Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi haluaa kokeilla haalarikameroita

Kamerat kuvaisivat helsinkiläisten poliisipartioiden työtä ja auttaisivat jälkiselvittelyssä

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Poliisit odottivat jalkapallofanien kulkuetta Mannerheimintiellä Helsingissä elokuun lopulla. Tulevaisuudessa haalareissa saattaa olla kameroita, jotka kuvaavat poliisin työpäivän tapahtumat.
Poliisit odottivat jalkapallofanien kulkuetta Mannerheimintiellä Helsingissä elokuun lopulla. Tulevaisuudessa haalareissa saattaa olla kameroita, jotka kuvaavat poliisin työpäivän tapahtumat. Kuva: Sami Kero HS

Helsingin poliisi haluaa kokeilla virkapukuun kiinnitettäviä pieniä kameroita, jotka tallentaisivat liikkuvaa kuvaa. Poliisilaitos on tehnyt asiasta esityksen Poliisihallitukselle.

Poliisihallitus suhtautuu esitykseen lähtökohtaisesti myönteisesti ja selvittää parhaillaan, millaisissa tilanteissa lainsäädäntö sallii kameroiden käytön ja mitä tallennetulle kuvamateriaalille on tehtävä.

Toistaiseksi on epäselvää, edellyttääkö kameroiden käyttöönotto lainmuutoksia. Poliisi aikoo pyytää asiasta lausunnot myös ulkopuolisilta asiantuntijoilta kuten tietosuojavaltuutetulta.

"Kokeilu on mahdollista aloittaa hyvinkin nopealla aikataululla, kun saamme selvitettyä laillisuusasiat. Tavoitteena on, että pääsisimme asiassa vielä tämän vuoden aikana eteenpäin", sanoo Poliisihallituksen ylikomisario Sami Hätönen.

Poliisin tarkoituksena on Hätösen mukaan kokeilla mikrokameroiden käyttöä tavallisten poliisipartioiden toiminnassa yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvissä tehtävissä.

Hätönen uskoo, että haalarikameroista tulee jonain päivänä peruspoliisien työvälineitä. Hänen mukaansa kamerat lisäisivät oikeusturvaa, auttaisivat erilaisten tapahtumien jälkiselvittelyssä ja lisäisivät poliisien työturvallisuutta.

"Ulkomailla on todettu, että kamerat ovat vähentäneet poliisin kohdistuvaa väkivaltaa", Hätönen sanoo.

"En näe mitään syitä, miksi niiden käyttö ei olisi kannatettava asia sekä poliisin että asiakaskunnan näkökulmasta. Se edesauttaa poliisitoiminnan läpinäkyvyyttä ja auttaa rikosten selvittämisessä. Se on kaikkien etu."

Poliisi on jo kartoittanut markkinoilla olevia kameroita, mutta laitehankintoja ei ole vielä tehty.

"Markkinoilla on hyvin erilaisia kameroita. Ehkä suurin ero niissä on se, että osa niistä kykenee lähettämään kuvaa livenä eteenpäin ja osa pelkästään tallentaa kuvaa paikan päällä", Hätönen sanoo.

Epäselvää on vielä myös se, tallentaisivatko poliisin haalarikamerat kuvan lisäksi ääntä.

"Sekin on asia, jota selvitetään parhaillaan. Äänen tallentamiseen liittyy vielä tarkempia säädöksiä kuin kuvaamiseen ja kuvan tallentamiseen", Hätönen kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat