Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutuspotin pääosa digitalisointiin

Kotimaa
 
Sanni Grahn-Laasonen
Sanni Grahn-Laasonen

Osaamisen kärkihankkeisiin kolmelle vuodelle varatusta 300 miljoonasta eurosta valtaosa eli 90 miljoonaa on menossa peruskoulujen uusiin oppimisympäristöihin ja digitalisointiin.

Kaikki opettajat on määrä kouluttaa digiaikaan. Opetushallitukseen perustetaan kokeilukeskus ja "modernien oppimisen tilojen osaamiskeskittymä".

Oppilaat yritetään kammeta irti pulpetista myös muilla kuin liikuntatunneilla. Liikkuva koulu -hanke saa 21 miljoonaa euroa.

Päämääränä on tunti liikuntaa päivässä. "Toteuttamistapa on vapaa. Sitä voi olla tavallista pidemmillä välitunneilla tai kerhoissa", opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kertoi.

Liikkeelle pannaan myös lukio- ja ammattikouluopiskelijat.

Ammatillisen koulutuksen uudistuksiin ei muutoin rahaa herunutkaan, vaan siltä leikataan siivet. Näin arvioi Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

"Suomessa siirrytään keskieurooppalaiseen työpaikoilla oppimisen malliin ilman, että siihen olisi mitään edellytyksiä", Luukkainen suomii.

Sen sijaan Suomen Yrittäjät iloitsee siitä, että käyttöön otetaan uusi koulutussopimus. Siinä oppilas tulee vaikka heti opintojen alussa yritykseen ja pidemmäksi aikaa kuin puoleksi vuodeksi, eikä hänelle makseta palkkaa.

Myös tavallista oppisopimusta rukataan niin, että palkka sidotaan osaamisen kehittämiseen, tulkitsee johtaja Veli-Matti Lamppu Suomen Yrittäjistä.

Korkeakouluihin havitellaan digitaalista oppimista ja ympärivuotista opiskelua, mutta hankerahaa ei niihin ole luvassa.

Tavoite on nostaa kesäkuukausien opintopisteiden osuus 11 prosentista 20:een vuoteen 2020 mennessä. Myös kesätöitä on määrä "opinnollistaa".

Liki 60 miljoonaa euroa on tarkoitus käyttää tutkimuksen kaupallistamiseen ja ylipäänsä korkeakoulujen ja yritysten yhteistyön lisäämiseen.

Eta-alueen ulkopuolisille opiskelijoille tulee lukukausimaksut, ja myös toisen asteen tutkintojen myyntiä edistetään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat