Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Takana surkea salamakesä – yksi kunnon ukkospäivä voi tuottaa yhtä paljon salamoita kuin mennyt kesä

Kesä 2015 oli kaksijakoinen. Myrskybongari- meteorologia korpeaa se, ettei ukkosia tullut.

Kotimaa
 
Antti Hämäläinen
Alkukesä oli viileä ja sateinen. Yksi kesän harvoista ukkosrintamista pyyhkäisi Helsingin yli 30. kesäkuuta.
Alkukesä oli viileä ja sateinen. Yksi kesän harvoista ukkosrintamista pyyhkäisi Helsingin yli 30. kesäkuuta. Kuva: Antti Hämäläinen

Meteorologi Pauli Jokinen muistaa iltapäivän puolitoista kuukautta sitten, kun kesän piti olla kukkeimmillaan.

"Pyöräilin Hietaniemen rannan ohi Helsingissä. Koko rannalla näkyi yksi tai kaksi ihmistä kävelemässä", Jokinen sanoo.

Sellaista oli kaksi kolmasosaa kesästä 2015, kunnes elokuu toi Suomeen lämpöä ja aurinkoa.

Lopulta koko kesä oli melko tavanomainen, vain vajaan asteen pitkäaikaista keskiarvoa viileämpi. Elokuu oli 1,4 astetta tavanomaista lämpimämpi.

"Lämmin loppukesä kaunisteli viileän ja sateisen alkukesän tilastoja", Ilmatieteen laitoksella työskentelevä Jokinen summaa.

Suurta säädramatiikkaa ei koettu. Ei superhelteitä eikä jättimyrskyjä. Ei juhannusrakeita ja -räntää, kuten kesällä 2014.

Yksi asia oli sentään erikoinen: ukkosia oli erittäin vähän.

Elokuun loppuun mennessä Suomessa oli havaittu vuoden aikana vasta 25 000 maasalamaa. Edellisenä erityisen heikkona ukkosvuonnakin eli vuonna 1996 salama löi 39 000 kertaa.

Asia harmittaa Jokista henkilökohtaisesti.

Hän on innokas luontoseuraaja muutenkin kuin työnsä puolesta: bongaa lintuja ja piti vuosien ajan suosittua sääblogia. Mutta ennen kaikkea Jokinen on myrskybongari.

"Oli tosi surkea ukkoskesä. Tavallisesti 25 000 salamaa voi tulla jo yhden kunnon ukkospäivän aikana."

Jokinen jahtaa yksin tai porukassa voimakkaita myrskyjä pisimmillään pääkaupungista Pohjanmaalle asti. Elokuun 8. päivä vuonna 2010, Sylvi-myrsky, oli myrskybongarille taivas ja sähköyhtiöille painajainen.

"Rajuilma tuli valtavana vyörypilvenä Virosta Suomen ylle. Meitä taisi olla kymmenen autokuntaa, jotka ajoimme merenrantaan seuramaan vyörypilven tuloa", Jokinen sanoo.

Kuluneena kesänä ukkosia pitivät loitolla alkukesän viileys ja loppukesän kuivat korkeapaineet. Rintamat pyyhkivät Suomen ohi Viron päältä. Bongausreissut jäivät nolliin.

Media käsittelee sääilmiöitä nykyään entistä enemmän.

"Helteiden korostaminen tuntuu vähän hassulta. Toki lämmin on hyvä, jos tykkää käydä vaikka meressä pulikoimassa. Mutta esimerkiksi puutarhatöistä tykkäävät varmaan pitivät viileästä alkukesästä, jolloin oli mukavampi tonkia ulkona", Jokinen sanoo.

Lämmin loppukesä taas heijastui keskusteluna siitä, pitäisikö koulujen koko lukuvuotta siirtää pari viikkoa myöhemmäksi.

"Tämä oli vähän kuin vuonna 2004. Kun alkukesä on viileä ja loppukesä lämmin, niin keskustellaan koulujen alkamisen ajankohdasta. Mutta niinä vuosina kun keskikesä on lämmin, tällaista keskustelua ei tule."

Jokinen silittää puhuessaan paitoja. Niitä tarvitaan, sillä hän on lähdössä Fidžin saarivaltion hikiseen lämpöön kouluttamaan paikallisia meteorologeja.

"Siellä on vähän kuin suomalainen kesä, päivälämpötilat ovat 25 asteen tienoilla. Ei erityisen tukalaa, mutta hikistä ja kosteaa, kun meri ympäröi."

"Jos täällä alkaa jo syksy, niin minulla kesä vielä jatkuu."

Bongari on myös selvittänyt, onko luvassa trooppisia myrskyjä. Ei ole.

Ilmastonmuutos ja merenpinnan nousu ovat Fidžille ja sen naapureille vakava uhka. Mutta myrskyvaroitusjärjestelmiä ja säätiedotusmalleja vasta kehitetään ulkomaisella tuella.

Fidžille kesä 2015 oli varoitus. Heinäkuu oli maailman mitatun ilmastohistorian lämpimin kuukausi. Eli kun Suomessa surkuteltiin viileää heinäkuuta, esimerkiksi Saksassa mitattiin 40,3 asteen helle.

Timo Aalto
Kesäkuu. Kesätapahtumissa tarvittiin kumisaappaita.
Kesäkuu. Kesätapahtumissa tarvittiin kumisaappaita.
Vesa-Matti Väärä
Heinäkuu. Sää jatkui huonona, mutta kesän kuumin viikonloppu osui kuun alkuun. Tanja Hämäläinen (vas.), Annika Kohvakka ja Heini Kallio Ruisrockissa.
Heinäkuu. Sää jatkui huonona, mutta kesän kuumin viikonloppu osui kuun alkuun. Tanja Hämäläinen (vas.), Annika Kohvakka ja Heini Kallio Ruisrockissa.
Jussi Helttunen
Elokuu. Elokuussa rantakelit tulivat ja jäivät viikoiksi.
Elokuu. Elokuussa rantakelit tulivat ja jäivät viikoiksi.
Antonin Halas
Pauli Jokinen
Pauli Jokinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat