Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perhe Pispalasta otti kotiinsa irakilaisperheen

Pakolaisperhe luuli, että Suomessa ei auteta

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Tamperelaisen yrittäjän Laura Järviluoman kotona asuu nyt pakolaisperhe Irakista. Perhe sai huoneen Järviluoman entisestä makuuhuoneesta.
Tamperelaisen yrittäjän Laura Järviluoman kotona asuu nyt pakolaisperhe Irakista. Perhe sai huoneen Järviluoman entisestä makuuhuoneesta. Kuva: Reijo Hietanen

Pispalassa on pieni puutalo, ja siellä asuu nyt ensimmäistä viikkoa myös perhe Irakista. Isä, äiti ja kolmevuotias tyttö, joka välillä läikyttää saippuakuplanestettä lattialle.

Se ei haittaa tamperelaisia Laura Järviluomaa ja Jyri Piekäistä, jotka viime viikonloppuna ottivat pakolaisperheen kotiinsa asumaan, toistaiseksi määräämättömäksi ajaksi. Se on ensimmäisiä kertoja Suomessa, kun tavallinen perhe avaa ovensa turvapaikanhakijoille.

Ikkunasta näkyy pispalalainen järvimaisema. Pakolaisperheen isä käy pyyhkimässä lattian. Yksi irakilaisperheen huolia kotiasumisessa onkin juuri se, miten Järviluoma ja Piekäinen suhtautuvat heidän vilkkaaseen kolmevuotiaaseensa. Huoli on turha, sen näkee isäntäperheestä.

Järviluoman päätös kypsyi elokuussa, kun uutiset täyttyivät pakolaiskriisistä.

"Viimeinen niitti oli se, että vastaanottokeskuksetkin olivat täynnä. Siinä kohtaa tuli auttamisen tuska, että mitä voi tehdä ihminen vailla mitään resursseja", hän sanoo keittiössään.

Vaikka olihan niitä resursseja. Hän siirsi sänkynsä olohuoneeseen ja tyhjensi oman makuuhuoneensa.

"Rupesin selvittämään, kehen pitää olla yhteydessä, jos haluaa avata kotinsa pakolaisille. Lähdin soittelemaan SPR:ään ja maahanmuuttovirastoon ja lopulta löytyi SPR:n Hämeen piirin kotimajoitusyksikkö", Järviluoma sanoo.

"Sitten viime perjantaina Sorin poliisilaitokselta soitettiin, että täällä olisi nyt."

Jotain ehti kuitenkin tapahtua välissä, ja tämä ensimmäinen perhe lähtikin toisaalle. Lauantaina puhelin soi uudestaan.

"Me näimme perheen asemalla, ja jotenkin siinä luottamus syntyi heti katseesta ja silmistä. Kun tällainen kukkamekkohippi menee, niin kai siitä heti näkyy, ettei se mitään pahaa heille halua."

Sitten palattiin yhdessä Pispalaan. Järviluoma osoitti vieraille huoneen, esitteli paikat, vessan ja suihkun, antoi peitot ja tyynyt. Jääkaapista raivattiin yksi hylly heidän ruuilleen. Naapurit toivat vaatteita ja leluja lapselle.

Tärkeintä oli, että irakilaisperhe pääsi nukkumaan. He olivat olleet matkalla seitsemäntoista vuorokautta. Tytöllä oli painajaisia.

Arki on lähtenyt rullaamaan hyvin, isäntäväki sanoo. Järviluoma opetti heille bussin käytön ja keskustasta löytyi halal-kauppa. Yhteinen kieli on yksinkertainen englanti. Ja tietysti: saunassa on käyty. Tyttö luuli puukiuasta katsottuaan, että saunassa on tulipalo.

Pitää kysyä miksi?

"Koska ihmiset tarvitsevat paikan, missä voi olla ja koska yhteiskunta ei pysty sitä tarjoamaan. Se on todella surullista", sanoo Jyri Piekäinen, vanhaksi punkkariksi tunnustautuva ravintolatyöntekijä.

He molemmat uskovat, että perhe pysyy heillä vielä pitkään, ainakin talven yli.

"Ei täältä ketään pois ajeta", Piekäinen sanoo.

Hän kannustaa muita suomalaisia samaan.

"Rohkeutta vaan. Kyllä se tulee antamaan enemmän kuin ottamaan."

Perheen pojat pohtivat – äidin mukaan turhaan – lähinnä sitä, käyttäisivätkö tulijat heidän tietokonettaan.

Irakilaisperhe lähti Bagdadista, kun siellä alkoi olla liian vaarallista elää erilaisten asemiesten ryhmien välissä. Koko maa on tuhottu, ja kaikki sotivat kaikkia vastaan, he sanovat.

Perheen äiti kertoo, miten he tulivat Turkista Kreikkaan yhdeksänmetrisellä ihmissalakuljettajien kumiveneellä, 45 aikuista ja 15 lasta. Kahdeksan tuntia öisellä merellä, jossa aallot löivät laitojen yli ja kesken matkan ylimääräisestä painosta eli laukuista piti päästä eroon. Vettä piti kauhoa veneestä koko matka.

Kreikasta matka jatkui Wieniä kohti poliisia vältellen. Siellä salakuljettajat tarjosivat eri maita eri hintaan, ja perhe valitsi Suomen. He maksoivat matkastaan kaikkiaan yli 11 000 euroa. Bagdadista lähtiessä heillä ei ollut tietoa, mihin päätyisivät.

"Nyt voimme nukkua ilman pelkoa ja vaaraa", äiti sanoo pispalalaisen pirttipöydän ääressä.

"Nyt kaikki on hyvin. Tämä perhe auttaa minun perhettäni kaikessa. Olen hyvin kiitollinen."

"Kiitos Suomen hallitus kaikesta", sanoo isä.

Heidän tulevaisuutensa on nyt avoin. Äiti toivoo voivansa jatkaa Suomessa apteekkarinopintojaan, isä toivoo jatkavansa teknikon töitään. Molemmat haluaisivat alkaa opiskella kieltä.

"Luulin, että ihmiset eivät täällä auttaisi. Se oli väärä luulo", äiti sanoo.

Jukka Harju HS
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat