Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Una avaa yli miljardin euron pelin

Vanhoilla potilastietojärjestelmillä sinnittely voi maksaa vielä enemmän kuin uusien hankkiminen

Kotimaa
 
vilja vehkaoja lehtikuva
Nykyiset potilastietojärjestelmät vievät runsaasti lääkärin aikaa.
Nykyiset potilastietojärjestelmät vievät runsaasti lääkärin aikaa. Kuva: vilja vehkaoja lehtikuva

Ensi talven aikana keskustelu sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien hinnoista saa uusia kierroksia, kun myös maakunnissa valmistaudutaan järjestelmien uusimiseen.

HS kertoi tiistaina viidentoista sairaanhoitopiirin ja niihin kuuluvien kuntien Una-hankkeesta, jossa tietojärjestelmien laatukriteerit aiotaan määritellä kevään loppuun mennessä. Sen jälkeen potilastietojärjestelmiä aletaan maakunnissa uusia vaiheittain.

Unasta on tulossa kutkuttava vertailukohta Husin ja Helsingin seudun kuntien Apotille, jonka tarjouskilpailun voittajaksi ohjausryhmä ehdottaa 384 miljoonan euron tarjouksen tehnyttä amerikkalaista Epic Systemsiä. Apotin kymmenen vuoden kokonaiskustannuksiksi arvioidaan 575 miljoonaa euroa.

Iso kysymys on, saavatko maakunnat omat it-järjestelmänsä halvemmalla, kun ne pilkkovat tarjouskilpailut pienempiin osiin. Jos hintataso pysyisi samana, kyse olisi laajemman väestöpohjan huomioon ottaen yli miljardin euron investoinneista. Päästäisiinkö vastaavaan laatuun, vai aiotaanko siitä tinkiä?

Kolmas avoin kysymys liittyy alueisiin, jotka ovat ainakin toistaiseksi jättäytymässä pois yhteistyöstä, vaikka se toisi niille lisää neuvotteluvoimaa suhteessa järjestelmien toimittajieen.

Aikooko Pohjois-Karjala tai Itä-Savo kilpailuttaa järjestelmänsä omin voimin, vaikka aiemmissa hankinnoissa suuryritysten on kerrottu käytännössä sanelleen pelin ehdot?

Elinkaarensa päähän tulleissa nykyisissä potilastietojärjestelmissä pysyttely voi tulla vielä kalliimmaksi. Esillä on ollut muun muassa Lääkäriliiton arvio 600 lääkärin hukatusta vuosittaisesta työpanoksesta, joka johtuu järjestelmien hitaudesta ja toimimattomuudesta.

"Se arvio voi olla jopa alakanttiin. En usko, että kukaan pystyy ilmoittamaan eksaktia lukua", sanoo Lääkäriliiton tutkimuspäällikkö Jukka Vänskä.

Husin hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen pitää uskottavana arviota, että erikoissairaanhoidossa jopa kymmenesosa lääkärin työajasta kuluu turhaan arpomiseen ja klikkailuun sekä päällekkäiseen työhön.

Jos laskelman siirtää koskemaan koko lääkärikuntaa julkisella sektorilla, voidaan varovastikin puhua yli tuhannen lääkärin vuosityöpanoksesta. Sen päälle tulee vielä hoitajien hukkaan heitetty työaika.

Silti ei ole olemassa tutkimusta, jossa olisi tarkkaan ja puolueettomasti selvitetty hukkaan heitetyn työajan määrää.

Jotain voi päätellä Apotin kilpailutuksen yhteydessä tehdyistä tuottavuushyötylaskelmista. Niissä on varovasti arvioitu, että 2020-luvulla Apotti tuottaisi vuosittain vajaan sadan miljoonaan euron hyödyt ja ne ylittäisivät järjestelmän kustannukset vuonna 2023.

Yli puolet hyödyistä tulisi erikoissairaanhoidossa muun muassa kirjaamisen nopeutumisesta ja vuodeosastojen hoitopäivien vähenemisestä. Perusterveydenhuollon osuus olisi vajaa kolmasosa, ja siellä suurin yksittäinen tekijä liittyy vastaanottokäyntien tehostumiseen. Seitsemäsosa tuottavuushyödyistä tulisi sosiaalitoimesta.

Apotista saatavat hyödyt vaativat sote-organisaatiolta myös uusia toimintamalleja. Kyse ei olisi säästöistä vaan siitä, että nykyisillä resursseilla saataisiin aikaan enemmän. Apotin ennakoidaan myös parantavan palveluiden laatua, mutta sen euromääräistä vaikutusta ei ole toistaiseksi laskettu.

Kannattiko Apotti tilata juuri Epiciltä, vaikka kilpailija CGI tarjosi vastaavaa "uuden sukupolven" järjestelmää 65 miljoonaa euroa halvemmalla?

Kyllä kannatti, vakuuttavat Apotin hankejohtaja Hannu Välimäki ja kehitysjohtaja Antti Iivanainen. Muun muassa eri ammattilaisryhmien tekemissä käytettävyysarvioinneissa Epic osoittautui joka osa-alueella CGI:tä paremmaksi. Tärkeää oli myös järjestelmän mukautettavuus, sillä hallituksen sote-uudistus on edelleen kesken.

Tarjouskilpailun hävinneiden kotimaisten it-yritysten ei tule jäädä nuolemaan näppejään. Myös pienille startup-yrityksille avautuu mahdollisuuksia ohjelmoida Apotin "ekosysteemiin" uusia sovelluksia. Vielä suuremmat markkinat ovat avautumassa Una-hankkeessa, sillä järjestelmän ydintoiminnotkin kilpailutetaan pienemmissä paloissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat