Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohjusveneiden murtumat voidaan korjata

Merivoimat korjaa Rauma-luokan alukset vielä tämän vuoden aikana

Kotimaa
 
Rauma-luokan ohjusveneet voidaan korjata jo tänä vuonna
Rauma-luokan ohjusveneet voidaan korjata jo tänä vuonna
Neljän ohjusveneen väsymismurtumien syy on varmistunut. Aluksien propulsiojärjestelmä aiheutti värähtelyjä, joiden seurauksena peräosan harmaavesi- ja polttoainesäiliöihin tuli säröjä. Merivoimien mukaan säröt eivät vaikuta aluksien lujuuteen. Toimittaja: Jarmo Huhtanen, kuvaus: Jussi Partanen, leikkaus: Arttu Luhtala.

Rauma-luokan ohjusveneiden väsymismurtumien syy on selvinnyt: alusten propulsio- eli työntövoimajärjestelmä aiheutti värähtelyjä veneiden perässä oleviin harmaavesi- ja polttoainesäiliöihin.

Väsymismurtumia syntyi säiliöissä oleviin loiskelaipioihin. Ne ovat säiliön sisällä olevia reiällisiä väliseiniä, jotka vaimentavat nesteen loiskumista.

Tästä on kyse

 Rauma-luokan neljä ohjusvenettä peruskorjattiin vuosina 2010–2013.

 Peruskorjauksen jälkeen aluksista löytyi rasitusmurtumia, joiden vuoksi ne asetettiin käyttökieltoon helmikuussa.

 Merivoimat on löytänyt rasitusmurtumien syyt ja keinot niiden torjumiseksi.

Metallin väsyminen aiheutuu toistuvasta kuormituksesta eli värähtelystä.

Ilmavoimat on kamppaillut väsymisongelmien kanssa pitkään, mutta Merivoimien aluksissa niihin ei ole aikaisemmin törmätty.

"Rakenteiden väsymistä on hirvittävän vaikea selittää", kertoo insinööriprikaatikenraali Kari Renko.

"Kyse ei ole rakenteen lujuusongelmasta, jossa olisi niin isoja kuormia, ettei laiva kestä. Kyse on siitä, että Rauma-luokan ohjusveneet ovat alumiinirakenteisia. Alumiini on sellainen materiaali, että kun sitä riittävän monta kertaa kuormitetaan, siihen tulee lopulta säröjä."

Alusten perän säiliöiden väsymismurtumien lisäksi ohjusveneiden keskiosan kaksoispohjassa on havaittu muodonmuutoksia pohjalaidoituksessa. Ne eivät liity millään lailla perän väsymismurtumiin vaan johtuvat aaltojen iskuista. Niitä on korjattu ohjusveneissä ennenkin.

"Tarinan konna on siis propulsiojärjestelmä ja siellä oleva pumppu, joka tuottaa värähtelyä hyvin korkealla taajuudella", Renko tiivistää.

Rauma-luokan ohjusveneissä ei ole potkureita vaan vesisuihkupropulsio. Kun aluksiin tehtiin äskettäin peruskorjaus, muutokset kohdistuivat polttoaine- ja harmaavesitankkeihin.

"Säiliöiden lähellä on propulsiojärjestelmään liittyvä vaihteisto, jota käytetään järjestelmän veden pumppaamiseen. Kuormituslähde on se vaihteisto. Kun säiliöiden loiskeseiniä muutettiin, seinien ominaistaajuudet osuivat samalle taajuudelle kuin vaihteiston. Siitä syntyi väsymissäröjä."

Merivoimat selvitti laskennallisesti ja mittauksin, että ohjusveneiden perän tankkien loiskelaipioissa vaikuttaa voimakas taivutusvärähtely. Sen poistamiseen tarvittavien rakenteellisten muutosten tekeminen on vaativaa.

Vaikeudet johtuvat siitä, että alumiinin hitsausta pitää välttää. Myöskään kevyiden ohjusveneiden painoa ei saisi lisätä, koska se heikentää suorituskykyä.

Rengon mukaan säröt eivät ole kriittisiä, koska ne eivät ole ensisijaisesti kuormaa kantavissa rakenteissa.

"Aluksen lujuuden kannalta on ihan sama, ovatko loiskeseinät siellä vai ei. Ne voitaisiin poistaa, mutta sitten neste loiskuisi siellä. Jos tarve olisi ollut, aluksilla olisi lähdetty merelle."

Merivoimat on tehnyt muutoksia koealuksena toimivaan ohjusvene Naantaliin. Värähtelyt ovat vähentyneet merkittävästi.

Seuraavaksi samat muutokset tehdään muihin aluksiin vielä tämän vuoden aikana. Muutostyöt tekee kaikkiin aluksiin sama työryhmä, jotta työn jälki olisi mahdollisimman tasalaatuista.

Päätös ohjusveneiden ottamisesta operatiiviseen käyttöön tehdään koeajojen jälkeen.

Jarmo Huhtanen HS
Turku

Jussi Partanen
Rauma-luokan ohjusveneissä on väsymismurtumia perän harmaavesi- ja polttoainesäiliöissä.
Rauma-luokan ohjusveneissä on väsymismurtumia perän harmaavesi- ja polttoainesäiliöissä.
Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja insinööriprikaatikenraali Kari Renko ja taustalla Rannikkolaivaston 6. pintatorjuntalaivueen komentaja Jan-Erik Aitos.
Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja insinööriprikaatikenraali Kari Renko ja taustalla Rannikkolaivaston 6. pintatorjuntalaivueen komentaja Jan-Erik Aitos.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat