Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen sirkushistoria yksiin kansiin: Friikkishow muuttui taide-elämykseksi

Sirkusperinteen historiaan mahtuu karanneita jääkarhuja ja muulilla ratsastava karhu

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo HS
Sirkus Florentinossa sirkustaiteilija Rafaela ja tirehtööri Florentin Tzvetkov valmistautuivat illan esitykseen Espoossa.
Sirkus Florentinossa sirkustaiteilija Rafaela ja tirehtööri Florentin Tzvetkov valmistautuivat illan esitykseen Espoossa. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Syksy hiljentää huvipuistojen hulinan, mutta sirkukset ja tivolit kiertävät yhä maata. Sirkus Finlandian huhtikuussa alkanut kiertue merileijonineen ja notkeajänteisine taiteilijoineen ulottuu Helsingistä Ivaloon.

"Ivaloon rakennettiin meille oma kenttä, jotta tulisimme sinne. Lapissa parinsadan kilometrin ajomatka sirkukseen ei ole ongelma", kertoo Sirkus Finlandian tiedottaja Jouni Aalto.

Seitsemän kuukauden kiertueella ohjelmiston näkee noin 230 000 katsojaa. Teltta vetää sisäänsä yli tuhatpäisen yleisön.

"Ajat ovat kovat, mutta sirkuksella menee hyvin. Katsojamäärät eivät ole nousseet, mutta eivät laskeneetkaan. Olemme joka vuosi samoissa paikoissa samoihin aikoihin. Ihmiset osaavat odottaa meitä", Aalto kertoo.

Sirkustaide rantautui Suomeen 1800-luvulla eurooppalaisten taiteilijaseurueiden mukana. Nyt kotimaisen sirkus- ja tivolihistorian on tiivistänyt yksiin kansiin tietokirjailija Heikki Nevala. Huvielämän kiertolaisia – kotimainen sirkus ja tivolitoiminta 1900–1950 julkaistiin perjantaina.

Tuhansittain väkeä vetäneet markkinapaikat täyttyivät karusellimusiikista, myyntimiesten huudoista, hevosten hirnunnasta ja humalaisten remuamisesta. Köyhän Suomen työläisrahvaan arkeen huvilaitokset toivat eksoottisen tuulahduksen vieraista kulttuureista, mutta nykykatsojalle 1900-luvun alun sirkusesitys saattaisi aiheuttaa häiritseviä tuntemuksia ja unettomia öitä.

Okkola Foto
Kaisaniemen Tivolissa nähtiin menneinä vuosikymmeninä erikoinen käärmeshow.
Kaisaniemen Tivolissa nähtiin menneinä vuosikymmeninä erikoinen käärmeshow.

Ohjelmistoissa nähtiin muun muassa ristiinnaulittuja fakiireja, trapetsitaiteilijoita ilman turvaverkkoja, kouluttajiaan raadelleita leijonia, tulensyöntiä, pyöräileviä karhuja ja naispainijoita. Vuonna 1938 Suomen Tivolissa virolainen Konstantin Kala joi numerossaan useita litroja vettä ja nieli perään eläviä kaloja ja sammakoita. Esiintyjä poisti vedenelävät sisuksistaan yleisön toivomassa järjestyksessä suustaan tulleesta vesisuihkusta.

Sirkus Olympiassa ihmisiä viihdytti Miss Betty, muulilla ratsastava karhu. Talvitivoli (1929–1933) huvitti yleisöään porolappalaisten ihmisnäyttelyllä ja kääpiörevyyllä.

Nykylainsäädännön mukaan esimerkiksi petoeläimillä, norsuilla, sarvikuonoilla tai virtahevoilla ei enää ole asiaa sirkusten estradeille. Ennen bisneksenteko villieläinten kanssa oli tavallista, eikä tragedioilta vältytty.

Vuonna 1897 Bonojen sirkusperheen jääkarhu putosi häkkeineen Kallaveden jäihin matkalla Iisalmesta Kuopioon.

Kaartin maneesin Talvitivolissa (1934–1935) leijonankesyttäjä Ralf Rimmel joutui urosleijonan raatelemaksi ja kuoli vammoihinsa.

Vuonna 1937 Helsingissä Kaisaniemen tivolista karkasi aamuvarhaisella häkeistään viisi jääkarhua. Eläintenvartija heräsi karhun kohdanneen naisen kirkunaan. Neljä karhua saatiin maaniteltua takaisin häkkiin, viides löytyi myöhemmin vilvoittelemasta Töölönlahdelta.

1920-luvulla raskas huvivero piinasi sirkusalan yrittäjiä ja näivetti toimintaa. Lehtipalstoilla porisi keskustelu huvilaitoksissa esiintyvien lasten ja eläinten oloista. Uskonnolliset piirit ja raittiusliike eivät katsoneet hurvittelua suopeasti. Karuselleja kutsuttiin "riettahan myllyiksi" ja kiertolaiselämää viettäviin taiteilijoihin suhtauduttiin epäluuloisesti. Silti kansa piti heitä aikansa huippu-urheilijoina.

Myöhemmin tivoli- ja sirkustoiminta tarjosi lohtua sotavuosista toipuvalle kansalle. Tivoli Seiterän johtajan Tuomo Seiterän mielestä tivoli antaa ihmisille yhä keinon päästä irti arjesta.

"Popcornit, hattarat, karusellit. Vanhemmat tahtovat nähdä lasten ilonpitoa ja kuulla heidän naurunsa", toteaa Seiterä.

Nykysirkuksessa musiikki, äänet ja valaistukset ovat yhä tärkeämpi osa kokonaisvaltaisen elämyksen luomista, kertoo Sirkus Finlandian Jouni Aalto. Hänen mukaansa monipuolisesta show'sta huolimatta nuorimpiin katsojiin vetoaa eniten perinteinen punanenäinen pelle.

Tivoli Sariolan johtajan Tapio Sariolan näkemyksen mukaan tivolien pitää jatkuvasti sopeutua aikaansa. "Karuselliin on mukavampi tulla itse pyörimään kuin katsoa somesta, miten se liikkuu. Pitää kokea, elää, haistella ja tuntea", Sariola toteaa.

Matti Halmeenpää
Sirkus Panakosin kreikkalainen eläintenkesyttäjä Caru ja hänen karhunsa valmistautuivat esitykseen Helsingissä. Vuotta ei tiedetä.
Sirkus Panakosin kreikkalainen eläintenkesyttäjä Caru ja hänen karhunsa valmistautuivat esitykseen Helsingissä. Vuotta ei tiedetä.

 

Historiaosuuksien lähteenä on Heikki Nevalan kirja Huvielämän kiertolaisia – kotimainen sirkus ja tivolitoiminta 1900–1950

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat