Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neuvostoliitto tehtaili Suomesta salaa karttoja

HS julkaisee kylmän sodan aikaisia sotilaskarttoja yhdeksästä suomalaiskaupungista

Kotimaa
 
Mika Ranta HS
Neuvostoliitto julkaisi Helsingin kartan vuonna 1989. HS esittelee verkossa Helsingin lisäksi karttoja Tampereesta, Espoosta, Turusta, Lappeenrannasta, Hämeenlinnasta, Lahdesta, Kuopiosta ja Jyväskylästä.
Neuvostoliitto julkaisi Helsingin kartan vuonna 1989. HS esittelee verkossa Helsingin lisäksi karttoja Tampereesta, Espoosta, Turusta, Lappeenrannasta, Hämeenlinnasta, Lahdesta, Kuopiosta ja Jyväskylästä. Kuva: Mika Ranta HS

Neuvostoliiton armeija valmisti kylmän sodan aikana erittäin tarkat kartat ainakin 21 suomalaisesta kaupungista. Salaisiin karttoihin oli merkitty tiedot tärkeistä sotilaallisista, hallinnollista ja teollisista kohteista.

HS julkaisee nyt verkossa ensimmäistä kertaa 15 neuvostoliittolaista karttalehteä yhdeksältä paikkakunnalta. Sotilaskarttojen mittakaava on 1:10 000 eli yksi sentti kartalla tarkoittaa sataa metriä maastossa.

Ensimmäiset tunnetut Neuvostoliiton salaiset kaupunkikartat Suomesta ovat vuodelta 1952. Tuolloin valmistuivat kartat Hangosta (1:15 000), Pietarsaaresta, Joensuusta, Kotkasta, Raahesta, Raumasta ja Joensuusta.

Sen jälkeen karttoja julkaistiin ainakin Espoosta, Hämeenlinnasta, Helsingistä, Jyväskylästä, Kemistä, Kuopiosta, Lahdesta, Lappeenrannasta, Oulusta, Porista, Rovaniemestä, Tampereesta, Turusta ja Vaasasta. Noin puolet tunnetuista Suomesta tehdyistä kartoista on 1970-luvulta. Viimeisin kaupunkikartta on Turusta vuodelta 1990.

Kartoittajien kunnianhimosta kertoo, että Helsinki-karttasarja sisältää kuusi isoa karttalehteä osin Vantaata myöten.

Neuvostoliiton asevoimien valmistamat kartat kattoivat koko maailman. Tuotanto oli niin laajaa, että niiden valmistuksen parissa on arvioitu työskennelleen jopa kymmeniätuhansia ihmisiä.

Toiminnan laajuus paljastui kylmän sodan päätyttyä vuonna 1991. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen suuri määrä karttoja päätyi länteen, jonne niitä myytiin muutaman vuoden ajan kunnes kauppa kiellettiin. Ostajia olivat tiedustelupalvelut, yliopistojen kirjastot, tutkimuslaitokset, karttakauppiaat ja keräilijät.

HS kertoi 25. elokuuta, kuinka Suomen puolustusvoimat osti kylmän sodan päätyttyä salaisiksi merkittyjä neuvostokarttoja. Kartat menivät Suomen sotilastiedustelulle ja Ilmavoimille, ja ne ulottuivat Suomen rajalta satojen kilometrien syvyyteen Venäjälle. Kartat ostettiin hiljaisuudessa yksityisen välikäden kautta Baltiasta, Moskovasta ja Yhdysvalloista.

Neuvostoliiton tuottamat alkuperäiset suurimittakaavaiset kaupunkikartat Suomesta ovat nykyään harvinaisia. Esimerkiksi Kansalliskirjastosta kerrottiin HS:lle, että siellä on vain viisi lehteä Helsingin alueen kuudesta 1:10 000-mittakaavaisesta karttalehdestä.

Varmuudella ei tiedetä, kuinka suuri osa neuvostokartoista lännessä tunnetaan. Paljon karttoja ilmeisesti hävitettiin tai tuhoutui, kun Neuvostoliitto hajosi, sillä osa kartoituslaitoksista ja karttatehtaista jäi Neuvostoliitosta irtaantuneisiin maihin.

Neuvostoliiton valmistamia suurimittaisia kaupunkikarttoja tunnetaan noin 2 100 erilaista. Näistä yli 1 500 on tehty Neuvostoliiton ja Varsovan liiton ulkopuolella sijainneista paikkakunnista. Ruotsista tunnetaan parisenkymmentä eri neuvostokarttaa ja Norjasta kymmenkunta.

Mika Ranta HS
Tampereen kartta on vuodelta 1971.
Tampereen kartta on vuodelta 1971.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat