Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön päällikkö Kari Kettunen.

Artikkeliin liittyvät

Kettunen arvioi, että Suomenlahden merivartioston tutkittavaksi tulee tänä vuonna yhteensä lähes sata laittoman maahantulon järjestämisepäilyä sekä noin 15 törkeän laittoman maahantulon järjestämisepäilyä.

Viime vuonna tapauksia oli noin 80.

Länsi-Suomen merivartiostossa vastaavia tutkintoja oli aloitettu kesäkuun alkuun mennessä noin 30 eli saman verran kuin normaalisti koko vuoden aikana.

"Juttujen määrä on kasvanut meidän osaltamme ainakin tuplasti aikaisempaan verrattuna. Kädet ovat nyt täynnä töitä", sanoo Länsi-Suomen merivartioston rikostorjuntayksikön päällikkö Jari Nieminen.

Yksittäisissä rikostapauksissa on voitu järjestää Suomeen useita ihmisiä. Siten maahan järjestettyjen määrä on Niemisen mukaan moninkertainen tutkintojen määrään nähden.

Suuri osa maahan tuoduista henkilöistä on lähtöisin Irakista ja Somaliasta. Matkareitti Suomeen kulkee pääosin muiden Schengen-maiden kautta, harvemmin itärajan yli Venäjältä.

Syyrialaisten määrä on ollut Kettusen mukaan ainakin toistaiseksi pieni, vaikka miljoonat ihmiset ovat paenneet väkivaltaisuuksia Syyriasta muihin maihin.

"Se, mitä muualla Euroopassa tapahtuu, näkyy Suomessa yleensä vasta joidenkin kuukausien tai puolen vuoden viiveellä", Kari Kettunen sanoo.

Nieminen ja Kettunen ovat yhtä mieltä siitä, että laittoman maahantulon järjestämistapausten lisääntyminen selittyy turvapaikanhakijoiden määrän kasvulla. Rikostutkintojen määrä on lisääntynyt jo usean vuoden ajan.

"Ihmissalakuljettajien asiakaskunta on kasvanut. Maahantulon järjestämiselle on paljon kysyntää nyt", Nieminen sanoo.

Ihmisten salakuljettajien Suomeen järjestämät turvapaikanhakijat eivät syyllisty laittoman maahantulon järjestämiseen, vaan rikos koskee matkan järjestäjän toimintaa. Laittomaan maahantulon järjestämiseen syyllistyy, jos tuo tai yrittää tuoda Suomeen ulkomaalaisen, jolla ei ole maahantuloon tarvittavia matkustusasiakirjoja.

Rikoslaki sallii kuitenkin tällaisen toiminnan, jos maahantulon järjestämisellä on ollut humanitaarinen tai läheiseen perhesuhteeseen liittyvä syy. Tällöin kyse voi olla esimerkiksi siitä, että Suomeen tuotu henkilö on ollut vaarassa kotimaassaan.

Rikostutkijat ja viime kädessä tuomioistuimet arvioivat siten kussakin tapauksessa, mitkä syyt toiminnan taustalla ovat.

"Raha on yksi asia, johon kiinnitämme huomiota. Jos maahantulon järjestäjä rahastaa toiminnalla, on vaikea nähdä, että kyse olisi humanitaarisesta toiminnasta", Kettunen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat