Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus karsii kuntien tehtäviä

Miljardin euron säästötavoite on esillä ensi viikon budjettiriihessä

Kotimaa
 
Anu Vehviläinen
Anu Vehviläinen

Hallitus aikoo karsia kuntien lakisääteisiä tehtäviä ja velvoitteita miljardilla eurolla. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk) mukaan asian valmistelu alkaa ensi viikolla hallituksen budjettiriihessä.

"Aikataulu on todella tiukka", Vehviläinen sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa, jossa ministerit kertoivat terveyden ja hyvinvoinnin kärkihankkeista sekä sovituista reformeista.

Artikkeliin liittyvät

Karsimistavoitteet ovat samat kuin edellisellä hallituksella, joka epäonnistui toteutuksessa. Kun Jyrki Kataisen (kok) hallitus aloitti kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimisen, niitä oli 535. Nyt niitä on jo 610.

Hallitusneuvotteluissa on sovittu, että ministeriöt laativat karsintaa koskevat esitykset vuoden loppuun mennessä. Jos tämä ei onnistu, esitykset kootaan 15 vuoden aikana voimaan tulleiden säädösten joukosta.

Myös kunnat voivat tehdä ehdotuksia karsittavista tehtävistä. Kysely on lähetetty elokuussa.

Lisäksi hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallitus ei anna seuraavien neljän vuoden aikana kunnille yhtään uutta tehtävää tai velvoitetta.

Vireillä oleva sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus siirtää merkittävän osan kuntien tehtävistä uusille itsehallintoalueille. Miljardin euron karsimislista toteutetaan tästä riippumatta ja jo ensi vuodesta alkaen.

"Sote-uudistuksella tavoitellaan kolmen miljardin euron vaikutusta julkisen talouden kestävyysvajeeseen ensi vuosikymmenen alusta alkaen", muistutti perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk).

Osittain sote-uudistuksen seurauksena julkiseen hallintoon on suunnitteilla isoja muutoksia. Kuntien rooli muuttuu ratkaisevasti, koska sote-palvelujen lisäksi niiltä aiotaan siirtää muitakin alueellisia tehtäviä uusille itsehallintoalueille.

"Mikä on tulevaisuuden kunta ja sen tehtävät? Pohtimaan perustetaan parlamentaarinen työryhmä ja se nostetaan kansalaiskeskusteluun seuraavien kuntavaalien alla", Vehviläinen sanoi.

Hänen mukaansa kunta muuttuu tulevaisuudessa yhä enemmän palvelujen järjestäjästä alueensa elinvoiman, yrittäjyyden ja työllisyyden edistäjäksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin kärkihankkeilla pyritään uudistamaan ennen kaikkea toimintatapoja asiakaslähtöisemmiksi. Hankkeisiin on varattu 130 miljoonaa euroa, mutta ministerit eivät täsmentäneet, miten summa jaetaan.

"Kertaluonteisella panostuksella pyritään toteuttamaan jotain sellaista, joka muuttaa toimintatapoja ja tuo myös säästöjä sitä kautta", sanoi sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat