Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen työkalupakki on täynnä kipeitä keinoja

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Yhteiskuntasopimuksen kaaduttua hallitus tavoittelee kilpailukyvyn parannusta omin avuin. Helpot vaihtoehdot ovat vähissä, eikä hallitus voi työehtosopimusten vuoksi puuttua kaikkiin työelämän sääntöihin. HS listasi kahdeksan mahdollista hallituksen työkalua ja arvioi niiden tehokkuuden.

1. Arkipyhien siirtäminen

Mitä hallitus voi tehdä? Hallitus voi yrittää siirtää arkivapaat kuten loppiaisen ja helatorstain normaaleiksi työpäiviksi, vaikka ne jäisivät kirkollispyhiksi. Pyhäpäivien siirrosta päätetään kirkkolaissa, jonka muuttamiseen tarvitaan kirkolliskokouksen esitystä. Työehtosopimuksissa kuitenkin määrätään, kuinka suuret korvaukset näiltä päiviltä maksetaan.

Kuinka paljon tämä parantaisi kilpailukykyä? Alentaisi yksikkötyökustannuksia hiukan alle prosentilla tavoitellusta viidestä prosentista.

Seuraus: Ay-liike ja kirkko vastustavat. Voi tulla perustuslaillisia ongelmia.

2. Sairauspäivän omavastuun kasvattaminen

Mitä hallitus voi tehdä? Lain mukaan työnantajan on maksettava korvausta sairauspäivistä yhdeksältä arkipäivältä, mutta työehtosopimuksissa on sovittu pitemmistä ajoista. Hallitus voi muuttaa lakia niin, että vaikkapa ensimmäisestä päivästä ei tarvitse maksaa korvausta, mutta jos työehtosopimuksessa on sovittu toisin, se ohittaa lain. Jos lakia muutettaisiin niin, että palkanmaksu alkaa vasta kahden viikon päästä sairastumisesta, se ei muuttaisi nykyistä tilannetta mitenkään. Korkeintaan seuraavissa palkkaratkaisuneuvotteluissa voitaisiin saada hitunen neuvotteluvoimaa vetoamalla siihen, että tällainen on hallituksen tahto.

Kuinka paljon parantaa kilpailukykyä? Riippuu päivien määrästä, ehkä puoli prosenttia.

Seuraus: Tulot pienenisivät, jos sairastuisi. Ay-liike vastustaa.

3. Työnantajan työeläkevakuutusmaksujen leikkaaminen

Mitä hallitus voi tehdä? Työeläkemaksuista (noin 24 prosenttia palkasta) ovat käytännössä päättäneet työeläkeyhtiöt ja työmarkkinoiden osapuolet, mutta hallitus voisi ehkä säätää tästä laissa. Eniten pelivaraa on kuntapuolella, jossa on suurimmat eläkepuskurit. Monimutkainen ratkaisu, sillä maksusta sovittiin vuosi sitten suuressa eläkeratkaisussa moniksi vuosiksi. Valtio voi ottaa osan maksettavaksi, mutta se tietäisi lisävelkaa, verokorotuksia tai leikkauksia.

Kuinka paljon parantaa kilpailukykyä? Mahdollistaa teoriassa vaikka kuinka suuren tehoruiskeen.

Seuraus: Jos eläkemaksuja alennetaan eikä korvaavaa rahoitusta löydy, tietäisi se pienempiä eläkkeitä tai lyhyempää eläkeikää. Ay-liike raivostuisi ja ilmoittaisi, että valtio ei pidä sopimuksiaan.

4. Muiden työnantajan sivukulujen leikkaaminen

Mitä hallitus voi tehdä? Nopein keino parantaa yritysten kilpailukykyä. Hallitus voisi muuttaa vaikka kokonaan tai väliaikaisesti sosiaaliturvamaksua (2,08 %), sairausvakuutusmaksua (1,49–2,23 %) ja työttömyysvakuutusmaksua (1,04–3,80 %), mutta korvaava rahoitus pitäisi löytyä. Käytännössä valtion pitäisi ottaa lisää velkaa tai korottaa veroja tai heikentää kansalaisten saamia etuuksia ja palveluja. Todennäköisesti hallitus nostaisi arvonlisäveroa 0,5–1 prosenttia. Työttömyysvakuutusmaksua nostetaan ensi vuonna ja paineita nostoon on edelleen.

Kuinka paljon parantaa kilpailukykyä? Riippuu siitä, paljonko maksuja laskettaisiin.

Seuraus: Arvonlisävero todennäköisesti nousisi eli kansalaisten ostamat palvelut ja tavarat kallistuisivat. Ay-liike jyrähtäisi.

5. Lomien lyhentäminen

Mitä hallitus voi tehdä? Voi muuttaa lain lomasäännöksiä, mutta ne koskisivat vain niitä aloja, joilla lomista ei jostakin syystä olisi sovittu työehtosopimuksissa. Esillä on ollut julkisen puolen yli 15 vuotta palvelleiden yksityistä puolta pitempi lomaoikeus. Vaatisi työehtosopimusten muuttamista ensi syksynä.

Kuinka paljon parantaisi kilpailukykyä? Esimerkiksi viikon loman lyhentämisellä olisi iso merkitys julkisen sektorin rahoitukselle.

Seuraus: Lomat lyhenisivät. Julkisen puolen ammattiliitot suuttuisivat.

6. Palkkoihin tai lomarahoihin puuttuminen

Mitä hallitus voi tehdä: Ei juuri mitään, näistä on sovittu työehtosopimuksissa.

Kuinka paljon parantaisi kilpailukykyä? Merkittävästi.

Seuraus: Lakkoja ja perustuslaillinen kriisi.

7. Sunnuntaikorvauksien heikentäminen

Mitä hallitus voi tehdä? Voi säätää lain, mutta koskee vain niitä, joilla sunnuntaisopimuksista ei ole sovittu työehtosopimuksissa.

Kuinka paljon parantaa kilpailukykyä? Merkittävästi. Laissa sanotaan, että sunnuntaityöstä täytyy maksaa sadan prosentin korotus. Lain mukaan asiasta voisi säätää valtakunnallisella työehtosopimuksella toisin, mutta sitä mahdollisuutta ei ole missään käytetty. Jos korvaus muutettaisiin esimerkiksi 50 prosentiksi laissa, ja työehtosopimus pysyisi ennallaan, mikään ei muuttuisi, koska työehtosopimus menee normihierarkiassa lain edelle. Jos työehtosopimusta muutettaisiin, mutta työsopimuksessa säädettäisiin sadan prosentin ylityökorvauksesta, työsopimusta täytyy noudattaa.

Seuraus: Perustuslaillinen riita ja lakkoja.

8. Ylityökorvauksiin puuttuminen

Mitä hallitus voi tehdä? Määritellä laissa ylityön ehdoista. Lain mukaan ylityökorvaukset saa valtakunnallisella työehtosopimuksella sopia toiseksi. Yleensä näin ei ole tehty. Tiettävästi teknologiateollisuudessa jossain työehtosopimuksessa on jonkinlaisia poikkeamia. Jos hallitus muuttaisi lakia niin, että ylitöistä maksettaisiin aina 50 prosentin korotus, se sitoisi työntekijää vain tilanteissa, joissa työehtosopimuksessa ja työsopimuksessa palkankorotusehdot olisi jätetty tyhjiksi. Yleensä työehtosopimuksissa ylityökorvausehtolausekkeita ei ole jätetty tyhjiksi, vaan ehdot on kirjattu työehtosopimuksiin. Lainmuutos voisi lisätä painetta heikentää korvausehtoja seuraavaa työehtosopimusta neuvoteltaessa.

Kuinka paljon parantaa kilpailukykyä? Riippuu siitä, kuinka paljon korvauksia pienennettäisiin.

Seuraus: Kriisi ay-liikkeen kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat