Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuorotteluvapaalle tiukemmin ehdoin

Työuran pitää vastedes olla nykyistä 16:ta vuotta "muutaman vuoden" pitempi

Kotimaa
 
Kimmo Tiilikainen
Kimmo Tiilikainen

Vuorotteluvapaalle pääsy voi tiukentua jo ensi vuonna. Hallitus kiristää vuorotteluvapaan ehtoja niin, että työuran pitää olla nykyistä 16:ta vuotta pitempi.

Hallitus on pohtinut myös kokoko vuorotteluvapaasta luopumista, mutta siihen ei tässä vaiheessa päädytty, kertoi oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) esitellessään työllisyyden kärkihankkeita tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Fakta

300 ja 170 miljoonan euron hankepotit

 Osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeiden yhteissumma on 300 miljonaa euroa.

 Siitä esimerkiksi peruskoulun uuteen pedagogiikkaan, digiloikkaan, liikuntaan ja kielikokeiluun 120, korkeakoulujen pääomitukseen 70, yritysten ja korkeakoulujen yhteistyöhön 59 Tekesin ja 30 Suomen Akatemian kautta ja taiteen perusopetukseen kymmenen miljoonaa euroa.

 Työllisyyden ja kilpailukyvyn kärkihankkeiden yhteissumma on 170 miljoonaa euroa.

 Siitä esimerkiksi kasvuhakuisten pk-yritysten rahoitukseen 75, puhtaan teknologian ratkaisuihin 25, alueellisiin innovaatioihin 30, työvoimahallinnon uudistamiseen 30, viennin edistämiseen 10 ja Finnveran juniorilainaan seitsemän miljoonaa euroa.

Hallitus on tällä viikolla esitellyt 26 kärkihankkeensa noin 80 toimenpiteen aikatauluja. Rahaa niihin on varattu miljardi euroa.

Lindströmin mukaan työuran pituudelle vaadittavia lisävuosia ei voi kuitenkaan olla kovin paljon, jotta vuorotteluvapaa ylipäänsä kannattaisi säilyttää ja siitä olisi jotain hyötyä: "Ehkä muutama vuosi lisää."

Hallituksen esitys uusista ehdoista on luvassa lähiviikkoina.

Vuorotteluvapaan ehtoja tiukentamalla hallitus aikoo säästää 50 miljoonaa euroa.

Vielä suuremmat, noin 200 miljoonan euron leikkaukset kohdistuvat työttömyysturvaan, mutta yksityiskohtia Lindström ei vielä paljastunut.

Kannustinloukkuja on määrä purkaa ja selvittää, voiko työttömyysturvaa käyttää nykyistä enemmän myös kouluttautumiseen.

Työvoimahallinnon uudistamiseen on tulossa kärkihankerahoitusta 30 miljoonaa euroa. Avainsanoja ovat palvelujen digitalisointi ja työnhaun aktivointi.

Artikkeliin liittyvät

Lindströmin mukaan työnvälityksessä on paljon petrattavaa eli tehostettavaa.

Yhtenä keinona ministeri väläytti kannustepalkkiota te-toimistojen henkilöstölle, jos se onnistuu työllistämisessä.

Kaikkiaan hallitus sijoittaa työllisyyden ja kilpailukyvyn kärkihankkeeseen yhteensä 170 miljoonaa euroa kolmen vuoden aikana.

Suurin summa eli 75 miljoonaa euroa menee erityisesti kasvuhakuisten pk-yritysten rahoituksen parantamiseen, kertoi elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk). Välineitä ovat esimerkiksi kasvurahastot, joihin valtio laittaa lisää rahaa.

Team Finlandin vaikuttavuutta on määrä tehostaa. Finpron ja ulkoministeriön yrityspalveluita ulkomailla vahvistetaan. Puhtaan teknologian vauhdittaminen saa 25 ja viennin edistäminen kymmenen miljoonaa.

Alueellisia innovaatioita ja kokeiluja käynnistetään 30 miljoonan euron tuella. Esimerkkinä on pääkaupunkiseudun älykkäitten ja puhtaitten ratkaisujen kansainvälinen hanke. Myös EU-rahoitusta aiotaan hyödyntää tehokkaammin. Tavoitteena on saada miljardin euron lisärahoitus Suomeen.

Hallitus aikoo myös vauhdittaa asuntotuotantoa muuttamalla valtion tuen ehtoja, kertoi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk).

Vuokra-asuntotuotantoa yritetään lisätä luomalla uusi kymmenen vuoden välimalli.

Omistajien yleishyödyllisyysvaateesta luovutaan uustuotannossa, ja rajoitukset muutetaan kohdekohtaisiksi kiristäen vaatimuksia.

ARA:n asuntokannan käyttö- ja luovutusrajoituksista aiotaan joustaa, mikäli pääoma käytetään asuntorakentamiseen.

Jari Lindström
Jari Lindström
Olli Rehn
Olli Rehn
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat