Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilokaasun päihdekäyttö tuttua noin 80 000:lle

Tukesin mukaan innostus ilokaasun päihdekäyttöön on laantunut

Kotimaa
 

Noin kaksi prosenttia kaikista suomalaisista ja viisi prosenttia nuorista aikuisista on ainakin kokeillut ilokaasua päihtymistarkoituksessa, selviää tuoreesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) huumekyselystä.

Lukumäärinä se tarkoittaa 80 000:ta aikuista ja 35 000:ta 25–34-vuotiasta.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa on selvitetty ilokaasun päihdekäyttöä.

Aihe nousi tapetille pari vuotta sitten, kun useat ilokaasua verkossa ja liikkeissä myyvät yritykset markkinoivat sitä nuorille vapun juhlintaan. Helsingin Kaivopuistossa päivysti myös ilokaasua vappuna myyvä auto.

Huumekyselyn tehneet tutkijat arvioivat, että medianäkyvyys ja markkinointi saivat nuoret kiinnostumaan ilokaasun hengittämisestä. Kysely tehtiin ilokaasukohun jälkeisenä vuonna 2014.

"Nähtäväksi jää, oliko kyseessä suuren julkisuuden takia noussut hetkellinen kiinnostus vai pysyvämpi trendi", THL:n erikoistutkija Karoliina Karjalainen pohtii.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes puuttui samana vuonna ilokaasun myyntiin, ja kielsi sen ainakin näkyvimmin ilokaasua kaupanneelta Iloiset keittiöpojat -yritykseltä. HS uutisoi vuosi sitten kesällä, että yritys oli mennyt konkurssiin.

Tukes arvioi nyt, että innostus päihdekäyttöön on laantunut.

"Meille on tullut huomattavasti vähemmän ilmoituksia huolestuneilta vanhemmilta ja ihmisiltä, joiden naapurustossa on tapahtunut myyntiä. Vielä on kuitenkin jonkin verran toimintaa, johon yritetään puuttua", kertoo ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen Tukesin kemikaalien markkinavalvonnasta.

Virastolla on kesken "valvontatapaus", jossa se on puuttunut erään yrityksen ilokaasun myyntiin. Lahtisen mukaan alalle ei ole juuri tullut uusia yrittäjiä.

"Enemmänkin on niin, että tilanne jatkuu sitkeimpien yritysten kanssa, joita ei lain noudattaminen niin kiinnosta."

Ilokaasua saa myydä yhä laillisesti – ellei sitä kauppaa päihdekäyttöön. Tukes voi tällöin tehdä myyntikieltopäätöksiä uhkasakon uhalla. Viraston mukaan päihdekäytössä on tukehtumisvaara, koska päihteenä käytetyt kaasupatruunat sisältävät vain ilokaasua. Ilokaasun ja hapen sekoitusta tarjotaan sairaaloissa esimerkiksi kivunlievitykseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat