Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampereella toivotaan delfiineille onnellista vanhuutta – "On järjestettävä kohtuullinen vanhustenhoito"

Osa Tampereen valtuustoryhmistä on delfinaarion hallitun alasajon kannalla

Kotimaa
 
Näin Särkänniemen delfiinit harjoittelevat
Näin Särkänniemen delfiinit harjoittelevat
Kuukausiliite kävi seuraamassa vuoden 2015 keväällä delfiinien ja niiden kouluttajien leikkisää arkea. Katso, kuinka kouluttajat Sari Järvisalo ja Jarno Sainio tekevät vedenalaisen karusellin Leevi- ja Eevertti-nimisten delfiinien kanssa.

Ajatus Särkänniemen delfiinien lopettamisesta ei ole helppo, käy ilmi HS:n kyselystä Tampereen valtuustoryhmien puheenjohtajille.

Osa vastustaa ja osa hyväksyy, mutta vain jos lopettamisen syynä ovat terveydelliset seikat.

Jukka Rapo
Särkänniemen delfiinit saattavat jäädä altaaseen loppuelämäkseen, vaikka delfinaario lopetettaisiin.
Särkänniemen delfiinit saattavat jäädä altaaseen loppuelämäkseen, vaikka delfinaario lopetettaisiin.

Sinänsä delfiinien lopettaminen ei olisi Särkänniemessä poikkeuksellista. Edellisen kerran niin toimittiin vuosi sitten, kun 35-vuotias Näsi lopetettiin maksasairauden vuoksi.

Lopettaminen nousee esiin, kun listataan vaihtoehtoja delfinaarion yt-neuvottelujen jälkeen. Eläimet voidaan pitää altaassa loppuelämänsä, toimittaa jonkinlaiseen suunniteltuun delfiinien "vanhainkotiin" tai toisiin delfinaarioihin tai lopettaa.

"Ilman ihmisen apua delfiinit eivät pärjää. Delfiinien lopettamista en tässä vaiheessa edes harkitsisi", toteaa apulaispormestari Pekka Salmi (sd).

"Delfiineille on järjestettävä kohtuullinen vanhustenhoito. Luontoon palauttaminen ei tietenkään ole enää vaihtoehto. Ei myöskään lopettaminen niin kauan kuin ei ole terveydellisiä perusteita siihen", sanoo Timo Hanhilahti (kesk).

"Lopettaminen ei ole toivottavaa eikä ensisijaista. Eläinten terveydestä ja muista vastaavista tekijöistä siinä hetkessä, kun lopullisia ratkaisuja tehdään, riippuu se, voiko eläinten lopettaminen olla keinovalikoimassa", arvioi apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki (vihr).

"Delfiinien kohtalossa päätäntävalta kuuluu Särkänniemelle. Yhtiö varmasti itse varmistaa sen, että kaikissa vaihtoehdoissa toimitaan eettisesti parhaimmalla tavalla", sanoo Lassi Kaleva (ps).

Apulaispormestari Leena Kostiainen (kok) kertoo luottavansa siihen, että yhtiö tekee parhaan ratkaisun delfiinien kannalta.

Tästä on kyse

 Särkänniemi ilmoitti tiistaina aloittavansa delfinaariota koskevat yt-neuvottelut, joiden piirissä on yhdeksän työntekijää.

 Yhtiön mukaan kaikki mahdollisuudet ovat auki, siis myös koko delfinaarion sulkeminen.

 Syy on kävijämäärän pieneneminen. Särkänniemen huvipuisto on sen sijaan kasvattanut kävijämääräänsä.

Moni haluaisi nähdä delfiinit jonkinlaisessa turvallisessa "vanhuuden satamassa". Suomessa ainakin Animalia on ilmoittanut olevansa mukana hankkeessa, jossa tällaista puuhataan Italiaan, aidattuun meriveteen. Vielä sellaista ei ole.

"Mikäli toiminta loppuu, eläimet tulee siirtää hyvin hoidettuun ja laadukkaaseen delfinaarioon. Toimivaa delfiinien vanhainkotia ei vielä taida olla olemassa. Ja luontoon siirtäminen on Suomen eläinsuojelulain mukaan rikos", Lassi Kaleva pohtii.

Toinen, ehkä varteenotettavampi mahdollisuus on antaa eläinten olla altaassaan Tampereella loppuun saakka. Ne eivät enää esiintyisi, mutta niitä voisi yhä käydä katsomassa.

Apulaispormestari Mikko Aaltonen (vas) ei hyväksy lopettamista. Hänen mielestään delfinaario pitää ajaa alas hallitusti ja eläinten hyvinvointi tulee ottaa huomioon.

"Yt-neuvottelut kertovat asiakkaiden määrän vähenemisestä, mikä kertoo osaltaan asenteiden muuttumisesta delfinaariota kohtaan."

Keskustan Hanhilahti uskoo ongelman katoavan ajan mittaan.

"Delfinaariot poistuvat kuvasta joka tapauksessa seuraavien vuosikymmenten aikana. Se tapahtuu ilman kansanliikkeitäkin."

Jukka Harju HS
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat