Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus harkitsee: Lyhyemmät lomat virkamiehille, arkipyhät työpäiviksi

Hallituksen työkalupakkiin on löytynyt vain vähän välineitä yhteiskuntasopimuksen korvaajiksi. Arkipyhät saattavat muuttua työpäiviksi ja arvonlisävero voi nousta.

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Kuva: Markus Jokela / HS

Hallitus etsii keinoja, joilla se voisi lyhentää valtiolla, kunnilla ja yliopistoissa työskentelevien satojentuhansien ihmisten lomia.

Hallitus pohtii myös loppiaisen ja helatorstain muuttamista työpäiviksi, ensimmäisen sairauspäivän palkattomuutta ja pyhätyökorvausten leikkausta.

Fakta

Työlakeja on kolmea sorttia

 Työlainsäädännön pohjarakenteena ovat työtä koskevat lait kuten esimerkiksi työsopimuslaki ja työaikalaki.

 Nämä lait voivat olla pakottavia, puolipakottavia tai toisin sovittavia.

 Pakottavista ei voi poiketa, puolipakottavista normeista voidaan tehdä työehtosopimuksilla joustavampia, ja toisin sovittavista voi poiketa työsopimuksissa, mutta ei kuitenkaan työntekijän tappioksi alle työehtosopimuksen minimiehtojen.

 Työntekijän hyväksi noudatetaan aina edullisuusperiaatetta. Sen mukaan sopimuksessa sovelletaan työntekijän kannalta parasta normia.

Esitykset ovat HS:n tietojen mukaan osa lakivalmistelua, joilla hallitus yrittää korjata Suomen kilpailukykyä työnantajien kuluja vähentämällä. Päätöksiä hallitus tekee vielä tässä kuussa. Päämääränä on myös tasapainottaa julkisen sektorin menoja ja tuloja niin, ettei Suomi velkaantuisi enää nykyistä tahtia.

Todennäköinen keino kohentaa kilpailukykyä on myös työnantajamaksujen alentaminen. Sen rahoittamiseksi on hallituspiireissä mietitty arvonlisäveron nostoa 0,5–1 prosenttiyksikköä.

Virkamiesten pitkät vuosilomat olivat esillä jo Smolnan hallitusneuvotteluissa. Lomien leikkuu voidaan toteuttaa asettamalla lomille enimmäiskesto. Nyt vuosilomalaissa määrätään vain vähimmäisoikeudesta lomaan. Silti monissa yksityisenkin puolen alakohtaisissa sopimuksissa on sovittu paremmista eduista.

Julkisella puolella lomat voivat olla kesä- ja talvilomat yhteen laskien 38 päivää. Lomaviikkoon kuluu sitä paitsi vain viisi ansaittua lomapäivää, kun yksityisellä sektorilla yleensä lomaviikkoon kuluu kuusi päivää. Loman laskentatavan sääntöä hallitus voi yrittää myös muuttaa.

Vuosilomien leikkauksella kilpailukyvyn arvioidaan kohenevan jopa 1,5 prosenttiyksikköä.

Julkisella sektorilla pitkä loma ansaitaan, kun työvuosia on takana 15. Kunta-alan ja valtion yleissopimuksen mukaan maksimiloma voi olla 38 päivää vuodessa 15 vuoden uran jälkeen.

Monilla aloilla on alakohtaiset lomat. Esimerkiksi opettajilla on laskennallinen vuosiloma ja kesäkeskeytysaika eli lain maksimimäärärajoitukset eivät välttämättä koskisi opettajia. Pari vuotta sitten kunta-alan yli 428 000 työntekijästä 60 prosentilla on 38 päivän ja 20 prosentilla 28 päivän vuosiloma. Valtion sopimusalan henkilöstöstä yli 60 prosenttia eli noin 50 000 henkilöä oli muutama vuosi sitten 38 päivän lomaoikeuden piirissä.

Hallituksen mahdollisuudet lyhentää lomia ovat kuitenkin rajalliset, sillä lomista on sovittu työehtosopimuksissa, eikä lailla voida näitä sopimuksia muuttaa. Valtio ja kunnat ovat sopijaosapuoli, jolloin ne yrittävät saada työehtosopimuksiin mahdollisten uusien lakien mukaiset lomaehdot.

Julkisen sektorin pitkien lomien lyhentäminen on vain yksi työkalu, jolla hallitus yrittää korvata elokuun lopulla kaatuneen yhteiskuntasopimuksen. Yhteiskuntasopimus kaatui, kun hallitus ei saanut työmarkkinajärjestöjä mukaan sopimukseensa, jonka tavoitteena oli parantaa kilpailukykyä viisi prosenttia lähinnä yksikkötyökustannuksia laskemalla. Kaatumisen jälkeen hallitus aikoo toteuttaa lakeja muuttamalla kilpailukykyä parantava sisäinen devalvaatio. Keskeinen väline on työaikojen pidentäminen ja tätä kautta palkkojen alennus.

Yhteiskuntasopimusta korvaavan viiden prosentin "kilpailukykyhyppyä" hakevan paketin lisäksi hallitus yrittää parantaa työllisyyttä uudistamalla muun muassa paikallista sopimista, työttömyysturvaa ja säännöstelyä.

Hallitus on etsinyt kaikkialta keinoja yhteiskuntasopimuksen korvaajiksi, mutta törmännyt aina joko perustuslaillisiin tai muihin esteisiin. Käteen on jäänyt vain kymmenkunta keinoa, eikä niidenkään toteutuminen ole varmaa.

Hallituksen keinot alentaa palkkakustannuksia lainsäädäntöteitse ovat kuitenkin rajallisia. Syy on yksinkertainen ja sama kuin julkisen sektorin lomien säätelyssä.

Vaikka eduskunta päättäisi rajuistakin työsopimuslain tai työaikalain muutoksista, työntekijän oikeuksia suojelevat työehtosopimukset ja työnantajan kanssa tehty työsopimus.

Työntekijän kannalta ehkä tärkein sääntö on niin sanottu edullisemmuussääntö. Se tarkoittaa, että normeista noudatetaan aina sitä, mikä on työntekijälle edullisin.

Kun sen murtaminen ei onnistu, ei lakien muuttaminen muuta työehtosopimuksessa tai työsopimuksessa sovittua.

Suurin osa ihmisistä on töissä työehtosopimusta paremmalla sopimuksella.

Työsopimusta ei voi muuttaa kuin sopimalla, se on yksityisen tahdonmuodostuksen varassa.

Jos hallitus päättäisi, että ylityöstä maksetaan lain mukaan vain sama palkka kuin työajaltakin, työehtosopimuksessa sovittu prosenttikorvaus olisi yhä voimassa. Sama koskee julkisen sektorin lomia.

Ja jos omassa työsopimuksessa olisi sovittu vielä korkeammista korvauksista, ne voittaisivat lain suositukset.

Työnantajan ja työntekijöiden välistä yhteistoimintaa työkseen edistävän yhteistoiminta-asiamies Harri Hietalan mielestä tuottavuuden kasvua etsittäessä ydin on siinä, että mietitään haittaako työehtosopimus tekemistä jossakin asiassa.

"Kannattaisi miettiä sitä, kuinka yhteistoimintaa työpaikoilla voitaisiin kehittää niin, että siitä olisi hyötyä. Jos se ei toimi, ei ole mitään muuta keinoa.

"Kaikki on lopulta kiinni siitä, miten johtajat ja työntekijät pelaavat yhteen ja miten säädöskehikko ympärillä palvelee. En usko, että vain säästämällä tuottavuutta lisätään", Hietala sanoo.

Juttua korjattu kello 10.49: Julkisella puolella lomien pituus voi olla enimmillään yhteensä 38 päivää, ei alun perin mainittu 45 päivää. Aikaisemmin lomapäiviä oli 45. Lisäksi jutusta on poistettu vanhentunut tieto, että valtion työntekijät voisivat saada enemmän lomaa jättämällä osan kesälomasta talveen.

Uuden hallituksen haasteet runsaassa minuutissa
Uuden hallituksen haasteet runsaassa minuutissa
Uudella hallituksella on joukko erittäin vaikeita pähkinöitä purtavanaan. Viisi esimerkkiä lyhyessä videossa. Toimittaja ja leikkaus Kalle Koponen HS, kuvaus Kalle Koponen ja HS arkisto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat