Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

250 000 suomalaista on käyttänyt huumeita viimeisen vuoden aikana – ”heroiini oli mun suuri rakkaus”

Heroiinikoukussa ollut Elina tuomitsee monet yleistyneet huumeet

Kotimaa
 
Heroiini oli Elinan vaarallisin rakkaus
Heroiini oli Elinan vaarallisin rakkaus
Huumausaineiden korvaushoitoa saava Elina kertoo HSTV:lle, mitä hän ajattelee eri huumausaineista. Tuoreen tutkimuksen mukaan julkinen keskustelu kannabiksesta ja muista huumeista on eriytymässä, mutta Elinalle kaikki aineet olivat yhtä ketjua. Ensin tuli pilvi, sitten astuivat peliin kovemmat aineet. TG: Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus ja editointi: Janne Järvinen HS, grafiikka: Boris Stefanov HS

Synteettinen romanssi, joka tappaa, huokaa Elina.

"Heroiini. Se oli jossain vaiheessa – sanotaan näin – mun suurin rakkaus. Se on semmoinen aine, jota mä en ikinä suosittelisi kenellekään", kolmikymppinen nainen kertoo Helsingin Munkkisaaressa.

Elina tutustui teininä kannabikseen. Ensin oli hauskaa, mutta pian piti olla entistä hauskempaa. Kohta käsissä oli muita aineita, sitten suonensisäisiä.

Vaarallisesta rakkaudestaan Elina on pyristellyt eroon. Nyt hän saa korvaushoitoa Helsingin Diakonissalaitoksen toimintakeskuksesta.

Janne Järvinen HS
Huumeidenkäyttäjä Elina on yrittänyt nopeaa täyskatkoa, mutta tuloksetta. Nyt hän pyrkii hiljalleen irti huumausaineista korvaushoidon avulla. Kun Elina on kuivilla, hän haaveilee töistä ja jälkikasvusta. "Näen, että minulla on elämässä edessä muutakin kuin korvaushoito."
Huumeidenkäyttäjä Elina on yrittänyt nopeaa täyskatkoa, mutta tuloksetta. Nyt hän pyrkii hiljalleen irti huumausaineista korvaushoidon avulla. Kun Elina on kuivilla, hän haaveilee töistä ja jälkikasvusta. "Näen, että minulla on elämässä edessä muutakin kuin korvaushoito."

Elinan kokemukset kertovat kylmää totuutta huumeidenkäytön yleistymisestä. Nuorilla aikuisilla kannabiksen, ekstaasin ja amfetamiinin käyttö ylittää jo eurooppalaisen keskitason.

Asia selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime vuonna tehdystä kyselytutkimuksesta, joka julkaistaan tänään perjantaina Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä. Huumeidenkäyttöä on seurattu kyselyllä neljän vuoden välein.

Joka viides vastaaja ilmoitti käyttäneensä laitonta huumetta ainakin kerran elämässään. Tutkijoiden mukaan se tarkoittaa, että lähes 800 000 suomalaista on kokeillut huumeita joskus. Viimeisen vuoden aikana huumeita käyttäneitä on 250 000.

Vuoteen 2010 verrattuna huumeita kokeilleiden osuus kasvoi kolme prosenttiyksikköä. Merkittävää kasvu on kannabiksen ja ekstaasin kohdalla.

"On totuttu sanomaan, että huumeidenkäyttö on Suomessa muuhun Eurooppaan verrattuna alhaisella tasolla, mutta tämä näyttää nyt alle 35-vuotiaiden kohdalla muuttuneen. Huumeet eivät ole enää niin marginaalinen vaan joissakin ikäryhmissä ja alakulttuureissa aika tavallinen asia", sanoo tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen.

Miehillä käyttö on lisääntynyt enemmän kuin naisilla.

Helsingin poliisi törmää pilveen jatkuvasti

Poliisi kohtaa Helsingissä yhä useammin kannabiksen imelän hajun.

"Kotikasvatus ja salakuljetus lisääntyvät. Ennen kaikkea Helsingissä ulkomaalaiset myyvät sitä kadulla suomalaisille, ja kannabista liikkuu kaveripiireissä", arvioi Helsingin poliisin huumetoiminnan johtaja, rikosylikomisario Jukka Paasio.

Samalla kasvaa kannabismyönteinen ilmapiiri, Paasio kertoo. Kun partio ottaa polttajia kiinni rysän päältä, käyttäjät eivät tunne tehneensä mitään väärää.

Poliisin mukaan Helsingin Vaasankadulla käytettiin keväällä kannabista melko avoimesti, mutta poliisi puuttui ilmiöön. Katukauppa ja julkinen käyttö eivät silti ole olleet viime kesän tasolla, koska nyt suvi oli kolea ja sateinen.

Varsinaisten narkomaanien tilanne on Paasion mukaan "tasainen mutta vahva".

Poliisi on tekemisissä amfetamiinin käyttäjien kanssa vähintään viikoittain. Sen sijaan heroiinia takavarikoidaan harvoin, sillä korvauslääke buprenorfiini – jonka tunnetuin valmistemerkki lienee Subutex – on korvannut sen.

Poliisin kirjaamien huumausainerikosten määrä kasvoi pääkaupungissa vuosina 2010–2014 noin 13 prosenttia.

Koko maassa vastaava kasvu samalla aikavälillä oli viitisen prosenttia.

Koko maassa poliisi kirjasi viime vuonna kaikkiaan liki 20 000 erilaista huumausainerikosta.

"Naisilla kiinnostus huumeisiin vähenee parikymppisenä. He rupeavat ehkä ajattelemaan vastuullisemmin työtä ja perhettä, kun taas miehillä päihteiden käyttö ja juhlimiskulttuuri pääsee vasta kunnolla käyntiin."

Hakkaraisen mukaan suurimmat muutokset ovat tapahtuneet asenteissa. Kannabis erotetaan voimakkaasti muista huumeista, ja puolet ajattelee, ettei sen kokeiluun liity riskiä.

Lisäksi nuoret aikuiset pitävät viikoittaisen humalajuomisen riskiä suurempana kuin säännöllisen pilvenpolton riskiä.

"Kannabiksen pitkäaikaisesta ja säännöllisestä käytöstä tiedetään aika vähän. Aikaisemman tutkimuksen mukaan haitat koskevat erityisesti nuoria, joilla on elimistö kehittymässä ja elämä hakee muotoaan. Käytöstä voi seurata ahdistusta, masennusta ja myös sosiaalisia haittoja, jos siitä jää kiinni."

Silti selvä enemmistö, 73 prosenttia, ei kannata kannabiksen laillistamista.

"Se on tavallaan yllättävää, mutta ihmiset miettivät vastuullisesti politiikkakysymyksiä ja ajattelevat, että salliminen voisi lisätä ongelmia. Monet kannabiksen käyttäjätkään eivät halua sitä joka kauppaan ja kioskiin."

Myös Elina torjuu vapaamielisen kannabispolitiikan.

"Hyväksyisin kannabiksen joissakin tapauksissa lääkekäyttöön, mutta en minä sitä kenellekään suosittele."

Kovat huumeet ovat tutkimuksen mukaan yhä marginaalinen ilmiö, mutta ongelmakäyttäjät jäävät kyselyissä yleensä tavoittamatta. Tutkimuksessa kysyttiin ensi kertaa muuntohuumeista, joiden käyttö jäi vähäiseksi.

"Silti niitä kokeilee tai käyttää joitakin kymmeniä tuhansia ihmisiä", Hakkarainen sanoo.

Elina tyrmää muuntohuumeet. "Sä et koskaan tiedä, mitä se muuntohuume on. Niistä tulee kaiken maailman lieveilmiöitä, kuten mätäpatteja."

Häntä auttoi lopulta korvaushoito. "Se on pelastanut minut kuolemalta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat