Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi siirtyi turvallisuudessa laidalta maalialueelle ja Itämeri on Euroopan uusi Berliini

Arvostettu brittitutkija: Venäjän ja lännen kriisissä Itämeri on uusi Berliini

Kotimaa
 
Maksim Šemetov Reuters
Venäläisaluksia ankkurissa Kaliningradissa Itämeren etelärannalla.
Venäläisaluksia ankkurissa Kaliningradissa Itämeren etelärannalla. Kuva: Maksim Šemetov Reuters

Hyvää huomenta suomalaiset, te olette nyt Venäjän ja lännen kriisissä turvallisuusuhkien maalialueella. Ette välty seurauksilta, vaikka mitä tekisitte.

Se oli brittiläisen journalistin ja turvallisuustukijan Edward Lucasin viesti salilliselle yleisöä Helsingissä perjantaiaamuna.

Viesti ei ollut aivan niin epätoivoinen kuin miltä ensi kuulemalta vaikuttaa. Lucasin mukaan Suomi voi yhdessä muiden Itämeren alueen maiden kanssa vaikuttaa seurauksiin tiiviillä turvallisuusyhteistyöllä, jossa Nato-jäsenyys ei olisi kynnyskysymys.

Lucas esitti arvioitaan samaan aikaan, kun Ruotsin Nato-asetelmat ovat asettumassa uuteen järjestykseen. Suomessa puolestaan nähdään oireita puolustuspolitiikan muutoksista uuden hallituksen myötä. Itämeren uusi asema Euroopan turvallisuuden keskipisteessä antaa muutoksille merkitystä muuallakin kuin Ruotsissa ja Suomessa.

Erityisesti Baltian maat ja myös koko Itämeri ovat Lucasin mukaan tärkeimpiä kohteita, kun Venäjä yrittää horjuttaa länsimaiden yhdentymistä ja turvallisuutta. "Itämeri on uusi Berliini", hän tiivisti.

Kylmän sodan aikana Berliini oli keskipiste, kun länsimaat keskittyivät pysäyttämään Neuvostoliiton mahdollisen hyökkäyksen silloin vielä kahtia jakautuneen Saksan alueella. Nyt kolme Baltian maata eli Viro, Latvia ja Liettua ovat alue, jonka kautta Venäjä parhaiten pääsee horjuttamaan länttä, sanoi Lucas.

Edward Lucas puhui Suomen Atlantti-seuran ja Aalto-yliopiston järjestämässä tilaisuudessa Helsingissä. Lucas on The Economist -lehden päällikkötoimittaja ja Euroopan politiikkaa analysoivan CESP-keskuksen tutkija.

Hän on noussut Ukrainan kriisin aikana turvallisuuskeskustelun eturintamaan. Heinäkuussa HS:ssa julkaistussa esseessä hän piti Pohjoismaiden, Baltian ja Puolan turvallisuusyhteistyötä Itämeren alueella välttämättömänä (HS 12. 7.).

Avainsanat arvioissa Itämeren turvallisuudesta ovat pelote ja uskottavuus.

Itämeren maiden puolustuskyky ja yhteistyö ovat pelote horjutushankkeita vastaan. Naton turvatakuiden Baltian maille pitää olla uskottavia. Venäjän taas pitää olla varma, ettei mikään uhkaa Itämeren etelärannalla sijaitsevaan Kaliningradia, jonka Neuvostoliitto liitti osaksi alueitaan toisen maailmansodan jälkeen.

Pelote ja uskottavuus eivät kuitenkaan ole vakaita, vaan muuntuvat jatkuvasti.

Ruotsin keskustapuolueen asettuminen Nato-jäsenyyden kannalle maanantaina oli merkittävä muutos Itämerellä. Kaikkien porvaripuolueiden tuki Ruotsin liittymiselle Natoon tekee sen aiempaa mahdollisemmaksi, vaikka ei heti todennäköiseksi vaihtoehdoksi.

Muutos heijastuu Suomeen, jolle on tarjolla asema ainoana Itämeren maana, johon Venäjä voisi pyrkiä suoraan vaikuttamaan. On normaalia, että Suomi ja Ruotsi ovat vuorotellen hieman enemmän etunojassa Naton suuntaan, mutta tilanne edellyttää Suomelta tarkkuutta. Samalla muut maat seuraavat tarkemmin Suomen linjaa.

Suomen puolustuspolitiikassa on ulkopolitiikan tavoin pitkä jatkuvuuden kaari, mutta juuri nyt se ei ole selvimmillään.

Uusi puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) on herättänyt joukon kysymyksiä. Hän on lyhyessä ajassa syrjäyttänyt Suomen nykyisen puolustuspolitiikan keskeisen suunnittelijan ministeriönsä kansliapäällikön tehtävistä ja käynnistellyt uutta arviointia varuskuntien sulkemisista. Hän on pohtinut ääneen Ahvenanmaan asemaa ja sodanajan vahvuuden palauttamista entiselle tasolleen sekä korostanut tarvetta korvata hylätyt henkilömiinat muilla järjestelmillä.

Niinistö on joutunut ulostulojensa vuoksi tarkkailuluokalle, osin tarpeettomasti. Esimerkiksi miinoja korvaavia järjestelmiä on etsitty siitä lähtien, kun miinoista päätettiin luopua.

Suomen puolustusministerin puheilla on kuitenkin nyt yleisöä maan rajojen ulkopuolella. Niinistö puhuu maalialueella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat