Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntia odottaa iso murros

Ministeri Anu Vehviläinen haluaa kuntien miettivän, mitä voisi tehdä toisin

Kotimaa
 
Ministeri Vehviläinen haluaa Guggenheim-museon
Ministeri Vehviläinen haluaa Guggenheim-museon
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) uskoo, että Guggenheim-museon tuominen Helsinkiin kirkastaisi Suomen synkkiä näkymiä. HSTV:n Studio Kulmapöydässä vieraillut Vehviläinen on kuitenkin ”varovainen” ottamaan kantaa hankkeen rahoittamiseen.

Edellinen hallitus ajoi näyttävästi isoa kuntauudistusta, joka lässähti kiistelyihin kuntaliitoksista. Nyt keskustavetoinen hallitus ei puhu mitään kuntauudistuksesta, mutta nyt ne kunnat vasta muuttuvatkin.

"Isoa murrostahan tässä eletään, mutta vaikea on sanoa täsmällisesti mikä se on", kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) muotoilee.

Artikkeliin liittyvät

Suunnitelmien mukaan lähes puolet kuntien tehtävistä siirtyy sote-uudistuksen myötä itsehallintoalueille vuonna 2019. Myöhemmin sinne voi siirtyä muitakin kuntien tehtäviä.

Vahvana kuntapuolueena tunnettu keskusta on siis kutistamassa kuntien valtaa ja vastuita. Miten tässä näin kävi?

"Viime vuosikymmenet on rakennettu peruspalvelukuntia. Kunnille on säädetty jatkuvasti uusia tehtäviä ja velvoitteita. Sitten on kinattu valtion kanssa, minkä verran valtio osallistuu kustannuksiin. Nyt tämä kehitys on tullut tiensä päähän."

Vehviläinen nimittäisi tulevaisuuden kuntaa elinvoimakunnaksi.

"Kunnille tulee tärkeä rooli alueen elinvoiman, yrittäjyyden ja työllisyyden edistämisessä."

Vehviläisen mukaan kunnille jäävät jatkossakin monet lapsiin ja nuoriin liittyvät palvelut, kuten varhaiskasvatus ja perusopetus. Lisäksi tekninen toimi ja asuinympäristöjen viihtyisyyteen sekä kuntalaisten vapaa-aikaan liittyvät asiat olisi järkevää pitää kuntien käsissä.

Sote-uudistus on siirtämässä kunnilta myös palvelujen rahoitusvastuun joko valtiolle tai tuleville itsehallintoalueille.

Samalla joudutaan miettimään uusiksi kuntaverot, valtionosuudet ja valtionverot. Ratkaisuista Vehviläinen ei halua sanoa mitään, koska asiaa ei ole käsitelty hallituksessa.

Sote-lakiesityksen valmistelussa on nyt kuitenkin valtiovarainministeriö vahvemmin mukana kuin edellisen hallituksen aikana.

"Se on selvää, että rahoitus on tässä se kaikista suurin juttu."

Hallitus aikoo syksyn aikana tehdä isot linjapäätökset soten itsehallintoalueiden määrästä ja rahoitusmallista.

Tammikuussa hallituksen on määrä tehdä ensimmäinen linjaus siitä, miten valtion aluehallinto eli avit ja elyt sekä maakuntien lakisääteiset tehtävät uudistetaan.

"Nyt on edettävä rauhallisesti askel kerrallaan, muuten näin isoja uudistuksia on vaikea viedä maaliin", Vehviläinen korostaa.

Kunta-asioista vastaavan ministerin ensimmäisiä tehtäviä on nyt karsia kuntien tehtäviä ja velvoitteita miljardilla eurolla.

Tämä työ alkaa ensi viikon budjettiriihessä. Vehviläinen ei halua nimetä mitään yksittäistä tehtävää karsittavaksi, mutta raportointiin liittyvää byrokratiaa hän haluaisi vähentää.

"Kaikki sellaiset toimet, jotka vievät aikaa ydintehtäviltä", hän kiteyttää.

Hän haluaisi, että kunnissa mietittäisiin, mitä voisi tehdä toisin.

"Esimerkiksi päivähoidon asiakasmaksujen muuttaminen tuntilaskutukseen perustuvaksi on hyvä esimerkki joustavista, perheitä ja kuntaa hyödyttävistä muutoksista."

Erilaisia hyviä käytäntöjä on kehitetty monissa kunnissa, mutta Vehviläinen ei ymmärrä, miksi ne eivät leviä laajemmin käyttöön.

"En tiedä mistä se johtuu. Ehkä se on asennekysymys."

Kunnille jää tulevaisuudessakin vastuu kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä, mikä on vaativa ja kansantaloudenkin kannalta keskeinen tehtävä.

Ennaltaehkäisevistä palveluista puhutaan paljon, mutta niissä on jatkuvasti puutteita.

"Minua ärsyttää ihan suunnattomasti, että tätä ei saada käytäntöön."

Uudistusministerinä Vehviläisen tehtävä on ajaa myös julkisten palvelujen digitalisoitumista. Tässä vaiheessa hän uskaltaa luvata yhden palvelun, joka muuttuu sähköiseksi: kansallinen tulorekisteri.

"Kun kaikkien tulotiedot saadaan reaaliaikaan, enää ei tarvitse hakea muutosverokortteja."

Samalla työtulot ja sosiaaliturvaetuudet ovat samassa sähköisessä rekisterissä, jolloin esimerkiksi sovitellun päivärahan maksuun ei tule katkoksia.

"Se kannustaa työttömiä ottamaan vastaan lyhyitäkin työsuhteita", Vehviläinen iloitsee.

Rio Gandara HS
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) ratkoo hallituksessa uudistuksia, jotka muokkaavat kuntia ja aluehallintoa uusiksi.
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) ratkoo hallituksessa uudistuksia, jotka muokkaavat kuntia ja aluehallintoa uusiksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat