Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkäri: Käyttäjien syyllistämisestä luovuttava

Huumeiden satunnaiskäyttäjien määrä kasvaa, mikä pitää huomioida ehkäisytyössä

Kotimaa
 
Heroiini oli Elinan vaarallisin rakkaus
Heroiini oli Elinan vaarallisin rakkaus
Huumausaineiden korvaushoitoa saava Elina kertoo HSTV:lle, mitä hän ajattelee eri huumausaineista. Tuoreen tutkimuksen mukaan julkinen keskustelu kannabiksesta ja muista huumeista on eriytymässä, mutta Elinalle kaikki aineet olivat yhtä ketjua. Ensin tuli pilvi, sitten astuivat peliin kovemmat aineet. TG: Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus ja editointi: Janne Järvinen HS, grafiikka: Boris Stefanov HS

Huumeidenkäyttö on Suomessa pirstaloitunutta. A-klinikkasäätiön johtavan lääkärin Kaarlo Simojoen mukaan se pitäisi ottaa huomioon ongelmien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

"Meillä on vaikeasti riippuvaisia ja ongelmaisia, mutta yhä enemmän porukkaa, joka käyttää huumeita silloin tällöin", Simojoki sanoo.

Tästä on kyse

 Joka viides suomalainen on kokeillut THL:n kyselyn mukaan jotakin laitonta huumetta ainakin kerran elämässään.

 Selvimmin on lisääntynyt kannabiksen ja ekstaasin käyttö.

 Erityisesti asenteet kannabiksen riskejä kohtaan ovat lieventyneet. Silti harva kannattaa sen laillistamista.

 Vuoden 2014 huumekyselyyn vastasi noin 3 500 15–69-vuotiasta suomalaista.

Ehkäisevää työtä pitäisi Simojoen mukaan kohdistaa erilaisiin ryhmiin ja samalla välttää vastakkainasettelua huumeiden ja alkoholin käytön välillä.

"Tällä ajattelulla ei saada riittävän ajoissa kiinni ihmisistä, joille huumeiden käytöstä voi tulla haittoja. On eri asia tehdä ennalta ehkäisevää työtä yläastelaisten kanssa, joista osa on kokeillut huumeita, kuin lukiolaisten tai ammattikoululaisten kanssa, joista moni pössyttelee epäsäännöllisesti. Tai niiden, jotka käyttävät silloin tällöin muuntohuumeita."

Huumeiden käytön aloittamisen ehkäisyn lisäksi pitäisi keskittyä minimoimaan haittoja, joita yksilöille ja yhteiskunnalle lisääntyvästä käytöstä tulee, Simojoki sanoo.

"Kuten alkoholissa, mitä enemmän käyttäjiä on, sitä enemmän on myös haittoja."

Suomessa päihdehoitojärjestelmät on rakennettu alkoholista aiheutuvien haittojen ympärille. Huumeet ovat kuitenkin keskeisin syy siihen, miksi nuoret ja nuoret aikuiset tulevat hoitoon.

Simojoen mielestä huumeiden käyttöön liittyvästä stigmatisoinnista ja syyllistämisestä on päästävä eroon.

"Miten nuorten kanssa päästään keskusteluun, jos vanhemmilla on syyllistävä asenne? Onhan se tyhmää käyttää jotain huumeita, mutta ei siitä tarvitse syyllistää", hän sanoo.

Erityisesti kannabiksen polttaminen on lisääntynyt Suomessa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) perjantaina julkaisema kyselytutkimus. Nuorilla aikuisilla käyttö ylittää jo eurooppalaisen keskitason.

Simojoen mielestä kannabismyönteisyyden lisääntyminen on huolestuttavaa. Toiset pitävät kannabista vaihtoehtona vallitsevalle alkoholikulttuurille, mutta käytännössä aikuisiässä pilveä säännöllisesti polttavat myös juovat, hän huomauttaa.

"On helppo sanoa, että kannabis on alkoholille hyvä vaihtoehto. Näin voi olla jonkun yksilön tasolla, mutta meillä ei ole Suomessa kokemusta siitä, mitä laajamittainen ja säännöllinen kannabiksen käyttö tarkoittaa. Mitä se tekisi alkoholihaittojen lisäksi työelämälle, jos puoli miljoonaa suomalaista polttaisi joka viikonloppu kannabista, jonka tiedetään pidemmän päälle tylsistyttävän ja haittaavan ajattelu- ja innovaatiokykyä?"

Myös uusi huumeidenkäyttöön liittyvä kulttuuri, muuntohuumeet, näkyy Simojoen mukaan hoidon tarpeessa ja katukuvassa.

Muuntohuumeiden käyttö on vielä melko vähäistä, mutta sen lisääntymiseen pitäisi Simojoen mielestä varautua nyt.

"Me emme tiedä, mitä muuntohuumeet tuovat oikeasti tullessaan. Se on aivan uusi tapa tuottaa, markkinoida, toimittaa ja käyttää päihteitä. Jos saat grammasta tuhansia käyttöannoksia, asettaahan se myös tiettyjä haasteita valvonnalle."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat